background

Kako pomagati možu ob težavah s povečano prostato?

Odgovor: Pozdravljeni, Berta. Vaš sum je verjetno upravičen. V tej starosti se pri moških kaj rado pojavijo težave s povečano prostato. Ta je npr. povečana pri vsakem drugem moškem po petdesetem letu in pri skoraj vsakemu po osemdesetem letu starosti. Ker mnogi moški lahko težave dojemajo kot upad »moškosti«, o tem seveda neradi govorijo. Ker mnoga sintezna zdravila proti povečani prostati še dodatno vplivajo na te težave, pa z obiskom pri zdravniku prav tako odlašajo. A ni vse tako črno, kot se zdi. In ja, seveda lahko svojemu možu učinkovito pomagate prebroditi težavno obdobje, omenjene težave celo umiriti ali njihovo napredovanje za dlje časa prestaviti. Vse to je mogoče na naraven način. Pa gremo po vrsti ...

Iskren pogovor pomirja in spodbuja k iskanju rešitev ...

V kolikor je vajin odnos globok (čuteč in spoštljiv), ne bo težav, da se glede nočnega zbujanja iskreno pogovorita. Globok odnos namreč ne temelji le na dokazovanju ljubezni v »postelji«, zato moža ne bo strah, da bi ga npr. zapustili ali spolnost iskali drugje, če vam prizna, da ima tovrstne težave. Povečana prostata namreč mnogim moškim povzroča poleg težav z uriniranjem tudi težave v spolnosti. Te se npr. pojavljajo dvakrat pogosteje pri moških s povečano prostato kot pri enako starih moških brez povečane prostate. Pred pogovorom z možem pa lahko sami na spletu preberete veliko na temo naravne obravnave težav s povečano prostato. Osveščeni se boste z njim lažje pogovorili in ga spodbudili, naj se težav loti konstruktivno. Seveda mu lahko svetujete, da omenjeno spletno stran tudi sam obišče. Lahko na dom naroči tudi brezplačen Vodnik za zdravo prostato itd. Kaj je o težavah, ki jih pri možu sumite, dobro vedeti?

Uradna medicina si še ni popolnoma na jasnem, kaj so vzroki za benigno povečanje prostate. Obstajata pa vsaj dve teoriji ...

Ugotovili so, da moškim, ki jim pred puberteto odstranijo moda, ne razvijejo benigno povečane prostate, zato nekateri raziskovalci menijo, da je starostni upad testosterona kriv za nastanek omenjene težave. Moški tekom življenja proizvaja moški spolni hormon - testosteron in nekaj malega estrogena – ženskega spolnega hormona. S staranjem moškega se ustvarja vse manj testosterona, posledično pa ostaja v telesu višji nivo estrogena. Prav slednji pa naj bi povzročil benigno povečanje prostate. A upad testosterona s starostjo ni pri vseh moških enako hiter. K upadu testosterona so namreč bolj nagnjeni moški z diabetesom, tisti s prekomerno telesno težo, alkoholiki, kadilci in bolniki s kroničnimi boleznimi. Način življenja in vitalnost moškega na pojav omenjenih težav očitno precej vpliva. To pa pomeni, da lahko moški sami, z ustreznim načinom življenja, starostni upad testosterona prestavijo na kasnejše obdobje.

Benigno povečanje prostate pa naj bi povzročale tudi motnje v izločanju še enega moškega hormona, ki sicer skrbi za rast in razvoj prostate - dihidrotestosterona (DHT). Ugotovili so namreč, da kljub starostnemu upadanju nivoja testosterona v krvi, starejši moški še vedno proizvajajo in v prostati kopičijo DHT hormon, ki iz testosterona nastaja. Posledica tega je lahko neprekinjena rast celic prostate. Moški, ki ne proizvajajo tega hormona, namreč nimajo tovrstnih težav s prostato. Dobra novica je, da lahko moški nivo DHT učinkovito in varno nadzirajo tudi z naravnim, telesu prijaznim zdravilom iz žagastolistne palme A. Vogel Prostasan. Ta namreč zavira delovanje encima (5 alfa reduktazo), ki skrbi za pretvorbo testosterona v DHT, kar posledično zavira rast prostate.

Nekateri celostni zdravniki na težave z benigno povečano prostato gledajo kot na moško meno.

Torej podobno kot pri ženskah z upadom reproduktivnih moči nastopi mena, se to zgodi tudi pri moškem. Povečana prostata je zato na nek način naraven proces staranja moškega. Ali bo do tega prišlo prej ali pa kasneje, pa je močno odvisno od posameznikove kvalitete življenja. Zato ne čudi, da se npr. v tradicionalni kitajski medicini tovrstnih težav lotijo tako, da poleg izboljšanja prekrvavitve, odpravljanja oteklin in zastojev tekočin, krepijo še energijo ledvic. Dobro stanje slednjih je namreč nujno za vzdrževanje vitalnosti v pozna leta. Ker sta ledvici bateriji našega telesa, je skrb za kvaliteten način življenja tista, ki bo njuno energijo ohranjala. Stres, pretirano delo, nezadovoljstvo, nekvalitetna hrana, alkohol ... ledvici izčrpavajo, kar se lahko odrazi tudi v hitrejšem pojavu težav s prostato.

Kakšne težave z uriniranjem povzroča benigno povečana prostata?

Moški občuti težave z uriniranjem zaradi ne-rakavega razraščanja žleznega tkiva prostate okrog sečnice, če ta pritiska na sečnico in zoži njen lumen (manj kot 50 odstotkov moških s povečano prostato namreč nima nikakršnih težav.). Posledično je pretok urina skozi sečnico bolj ali manj oviran. Zato moški lahko zazna naslednje težave: težaven začetek uriniranja, ob uriniranju je curek urina šibek, lahko tudi prekinjajoč, uriniranje lahko traja dalj časa. Na koncu uriniranja kljub občutku popolne izpraznitve seč še kaplja. Lahko se pojavijo tudi bolečine ob uriniranju. Ker se mehur ob takšnem uriniranju ne izprazni do konca, postaja vse bolj občutljiv. To pa moškega sili k pogostemu, urgentnemu uriniranju. Kot ste sami opazili, se zaradi tega vaš partner lahko ponoči tudi prebudi.

Kakšne težave lahko povzroča benigno povečana prostata v spolnosti?

Težave zaradi povečane prostate lahko moški občuti tudi v spolnosti. Razlogov, da do tega pride, je lahko več. Povečano tkivo prostate, kot ste prebrali, lahko ovira pretok urina skozi sečnico, pritiska na mehur in ga draži, prav tako pa se lahko neprijetno vzdražijo tudi okoliška tkiva. Zaradi tega lahko povečana prostata povzroča tudi težave pri spolnem odnosu. Moški ima lahko težave z erekcijo. Zmanjša se lahko količina semenske tekočine, ejakulacija pa je lahko tudi boleča.

Starostno pogojen upad testosterona pa ni kriv le za benigno povečanje prostate, ampak tudi za upad libida (pomanjkanje želje po spolnosti). Ne čudi torej, da lahko moškim s povečano prostato tudi ni do spolnega odnosa.

Dobra novica je, da z naravnim odpravljanjem težav s povečano prostato, lahko izzvenijo tudi težave s spolnostjo! Naravno zdravilo, kot je A. Vogel Prostasan namreč učinkovito in varno odpravlja blage težave s povečano prostato. Pri tem pa ne povzroča motnje erekcije, rast prsi itd., kar je običajno stranski učinek nekaterih sinteznih zdravil proti benigno povečani prostati. Še več, prav z zdravilom A. Vogel Prostasan so švicarski zdravniki opravili raziskavo na moških z benigno povečano prostato, ki so imeli tudi težave z erekcijo. Ugotovili so, da omenjeno zdravilo zmanjša težave z uriniranjem zaradi povečane prostate, posledično pa zmanjša tudi težave z erekcijo.

Test za prepoznavanje stopnje povečane prostate

Za dodatno razjasnitev, ali gre ali ne za težave s povečano prostato in kako izrazite so, je možu lahko v pomoč tudi test, potrjen s strani Svetovne zdravstvene organizacije, ki ga najdete tukaj. Vprašalnik mu bo lahko v pomoč tudi pri odločanju glede nadaljnjih ukrepov.

Zakaj ni dobro odlašati s pregledom pri zdravniku?

Težave s povečano prostato nastajajo postopoma. Škoda je zamuditi zgodnje prepoznavanje težav, saj s samozdravljenjem z naravnimi zdravili moški le-te lahko bistveno omili ali za dalj časa celo odpravi.

Poleg tega pa, če motnje uriniranja dolgo trajajo, lahko pride tudi do vnetja sečil - npr. vnetja mehurja. Poleg pogostega uriniranja bo tako moški čutil tudi bolečine v področju mehurja, pekoč občutek ob uriniranju, lahko pa bo v urinu opazil tudi kri. Poviša se lahko tudi telesna temperatura.

Včasih pa so lahko znaki težav s prostato podobni težavam, ki jih povzročajo druga obolenja, kot je rak prostate. Zgodnji obisk zdravnika, ki lahko te težave izključi, je zato še kako dobrodošel.

Besedilo: Adriana Dolinar

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam