background

Odlični rezultati o življenjskem slogu moških

1.del

V anketi je sodelovalo 206 oseb, na vprašanja so odgovarjali moški, le 10% pa je vprašalnik ter odgovore zaupalo svojim soprogam. Ciljali smo na odraslo populacijo in sicer v starosti od 20 do 60 let in več, večino odgovorov pa so v enakovrednem razmerju oddali moški iz skupine 40-60 let ter 61 let in več.

80% anketiranih je poročenih, preostali delež pa se porazdeli na statuse samski, vdoveli in razvezani. Glede na zakonski stan lahko sklepamo tudi na navade v gospodinjstvu.

V nadaljevanju smo preverjali prehranske navade. Zelo pomembno je, da na dan zaužijemo več obrokov. Polovica anketiranih je pritrdila temu odgovoru. 40% moških zaužije dnevno le 1 topel obrok, ostali pa se zgodijo naključno in nenačrtovano. Le 10% moških prehrani ne posveča posebne pozornosti, prehranjuje se neredno, ter tudi ne načrtuje sestave.

60% anketiranih razkriva, da je za njih najbolj pomemben in obilen obrok dneva kosilo. 30% to pozornost nameni zajtrku, le redki pa si kot najkrepkejši obrok privoščijo večerjo ali malico.

  • Nasvet: Pregovorno velja, da bi morali zajtrkovati kot kralji in večerjati kot berači. Čez dan je pomembno zaužiti več obrokov, saj s tem zmerno obremenjujemo prebavila ter tudi skrbimo za enakomeren vnos energije. Glede na aktivnost je kosilo res najbolj obilen obrok. Pomembno je, da ne izpuščamo zajtrka. Jutranje kave ne moremo enačiti z zajtrkom, še bolj škodljivo jo je uživati na prazen želodec. Zajtrk, četudi ni najbolj obilen obrok, zaznamuje dan.
  • Priporočamo: Zjutraj zaužijte kozarec vode z dodatkom Molkosana in obogatite črevesno floro. Uravnovešena prebava je pomembna tudi za odpornost, 80% imunskega sistema se nahaja ravno v črevesju. V primeru zaprtja lahko posežete po zrncih Laksan, ki vam na naraven način pomagajo pri odvajanju blata.

Z naslednjim vprašanjem smo raziskali okus. Slovenci imamo namreč navado, da na mizo poleg jedi postavimo tudi začimbe, sladila, olja in podobne dodatke za prebujanje brbončic.

Zanimivo, da le 10% anketiranih redno soli jedi. 60% moških nikoli ne sladi pijače ali jedi. Masla ali olja so zelo redki dodatki, medtem ko bolj pogosto jedi začinimo s pikantnimi dodatki. Poper ali pekočo papriko redno dodaja kar 13%. Presenetljivo in pohvalno pa jedem dodajamo sveža zelišča. Skoraj polovica odgovorov kaže na redno ali občasno uporabo zelišč. Povprašali smo tudi po dodajanju semen v jedi, kar je v zadnjih letih tudi modna muha. 40% odgovorov zanika uživanje semen, 9% razkriva redno uporabo, preostali pa se beležijo nekje vmes. Povprašali smo tudi po uporabi omak in prelivov. 60% moških obroku občasno doda tudi to razvado za brbončice, le 3% pa so se izrekli, da nikoli. Zanimiv podatek. Ste tudi vi stavili na sol?

  • Nasvet: Zgornja meja količine soli, ki jo odrasel človek lahko zaužije na dan, je pod 5 gramov. Uživanje soli se odsvetuje osebam z visokim krvnim pritiskom. Sladkor pa je sestavina številnih tekočin in jim dodaja prekomerno energijsko vrednost. Sladkor je glavni povzročitelj debelosti. Oba dodatka seveda nista prepovedana in imata slab sloves zgolj zaradi prekomerne uporabe. Poiščite zdravo mero tudi za svoj okus.
  • Priporočamo: Z izdelki Herbamare lahko uživate v intenzivnosti slanih in pikantnih okusov brez slabe vesti. Na voljo je tudi različica z manj natrija. Raziščite svoj okus.

2.del

Po razkritju prehranskih navad smo se lotili tudi fizičnih aktivnosti. Slovenci slovimo kot športen narod, kar se je potrdilo tudi pri obravnavani tematiki.

Kar 60% moških je aktivnih večkrat tedensko po nekaj ur. 11% je aktivnih vsak dan, 22% pa je tistih, ki odkrito priznajo zapečkarstvo in so se izrekli za povsem neaktivne. Najbolj pogosta oblika vadbe je kombinacija aerobne in anaerobne (50% anketiranih). 30% moških izvaja zgolj aerobno vadbo, za krepitev vzdržljivosti, preostali delež pa zgrabi samo za uteži in namensko krepi zgolj mišičje-anaerobna vadba.

  • Nasvet: Nikoli ni prepozno. Z gibanjem lahko pričnemo kadarkoli. Res pa je, da se nam minulo delo vedno obrestuje. Z gibanjem vzdržujemo stanje sklepov, mišičja, kosti, energije ter vplivamo na počutje. Ob intenziteti smo za napor vedno poplačani tudi s sproščanjem hormonov sreče. Gibljivost je vezana na stanje sklepov in mišičja. Upoštevajte tudi načelo postopnosti ter zmernost obremenitve. Vadba je pravzaprav oblika stresa za delo, krepitev pa adaptacija.
  • Priporočamo: Za vzdrževanje zdravja sklepov ter tudi za regeneracijo po športnih obremenitvah priporočamo uživanje naravnega zdravila Artroforce v kombinaciji z nanašanjem gela Atrogel, ki predstavlja povsem naravno pomoč ter omogoča hitro regeneracijo. Redno gibanje je pomembno tudi za zdravo ožilje. Ob težavah z venami priporočamo naravno zdravilo Venaforce v kombinaciji z gelom Venagel. Učinke bi lahko opisali kar z rekom »lahkih nog naokrog«.

3.del

Ko smo spoznali življenjski slog anketiranih, smo sklepali tudi na posledice. V osrednjem delu ankete smo razkrili tudi predvidevanja in strahove.

Moški so najbolj zaskrbljeni za zdravje srca, ožilja, prostate in izločal. Sledi zdravje sklepov in prebavil. Ta področja so prejela največ označb. Precej manj pozornosti in bojazni pa moški namenjajo zdravju pljuč, jeter, možganov, kognitivnim funkcijam ter zdravju zob, las, nohtov in kože.

V naslednjem sklopu smo anketirane zaprosili, da z ocenami 1 do 5 ocenijo strah pred najbolj pogostimi in usodnimi boleznimi, ki lahko krepko zaznamujejo ter spremenijo življenje posameznika. Ocena 1 pomeni brezskrbnost, oziroma vprašani nima strahov, ocena 5 pa pomeni največjo stopnjo zaskrbljenosti.

Najbolj pogosti obliki raka sta rak na pljučih in rak na prostati. Rak na pljučih je prejel oceno 1 – torej ne vzbuja strahu, rak prostate pa 3-nevtralen odnos. Ker je rak najhujša oblika bolezni, smo dodali še možnost težave s prostato. Odgovor je prejel oceno 3-4, kar naznanja nevtralen odnos oziroma rahlo zaskrbljenost. Demenca je prejela oceno 3. Revma, Parkinsonova bolezen, srčna kap, krčne žile, sladkorna bolezen, povišan holesterol , invalidnost, so bolezni in stanja, ki ne vzbujajo strahu. Ocene pa ponovno narastejo na 1-3 pri inkontinenci in impotenci. Moški so torej v odnosu do bolezni dokaj neobremenjeni.

Zanimalo nas je tudi, ali je odnos do omenjenih bolezni povezan z dednostjo. Najbolj pogoste bolezni, ki so prizadele več zaporednih generacij, so glede na zaupane odgovore sladkorna bolezen ter različne oblike raka. Na tretjem mestu sledi odgovor, da se nobena bolezen ne prenaša po liniji sorodstva.

V zaključnem delu vprašalnika smo s preprostim vprašanjem dokazovali osveščenost moških. 85% moških se strinja in prizna, da življenjski slog vpliva na zdravje in dolgoživost.

In kako se moški soočajo s težavami ali ob prvih znakih bolezni?

62% jih je pripravljenih uvesti zdrave trende in obiskati zdravnika. 30% moških bi opustilo škodljive navade kot so kajenje in uživanje alkohola; počakali bi, da težave minejo same od sebe ali pa bi posegli po prehranskih dopolnilih. Le redki bi se o težavi posvetovali s farmacevtom.

O zdravstvenih težavah se moški najbolj pogosto (77 %) pogovorijo s partnerko ter z zdravnikom, oziroma osebo iz zdravstvene ustanove. Preostali odgovori pa zaupanje porazdelijo na prijatelje in sorodnike. Redki težavo zadržijo zase in je ne zaupajo svojim družabnim krogom.

Ko o težavi spregovorimo, se je o njej potrebno tudi informirati. V odgovorih se je splet, internet, izkazal kot medij, ki mu najbolj zaupamo. Takoj za spletom sledijo preventivni pregledi, ki se jih anketirani tudi redno poslužujejo. Zelo pohvalno! Manjši delež informacij pa moški poiščejo v priročnikih, revijah ter na promocijskih mestih in meritvah v lekarnah.

Nasvet: Enostaven … Bolje preprečiti kot zdraviti. Težave si je potrebno priznati ter se z njimi soočiti. Prvi znaki so navadno le opozorila na korekcijo življenjskega sloga. Ukrepajte in stopite do osebnega zdravnika! Kot prva pomoč ali prvi korak so vam na voljo tudi številna svetovanja, meritve in brošure. Poiščite jih na prodajnih mestih, naročite se na naše novice!

Priporočamo: Skrb za prostato in njeno zdravo funkcioniranje je pomembna že v zgodnji dobi odraslosti. Zaradi kasnejših sprememb količine testosterona se določenim težavam skoraj ni možno izogniti. Doletijo lahko prav vsakega moškega. Z uživanjem registriranega zdravila naravnega izvora Prostasan lahko preprečite ali omilite težave s prostato. Odlična naložba v zlata leta.

Težave s prostato so povezane tudi s celotnim zdravjem sečil. Canephron deluje protivnetno, protibakterijsko, diuretično ter sprošča gladke mišice.

Imunski sistem lahko podprete z vitaminom C v naravni obliki.

In naslednji korak? Ko raziščemo težavo, je potrebo ukrepati. Kako?

Naravna zdravila, domači pripravki ter čaji so prejeli največ točk. Na dnu lestvice možnosti so se znašla prehranska dopolnila ter superživila. In na koncu ključno vprašanje! Ko smo razkrili navade, bojazni, predvidevanja in upanja, smo vas vprašali tudi po oceni vašega počutja. Ocenili ste se z 1 (slabo) pa vse do 10 (odlično). Počutje namreč zajema več odtenkov, zato tudi več možnosti.

Največ moških se je ocenilo z osmico – prav dobro. 4% moških kar poka od zadovoljstva in so se ocenili z desetico, 10% pa z devetico. Večina ocen se torej nahaja v deležih od 7 navzgor.

Zadnji odgovor in ocene pritrjujejo k odličnemu statusu moških. Sodobni moški so torej osveščeni, informirani ter odprti. Tradicionalne vrednote so podprte z zdravimi smernicami, obdani pa so tudi s krogi ljudi, ki jim lahko zaupajo. Ob zavedanju, da smo za svoje zdravje in dolgoživost odgovorni sami, pogumno zrejo tudi v prihodnost in se ne bojijo staranja ter posledic. Po pravici povedano ste nas anketirani zelo pozitivno presenetili! Čestitamo za odličnost!

Lucija Šušteršič

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Herbamare® Original

Zeliščna sol Herbamare® je eden bolj popularnih izdelkov Alfreda Vogla. Se sprašujete zakaj? …
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam