A.Vogel Blog

Prehlad povzroča več kot 200 različnih virusov

Preberite, kaj prehlad povzroča, kakšni so značilni simptomi in kako jih lahko zdravimo.
Najpogostejši vprašanji o prehladu:
 • Vprašanja in odgovori

  Preberite nekaj vprašanj in odgovorov na temo prehladnih obolenj in krepitve imunskega sistema. Več.

 • Test: Imate prehlad ali gripo?

  Simptomi so si pri obema pogosto zelo podobni. Morda vam bo v pomoč naslednji test.

 • Pomoč ehinaceje

  Na trgu je veliko različnih pripravkov iz ehinaceje. Znate ločiti med njimi? Več.

Domov / Prehlad / Prehlad

Prehlad

Odrasla oseba za prehladom v povprečju zboli od dva do štirikrat letno.

A.Vogel - video o prehladu, gripi in imunskem sistemu
Kaj je prehlad?

Prehlad je nalezljivo virusno obolenje, ki prizadene zgornje dihalne poti. Znanih je preko 200 različnih virusov povzročiteljev in prav zato ljudje vedno znova zbolevamo za prehladom.

Prehlad marsikdo jemlje kot nekaj povsem običajnega. In tudi nič presenetljivega ni, če nas na leto preseneti večkrat. Nekje dva do štirikrat letno se v povprečju pojavi pri večini ljudi, bolj pogosto v zimskih mesecih.  

Simptomi prehlada

Ko virusi prehlada vstopijo v telo, se oprimejo mehkih, toplih površin nosu, grla in sinusov, zato se na teh mestih običajno tudi pojavijo prvi simptomi. Ponavadi najprej začutimo draženje, praskanje ali bolečino v grlu, lahko pa tudi druge simptome, od zamašenega nosu do potenja. 

Prvi znaki prehlada se običajno pojavijo dan do dva za tem, ko smo bili v stiku z virusom, trajajo pa približno teden dni. Na splošno zaradi njih ne utrpimo dodatnih zapletov, pojavijo pa se nekateri značilni simptomi prehlada.

Kaj povzroča prehlad?

Prehlad povzroča kar približno 200 različnih virusov. Če se okužite z enim izmed njih, bo vaš imunski sistem sprožil odziv, s čimer se bo spoprijel z okužbo. Posledično v telesu nastopijo vnetni procesi in pojavijo se značilni prehladni simptomi.  

Prehladni virusi se nahajajo na zelo različnih mestih, vse od kapljic v zraku do ograje na tekočih stopnicah. Z določenimi ukrepi, kot je z rednim umivanjem rok, lahko izpostavljanje virusom zmanjšamo. Več o prehladnih povzročiteljih preberite tukaj

Zdravila za prehlad

Za prehlad ne obstaja zdravilo, na voljo pa je veliko pripravkov, s katerimi lahko lajšamo simptome prehlada:
Protibolečinska sredstva, kot so ibuprofen, aspirin ali paracetamol, pomagajo blažiti simptome, kot so bolečine v mišicah ali glavobol. Predstavljajo osnovo konvencionalnih sredstev proti gripi in prehladu. Ker ta lahko povzročijo tudi nekatere neželene stranske učinke, je bolj modro posegati po naravnejših rešitvah.

 • Pršila za nos, kot je npr. Nisita, uporabljamo pri nahodu in zamašenem nosu, na voljo pa je tudi povsem naravno zdravilo iz petih zelišč Sinupret, ki pomaga očistiti zamašen nos in sinuse.
 • Na dihalne poti izredno dobrodejno delujejo sirupi iz smrekovih vršičkov, kot je npr. Santasapina, inhalacije (npr. priročnim žepnim inhalatorjem Po-Ho), izkašljevanje pa si lahko olajšamo npr. s sirupom Prospan, ki vsebuje izvleček iz bršljanovih listov.
 • Ena najbolj priljubljenih rastlin za lajšanje simptomov prehlada je ameriški slamnik, npr. v zdravilu Echinaforce. Jemanje izvlečka ameriškega slamnika v zdravilu Echinaforce okrepi delovanje imunskega sistema, da telo lažje premaga simptome prehlada. 
 • Obstaja tudi vrsta domačih zdravil, s katerimi si prav tako lahko pomagamo pri prehladu, npr. med s cimetom ali ingverjem.
 • Antibiotiki pri prehladu ne pomagajo, saj delujejo le pri okužbah, ki jih povzročajo bakterije. Zato jih tudi zdravniki neradi predpisujejo, razen v primeru zelo hudega prehlada, ki ga spremlja tudi bakterijska okužba.

Na tej povezavi si lahko preberete več o zdravilih za prehlad.

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Prehlad običajno ne velja za resno bolezen in večina ljudi težavo samo rešuje s kemično-sinteznimi protibolečinskimi sredstvi ali z naravnimi sredstvi. Prehlad sam po sebi tako ni razlog za obisk zdravnika.

Kljub temu določeni ljudje včasih morda potrebujejo zdravstveno oskrbo, npr. astmatiki, ljudje, ki trpijo za kroničnim bronhitisom, osebe z oslabljenim delovanjem imunskega sistema ipd. Še posebej pri otrocih ali starejših ljudeh obrambni mehanizem organizma ni vedno dovolj močan, da bi se lahko spoprijel z okužbo.

Zdravniško pomoč poiščite, če menite, da je prišlo do zapletov po prehladu. Tako kot pri vsaki bolezni, se je tudi pri prehladu dobro pogovoriti z zdravnikom, če nas bolezen skrbi ali smo v kakršnih koli dvomih.