background

Več sonca - manj raka prostate

Terapija z vitaminom D proti raku prostate

Nova spoznanja so znanstveniki predstavili na 249. letnem srečanju Ameriškega kemijskega združenja.

Rezultati študije raziskovalne skupine Bruca Hollisa, profesorja na medicinski fakulteti v južni Karolini, so vzbudili veliko pozornosti, saj naj bi si moški z rakom prostate v zgodnji fazi s pomočjo vitamina D lahko obetali izjemne koristi.

Rak prostate v zgodnji fazi napreduje izjemno počasi, zaradi česar se tumorske celice tudi veliko počasneje razsevajo po telesu in redkeje pride do tvorbe metastaz. Posledično se takšne bolnike sprva predvsem opazuje, vse dokler rak ne napreduje in si bolnik ne želi dodatnih terapij.

Ravno zato so pomembni izsledki raziskave. Jemanje vitamina D (oz. zadostno izpostavljanje sončnim žarkom) lahko prav pri teh bolnikih izboljša možnosti zdravljenje raka.

Vitamin D zmanjšuje vnetne procese v telesu

V študiji je sodelovalo 37 moških, ki so imeli diagnosticiran rak prostate v zgodnji fazi in so želeli operativno odstranitev prostate. 60 dni pred posegom je ena skupina prejemala 4000 EI (mednarodnih enot) vitamina D, druga skupina pa placebo.

Po preteku tega časa so moškim odstranili prostato, rakavo tkivo pa natančno pregledali. Pri tem so zdravniki ugotovili, da je pri mnogih pacientih, ki so v tem času jemali vitamin D, prišlo do opaznega zmanjšanja tumorskih celic, medtem ko je bilo v drugi skupini pacientov stanje nespremenjeno ali se je celo poslabšalo.

Sodeč po opravljenih raziskavi naj bi vitamin D močno vplival na spremembe na celični ravni in onesposobil beljakovine, ki jih povezujemo z nastankom vnetnih procesov v telesu. Tako lahko sklepamo, da vitamin D dejansko deluje proti vnetnim procesom tudi v prostati.

Koliko vitamina D potrebujemo?

V omenjeni študiji so moški prejemali 4000 IE dnevno, kar je sorazmerno majhna količina vitamina D. A že s to so raziskovalci prišli do omenjenih rezultatov.

Če se ne izogibate sonca, je dobro vedeti, da na lep sončen dan telo lahko samo proizvede tudi znatno več vitamina D (od 10.000 do 20.000 IE).

Kako nas sonce ščiti tudi pred mnogimi drugimi vrstami raka in številnimi drugimi obolenji sodobnega človeka, lahko preberete v priročniku Resnice in zmote o soncu.

Besedilo: Sabina Topolovec

Preberite si tudi:

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel