background

Palmeto in njegova pomočnika - likopen in kopriva

Žagastolistno palmo ali palmeto, ki raste zlasti na južnih področjih Amerike, so za zdravljenje benigno povečane prostate ameriški Indijanci uporabljali že tisočletja nazaj. Torej že davno nazaj so domorodna ljudstva vedela, da ta rastlina lahko varno zmanjša tako težave pri uriniranju, kot tudi zaradi povečane prostate nastale težave s spolnostjo. Poleg dolge tradicije uporabe na tem področju pa to zdravilo odlikuje še nekaj. Palmeto zavira pretvorbo testosterona v DHT (dihidrotestosteron), kar pomaga odpravljati težave z benigno povečano prostato. A to počne brez povzročanja rasti prsi, motenj erekcije, nevarnosti za razvoj raka prostate ... kar za jemanje sinteznih zdravil ne moremo trditi.

Ker niso vsi na trgu ponujeni pripravki iz palmeta enaki, je za učinkovito in varno delovanje potrebno znati izbrati pravega, ga uživati med obrokom hrane in dovolj dolgo, da se dosežejo najboljši rezultati. Da bodo ugodni učinki na odpravljanje težav s prostato še boljši, pa lahko palmetu priskočijo na pomoč še likopen in kopriva.

Kako izbrati učinkovit in varen pripravek iz palmeta?

Ker je na trgu veliko različnih pripravkov iz palmeta, je dobro vedeti, da mora ta, da bi imel učinek, vsebovati dovolj zdravilnih učinkovin. Npr. prah plodu palmeta ni najboljša izbira. Uživanje posušenih in v prah zmletih semen žagastolistne palme, ki jih pogosto najdemo tudi v kapsulah, ne bo prineslo pričakovanih učinkov. Razlog temu je v tem, da zgolj z zmletimi plodovi palmeta ne zaužijemo prav veliko maščob. Sama semena imajo približno 8 do 9 % maščob. Prav proste maščobne kisline v semenih pa so tiste, ki imajo terapevtski učinek. Poznavalci kvalitetnih rastlinskih pripravkov menijo, da četudi bi zaužili do 500 gramov prahu iz zelenih posušenih plodov palme, ne bi zaužili več kot 35 mg maščob. Za terapevtski učinek, potrjen s kliničnimi študijami, opravljenimi tudi v Sloveniji, pa je potrebno dnevno zaužiti vsaj 320 mg zdravilnih učinkovin. Pozor! To pomeni, da mora biti v kapsuli 320 mg zdravilne učinkovine iz plodu palmeta in ne 320 mg plodu palmeta. Dober pripravek palmeta je npr. tisti, ki je narejen s pomočjo etanolne ekstrakcije plodov palmeta. Na ta način se namreč lahko iz plodov pridobi zdravilne maščobe.

Poleg načina pridelave pripravkov iz palmeta, pa pri izbiri velja upoštevati še en kriterij. Če je le mogoče, posegajte po registriranih naravnih zdravilih iz palmeta (npr. A.Vogel Prostasan). To je dobro iz več razlogov. Poleg tega, da so takšni pripravki bolj spremljani in preverjeni od ostalih neregistriranih, boste s predpisanim odmerkom vedno zaužili potrebno količino zdravilne učinkovine, saj so tovrstni pripravki palmeta standardizirani. Torej v dnevnem odmerku registriranega naravnega zdravila iz palmeta bo vedno toliko zdravilne učinkovine, kot jo je (potrjeno s strani kliničnih raziskav) potrebno za zdravilni učinek. Poleg tega so takšna zdravila tudi preverjeno varna za uporabo.

Na trgu se poleg pripravkov iz palmeta ponujajo tudi pripravki, ki poleg palmeta vsebujejo npr. še bučna semena ali kaj drugega. Ne razumite narobe, tudi bučna semena ali olje iz njih blagodejno delujejo ob težavah z nenevarno povečano prostato, a po učinku niso enakovredni palmetu. Glede na to, da je kot surovina palmeto med dražjimi, bučna semena ali olje pa ne, se lahko zgodi, da v takšnih mešanicah prevladujejo cenejše surovine. To pa lahko pomeni tudi manj pričakovanega učinka. Zato je bolje jemati pripravek iz čistega palmeta, ob njem pa še uživati spodaj opisane pomočnike palmeta.

Kako palmeto uživati in kako dolgo?

Ker so zdravilne učinkovine palmeta topne v maščobah, jim pri kar najboljšem vsrkavanju iz prebavil v telo lahko pomagate tako, da pripravek zaužijete med uživanjem npr. jajc, ki vsebujejo fosfolipide. Ti pospešujejo vsrkavanje v maščobah topnih snovi v telo.

Glede na to, da naravno zdravilo iz palmeta moški dobro prenašajo, tudi ni razloga, da bi se izogibali daljši uporabi. Slednja je namreč zaželena, saj težave s prostato najbolj pomaga umiriti prav dolgoročna uporaba palmeta. To potrjuje tudi raziskava z registriranim zdravilom iz palmeta A. Vogel Prostasan, opravljena leta 2013 v Sloveniji (Učinkovitost in varnost zdravila z izvlečkom plodu palmeta pri bolnikih s težavami mokrenja zaradi benignega povečanja prostate. Bojan Tršinar et al.) Merjeni parametri (izboljšanje simptomov mokrenja, kakovost življenja, maksimalni pretok urina) so se izboljševali premosorazmerno s trajanjem jemanja 320 mg izvlečka iz palmeta na dan. V študiji so ga moški s benigno povečano prostato jemali 12 mesecev.

Pomočnika palmeta – likopen in kopriva

Poleg varnega dolgoročnega jemanja učinkovitega pripravka iz palmeta pa moškim pri omenjenih težavah lahko pomaga še sočasno jemanje ali uživanje likopena in izvlečka korenine kopriv.

Na blaženje težav s prostato namreč ugodno deluje tudi likopen. Ta se dobro obnese kot dopolnilo ob jemanju palmeta. Likopen je karotenoid, ki se akumulira prav v prostati. Ima antioksidativne učinke. Šestmesečno jemanje 15 mg likopena na dan je pri moških z nenevarno povečano prostato zaustavilo dodatno večanje prostate (Lycopene inhibits disease progression in patients with benign prostate hyperplasia. Schwarz S. et al.) Domnevno naj bi likopen ščitil tudi pred rakom na prostati. Vsebujejo ga npr. veliko paradižniki, pa tudi ekološka nesladkana paradižnikova omaka. Pri tem je dobro vedeti, da je biorazpoložljivost likopena za 2,5 krat večja v termično obdelanih različicah paradižnika.

Poleg tega ugotavljajo, da je znotraj vrst paradižnika oranžni paradižnik še boljši od rdečega, zaradi oblike likopena, ki ga naše telo lažje uporabi.

Uživanju palmeta lahko glede na izsledke študij dodamo tudi uživanje pripravkov iz korenine koprive. V te namene se priporoča uživanje 120 mg izvlečka iz korenine koprive 2 krat na dan. Kopriva je znana po svojih protivnetnih in imunomodulatornih učinkih, a kot kaže, utegne pomagati tudi pri nenevarno povečani prostati. Ob teh težavah se je tudi uživanje izvlečka iz korenine koprive v primerjalnih raziskavah izkazalo za enakovredno ali celo superiorno uživanju sinteznim pripravkom. Pri tem so ugotovili podobno kot pri pripravkih iz palmeta, da jemanje koprive ne povzroča hudih stranskih učinkov, značilnih za sintezna zdravila. Način delovanja koprive na prostato je drugačen od standardnih zdravil. Kakšen, natanko še ni znano. Dejstvo pa je, da deluje in da je varno. To potrjuje tudi raziskava na 543 moških z nenevarno povečano prostato, ki so jemali ali sintezno zdravilo ali kombinacijo palmeta in ekstrakta korenine koprive. Po učinku sta bila oba pripravka enakovredna. Pri čemer je bilo manj stranskih učinkov v skupini, ki je prejemala naraven pripravek (Combined sabal and urtica extract compared with finasteride in men with benign prostatic hyperplasia: analysis of prostate volume and therapeutic outcome.Sökeland J).

Ker se je tudi v tej raziskavi izkazalo, da je ob jemanju naravnih pripravkov (npr. palmeto, kopriva ) manj stranskih učinkov, zdravilni učinek pa je primerljiv sinteznim zdravilom, so raziskovalci predlagali, da bi bilo bolje za zdravljenje zgodnjih znakov nenevarno povečane prostate uporabiti kot zdravilo prvega izbora fitoterapijo - torej naravne rastlinske pripravke.

Besedilo: Adriana Dolinar

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam