Odlična sladica, posebej v zimskem času, saj nas cimet varuje pred patogenimi mikroorganizmi. Da telesa ne preobremenimo s kumarinom, pa je še kako pomembna tudi izbira cimeta. Ta naj bo pri tako velikih količinah cimeta, kot ga zahteva recept, raje pretežno cejlonski. Kljub temu da uporabimo belo moko in precej sladkorja, pa cimet lepo uravnovesi poskok krvnega sladkorja in zmanjša glikemični indeks sladice. Zato rolice mirno zaužijte z ljubeznijo in brez slabe vesti.
Najprej pripravimo testo. V mešalno posodo vlijemo mlačno mleko in vanj nadrobimo kvas.
Maslo stopimo, da postane tekoče. Vanj vmešamo vse začimbe (limonina lupinica, vanilja, kardamom). Tako okrepimo njihovo aromo, s tem pa tudi zdravilne moči.
Jajce in rumenjak stepemo z ročno metlico.
Nato vse skupaj povežemo: v mleko s kvasom vlijemo stepena jajca, aromatizirano maslo in sladkor. Premešamo z mešalnikom (uporabimo nastavek za testo), nato mokrim sestavim postopoma dodajamo moko, ki jo predhodno presejemo. Ne pozabimo tudi na sol, ki iz testa izvabi več sladkobe in prijetne arome. Moko dodajamo postopoma, ne vse naenkrat, dokler ne dobimo gladkega, elastičnega testa. Tega naposled iz mešalne posode zvrnemo na pult in ga še ročno pregnetemo. Če je potrebno, pri tem uporabimo še malo moke, vendar ne preveč, da pecivo ne bo presuho, zgolj toliko, da se nam ne lepi na prste.
Testo nato damo v večjo posodo, ki jo rahlo pomokamo, ter čezenj damo folijo za živila. Jaz ga najraje pripravim že kar dan prej, nato pa ga pustim vzhajati v hladilniku. Če se vam mudi, pa ga postavite na toplo, da vzhaja na dvakratno količino.
Pred valjanjem raztopimo maslo, v drugi posodi pa odmerimo sladkor in cimet. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo na približno pol prsta debeline. Pomembno je, da dobimo obliko čim bolj enakomernega pravokotnika, da bodo naše rolice približno enake velikosti. Po njem premažemo maslo, nato enakomerno posujemo s cimetovim sladkorjem – oboje, z maslom vred, nanašamo po celotni površini razvaljanega testa.
Nato pričnemo z zvijanjem testa – na daljši stranici. Zvijamo čim bolj tesno. Zvitek nato le še narežemo na približno 2 cm široke rolice, ki jih polagamo na velik, pomaščen pekač. Med rolicami naj bo približno 2 cm prostora, saj bodo še vzhajale. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da rolice vzhajajo. V toplem prostoru to običajno traja 1 uro.
Pred peko v vmesne prostorčke vlijemo z vaniljo aromatizirano smetano – rolice jo bodo med peko posrkale in postale še bolj sočne in okusne.
Pečemo jih približno 20 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Najbolje teknejo še tople. Ko se rahlo ohladijo, jih po vrhu premažemo z mešanico mascarpone sira, limone in sladkorja, ki ga zmeljemo v kavnem mlinčku.
Težko boste ostali pri eni, kljub temu da so precej nasitne.
Dober tek.