background

Miti in resnice o hrani za moške

Ali obstaja hrana za moške?

PIVO

Pivce za živce in pivski trebuhi

Varjeni napitek iz hmelja je dodobra zakoreninjen v običaje in navade druženja moških. V lokalih je pivo tudi največkrat naročena pijača, takoj za kavo. Ker je cenovno bolj dostopno od sadnih in gaziranih pijač, se zanj odloča tudi mlajša populacija.

Prvi del trditve lahko potrdimo. Pivo vsebuje vitamine skupine B, ki ugodno vplivajo na živčni sistem ter tudi zdravje kože, las in nohtov.

Zaradi vsebnosti alkohola ta hmeljev napitek vpliva tudi na možgane, podobno kot anestetik – sprošča.

Pivo vpliva tudi na ledvice, saj ima neverjetno močan diuretični učinek. Redno in pogosto praznjenje mehurja je sicer koristno tudi za zdravje prostate, a v ta namen je bolje poseči po drugih oblikah tekočine.

In katera snov v pivu povzroča rast trebuha? Nobena specifična. Vsega so krive … kalorije! Pivo tudi močno spodbuja apetit.

Moški kopičijo odvečne maščobe in posledično kilograme ravno na trebuhu. Zato jim energijski presežki v obliki piva prekrijejo najprej tako imenovani in izklesani šesterček mišic. Maščobne obloge na trebuhu se hitreje naložijo tudi s starostjo in upočasnjeno presnovo.

Pivo ima torej lahko koristne učinke, a le v zmernih odmerkih. Učinki piva pa so enaki tako za moške kot za ženske.

ČESEN

Afrodizijak?

Česen je nepogrešljiva sestavina zdravil ljudske medicine. Preprečuje številne bolezni, krepi imunski sistem ter deluje kot naravni antibiotik.

Česen odlično vpliva na srce in ožilje, s ključno sestavino – alicinom pa tudi na kri. Ob morebitnih kirurških posegih se osebam odsvetuje uživanje česna, saj pospešuje krvavitve kot antipiretiki in analgetiki.

Česen ima tudi posebno mesto med afrodizijaki. Zaradi močnega vpliva na krvožilje pomaga pri težavah z erekcijo. Vplival naj bi tudi na spolno moč, libido ter vzdržljivost, kar priča v korist moškega spola.

Žal ima tudi slabo plat. Česen se odlično prileže specifičnim jedem, ki jih obogati z značilnim rahlo pekočim okusom in aromo. Z uživanjem česna razvijemo tudi zelo prepoznaven, neprijeten telesni vonj, ki ga je težko prekriti. Drži pa tudi, da ljudje različno zaznavamo in definiramo vonjave. Zatorej vse koristi česna za moško plat medalje prav malo koristijo družicam, ki jih gre vonj česna »v nos«.

BUČNA SEMENA

Prostata in moške težave

Bučna semena so izjemno polnega okusa, zato se lahko uživajo samostojno ali kot dodatek slanim in sladkim jedem. Bogata so z olji, vitamini, minerali in pomembnimi mikrohranili. Tradicionalno se priporočajo za uživanje moškim, saj naj bi vsebovani lignani imeli izjemno pomembno vlogo pri preprečevanju ali zmanjševanju tveganja za pojav raka na prostati.

O bučnih semenih pa zasledimo tudi, da jih je koristno uživati za preprečevanje tvorbe škodljivega holesterola, preprečevanje osteoporoze in žilnih bolezni ter za zdravje ledvic.

Semena so bogata tudi z beljakovinami, torej skrbijo tudi za regeneracijo po aktivnosti.

Uživanje bučnih semen je koristno tudi za ženske, saj ugodno vplivajo na sečila in lahko zmanjšujejo tveganje za raka na dojkah.

Za prav vsako živilo obstaja zdrava, priporočena mera. Za bučna semena velja, da jih lahko užijemo pest na dan. Prekomerno uživanje ne pomeni izdatnejše zaščite, lahko pa da se boste zaradi pretiravanja morali sprijazniti z višjo številko kilogramov na osebni tehtnici.

MESO

Zrezki in klobase za prave moške

Bojda mora pravi moški uživati rdeče meso za svojo moč in esenco. Včasih so menili, da prazen žakelj ne stoji pokonci. Trditev se nanaša na lahko zelenjavno ali žitno hrano, ki je bila pogosto uživana za družinsko mizo. Meso se je uživalo občasno, ob praznikih, ob delu, vedno pa so najbolj kvalitetni kosi pripadali gospodarju oziroma delavcem. Mit o mesu verjetno izvira še iz časov, ko so bili moški lovci in so se z ulovom izkazali pred svojo skupnostjo.

Za dober kos mesa se danes ni potrebno odpraviti na lov, pač pa le do bližnje trgovine. In ker je meso koncentrat pomembnih beljakovin in mikrohranil, se v obrokih znajde že vsakodnevno. Zakaj? Meso je izjemno lahko pripraviti za uživanje. Če bi želeli enako količino beljakovin zbrati z rastlinskim obrokom, bi to terjalo precej več priprav in časa. Pogosto pozabljamo, da je meso priloga in da na krožniku ne bi smelo zavzemati večinskega dela površine.

Dokazano pa uživanje pretiranih količin mesa vpliva na delovanje ledvic, zakisanost, posledice pa povezujejo tudi s spremembami na prostati.

Uživanje mesa sigurno ne vpliva na potrjevanje kateregakoli spola.

JAJCA, BELJAKI

Proteinski prah ali surovi beljaki?

Moški si radi pogledajo moške filme in moške serije. Tokrat jih smemo okarakterizirati za moške, saj po navadi prizori ravno zaradi aktivnosti in izklesanosti igralcev pritegnejo pozornost. Znameniti Rocky je še dandanes ideal športnega in aktivnega duha ter vzor vseh, ki se potijo v fitnes studijih. V filmskem prizoru se glavni junak z beljakovinami oskrbi kar v obliki surovih jajc.

Fitnes je zelo popularna vadba, za napredek se priporoča skrbno odmerjene količine beljakovin. Na tržišču so na voljo proteinski prahi različnega izvora in okusov. Jajčni beljaki so odličen naraven in nepredelan vir. Lahko se uživajo sveži ali termično obdelani.

Jajca so lahko tudi hitro pripravljen topli obrok. Celo jajce je odličen vir aminokislin ter mikrohranil. pri večjih količinah pa se priporoča, da zaužijete več beljakov kot rumenjakov. Obrok bo tako tudi kalorično ustrezno nižji.

Pri uživanju svežih jajc pa le previdno, saj lahko tvegate okužbo s salmonelo. Le-ta vas lahko močno izčrpa, da se tudi z novo pridobljenimi mišicami ne boste kmalu postavili na noge.

 

Kaj lahko o mitih strnemo v zaključek? Prav vsako živilo ima dobrodejne sestavine, ki podpirajo tako moško kot žensko telo in zdravje. Tako lahko zadovoljno v paru nazdravite s pivom in uživate v odlični kulinariki. Po posebnih živilih pa posezite takrat, ko vam to veli telo. Notranji čut in posluh vam narekuje najboljše recepte za varovanje zdravja, energije in dobrega počutja. Na zdravje in dober tek!

Lucija Šušteršič

Preberite tudi:

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam