background

Testosteron - v ravnovesju zanj in zanjo

Testosteron nastaja v modih, manjši del tudi v nadledvični žlezi. Glede na matični izvor pa v vezi z moškimi opravili in pogumom poznamo kar nekaj besednih zvez in izrazov, ki nakazujejo, da je za drzne ali pogumne poteze potrebno imeti »moda«. V precej manjši količini testosteron tvorijo tudi ženski jajčniki. Ob hormonskem ravnovesju pri obeh spolih ima testosteron zelo pomembne funkcije.

Kaj so moške esence, ki jih daje testosteron?

Pogum, moč, energičnost, drznost, navdušenost … so nekatere izmed njih. Pogledano pod lupo zdravja pa ima testosteron pomembno vlogo tudi pri delovanju ostalih organskih sistemov. Vpliva na zmožnost erekcije, občutenje libida ter zmožnost orgazma. Testosteron pripomore tudi k tvorbi mišične mase ter k zdravju kosti. Vpliva pa tudi na razpoloženje, kognitivne sposobnosti ter srce in ožilje. Pravzaprav upravlja prav z vsemi področji moških.

Testosteron je izjemno cenjen v športu. Zdrava agresivnost, eksplozivnost ter mišična masa, ki jo povzroča, vedno znova dviguje lestvico rekordov. Na črnem trgu je vse več substanc , med športniki vse več odkritih zlorab, v laboratorijih pa izvajajo vse bolj natančne teste. Za spodbudo tvorbe testosterona obstajajo tudi prehranska dopolnila in superživila (Tribulus, Maca), ki so dovoljena in ne zlorabljajo predpisanih parametrov.

Zanimivo je, da se učinkov lastnega testosterona pogosto ustrašijo ženske. V telovadnicah klešejo svoja telesa do čvrstosti, zaželeno je tudi povečanje mišične mase na račun maščobe. Veliko žensk odloži uteži v kot ravno zaradi bojazni, da bi si nakopale preveč mišične mase in izgledale kot moški. Tako enostavno to le ne gre. Ženska z uravnovešenim hormonskim sistemom ni zmožna z optimalno količino testosterona zgraditi mišičje kot moški, saj je njihov potencial precej nižji. Vadba z utežmi in uporom je za ženske celo priporočljiva, saj prispevajo k čvrstosti in zdravju kosti. Ko s pretirano vadbo dosežemo nezdrave količine telesne maščobe, pa pri ženskah lahko pride celo do hormonskih motenj oziroma izgube menstruacije.

Pomanjkanje testosterona…

Glede na konstitucijo moškega lahko na oko ocenimo večjo ali nižjo prisotnost testosterona. Gre zgolj za zunanji videz. Upadanje testosterona doleti prav vsakega moškega po 30. letu. Pretirano pomanjkanje testosterona pa je resen zdravstveni problem.

Znaki pomanjkanja so bledica, zgubanost kože, upadlost in uvelost, porast maščobe, še posebej v predelu prsi in trebuha, znižanje mišične mase, prebavne motnje, problemi žilja (hemeroidi, krčne žile), bolezni srca … Posledice pa so tudi v razpoloženju, nizki aktivnosti, psihična nestabilnost, slabši spomin ter moten spanec.

Po 50. letu se težavam pridruži še moteno delovanje prostate. Povečanje, kot tudi vnetje tega organa, prinaša motnje v spolnosti kot tudi pri izločanju urina. Pri težavah s prostato si lahko pomagate z naravnim zdravilom Prostasan. Vsebuje izvleček plodu žagastolistne palme ter deluje lokalno, na prostato ter spodnja sečila. Uporabniki so mu zvesti in hvaležni tudi na dolgi rok, saj Prostasan lahko uživate več let. V koliko se bojite sprememb, naj vas pomirimo, saj naravno zdravilo ne povzroča neželenih učinkov, kot so rast moških prsi, zmanjšanje libida ter erektilnih motenj. O uporabi se lahko posvetujete tudi z zdravnikom ali farmacevtom. Priporočljivo pa je, da za zdravje prostate poskrbite, še preden nastopijo težave.

Testosteron vpliva tudi na dinamiko v parih. Moški ter ženska v 50. letih vstopata v povsem novo obdobje. Ženske se po menopavzi razbremenijo, zaživijo in si želijo novih avantur ter aktivnega življenja. Moški pa si zaradi znižanega testosterona želijo več nežnosti in časa s partnerko doma. Če so v tem obdobju v domačem gnezdu še najstniki, je zmešnjava hormonov v hiši popolna. Neredko vzniknejo konflikti ravno zaradi preobčutljivosti, ki je posledica novega stanja hormonov. A brez skrbi, življenje vedno strmi k ravnovesju.

Da pa ne boste mislili, da imate testosteron popolnoma pod nadzorom, ne glede na to, ali ste ženska ali moški, naj vas za konec presenetimo še z naslednjimi dejstvi:

  • Zaljubljenost zviša količino testosterona pri ženskah in zniža pri moških.
  • Družinsko življenje ter prisotnost otrok znižuje količino testosterona pri moških.
  • Moški v družbi ženske, ki ima ovulacijo, ima višji nivo testosterona kot ob ženski brez ovulacije.
  • Plešavost je znak moških z več testosterona (vpliv ima tudi genetika).
  • Šport, tako aktiven kot navijaški, dviguje raven testosterona.
  • Spolni odnos povečuje nivo testosterona pri obema spoloma.

Testosteron je tudi potrditev polarnosti. Jin in jang. Razlika v testosteronu v moškem in ženskem telesu prinaša ravnovesje. Poskrbite zanj na naraven način.

Lucija Šušteršič
vir: http://diagnosticni-laboratorij.si/ucinki-testosterona-na-telo/

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam