background

Čili proti raku prostate …

Najpogostejša vrsta raka pri moških

Rak prostate je v razvitem svetu najpogostejša vrsta raka pri moških, v zadnjem desetletju se je njegovo število več kot podvojilo. Dobra novica je vsekakor ta, da smrtnost pri tej vrsti raki ni tako visoka kot pri drugih (približno 10-odstotna), kar pa ne pomeni, da ga lahko kar prezremo. Prav pri resnejših oblikah raka prostate bi kapsaicin morda lahko predstavljal dragoceno komplementarno terapijo.

Rak prostate se po uporabi kapsaicina skrči

Raziskave o vplivu kapsaicina na prostato so raziskovalci opravili na poskusnih živalih (miših), na katere so prenesli človeške rakave celice. Pri tem so ugotovili, da so se te zmanjšale kar za štiri petine v primerjavi s kontrolno skupino miši. Kapsaicin je v približno 80 odstotkih rakavih celic prostate sprožil celični samomor –(t.i. apoptozo celic). To se pri zdravih celic zgodi samo od sebe, pri rakavih pa ni tako.

Kapsaicin je obenem zaviral rast rakavih celic in sicer tako, da je uravnaval androgenske receptorje (beljakovine, ki so lahko tako v celični plazmi kot v celični membrani – aktivirajo jih androgeni, moški spolni hormoni, npr. testosteron). Več kot je androgenskih receptorjev v rakavi celici prostate, hitreje ta raste in hitreje se rak širi. Poleg tega tudi same rakave celice dodatno sprožajo razvoj le-teh, zato je njihovo število vedno večje. Zdravniki zato predpisujejo zdravljenje s hormoni, ki znižujejo raven testosterona, da ne pride do aktivacije androgenskih receptorjev, vendar je takšna terapija uspešna le omejen čas (približno dve leti).

V raziskavi so dokazali, da ustrezno odmerjena količina kapsaicina lahko močno zavira razmnoževanje rakavih celic. Višja, kot je bil doza kapsaicina, več rakavih celic je pričelo stagnirati. Po podrobnejši preučitvi dejavnikov so raziskovalci ugotovili, da je do tega prišlo zaradi zmanjšanega števila androgenskih receptorjev.

Obenem je kapsaicin na rakave celice vplival tudi z zniževanjem PSA vrednosti.

Koliko čilija bo treba zaužiti?

Ob vsem tem vas verjetno zanima, kolikšna bi bila ustrezna količina za človeka, vendar ti podatki zaenkrat še niso znani. Če se navežemo na študijo in količino, ki so jo dobivale miši, preračunamo na človeka, pa bi to pomenilo, da bi 90 kg težak moški tedensko moral zaužiti 10 svežih čilijev izredno pekoče sorte habanero, kar pa zmorejo le največji navdušenci nad to začimbo.

Glede na to, da so vpliv čilija opazovali pri že obolelih miših, tudi ni povsem jasno, ali bi ta raka lahko tudi preprečil. Na vsak način pa si od njega lahko obetajo koristi zlasti moški, ki so zaradi raka prostate prestali operacijo.

Vir: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/capsaicin-prostata-ia.html
Povzela: Sabina Topolovec

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči.

Kako si pomagati na naraven način?

Prehrana v obdobju menopavze

S kakovostno in raznoliko prehrano, ki bo pokrila vse telesne potrebe, boste lažje prebrodili skozi težavno obdobje menopavze.

Pomen vode in prehrane

Ali ste vedeli?

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam.

Poglejmo, kako jo uporabiti ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.