Osem načel Alfreda Vogla

Delo Alfreda Vogla je zaznamovano
z miselno dediščino o načinu življenja
in zdravljenja, ki se v vseh pogledih ravna po naravi. 

 • 1. Naravnost in kakovost življenja

  Živeti čimbolj usklajeno s stvarnikom in z naravo ter v zavedanju o njuni moči je sinonim za pravo kakovost življenja. 

  Ponujati ljudem možnost, da si stremljenje narave k harmoniji postavijo tudi za svoj osebni življenjski cilj, je vzvišena naloga.

 • 2. Skrb za zdravje

  Vir zdravja in življenjske radosti je v preventivi. Človek se mora zavestno in prostovoljno odločiti, da se bo naravno in uravnoteženo prehranjeval in da bo pozoren na opozorila svojega telesa.  

  Zdravje in bolezen navadno ne zadevata posameznih organov naključno, ampak sta močno odvisna od življenjskega nazora, okoliščin in načina življenja.

 • 3. Lastna odgovornost

  Poznavanje povezanosti med načinom prehranjevanja in zdravjem oz. boleznijo nam ljudem olajša nujno potreben uvid, da niso zdravstvene institucije tiste, ki so odgovorne za naše dobro počutje, ampak predvsem mi sami.  

  Zdravnik ali terapevt je kot vodič pri hoji v hribe. Gre sicer pred nami in nas vodi po poti, vendar bolnika ne more nesti. Hoditi mora človek sam.  

  Treba se je naučiti, kako sami skrbimo za svoje zdravje: »Izberi pretežno vegetarijansko, naravno, bazično, polnovredno prehrano z velikim deležem surove hrane in boš veliko prispeval k dolgoročno trdnemu zdravju in ravnovesju.«

 • 4. Ravnovesje kot življenjski princip

  Poskusi najti ravnovesje med napetostjo in sprostitvijo, med aktivnostjo in mirovanjem, med duševno in telesno dejavnostjo.  

  Neravnovesje in disharmonija na kateremkoli življenjskem področju povzročata slabo počutje in bolezen.

 • 5. Pozornost in sočutje

  Živeti po naravnih načelih je mnogo več kot tehnika. Zahteva notranjo držo na podlagi globokega razumevanja ter spoštovanja in sočutja do narave.

  Če hočemo kaj storiti proti nasilju, bodisi nad človekom bodisi nad okoljem ali živalmi, se moramo naučiti spoštovati življenje kot nekaj svetega.

  Dopuščanje, da morajo živali kot del stvarstva prenašati trpinčenje v poskusih, ki se izvajajo na njih, je okrutno in ni združljivo z ljubeznijo do narave. 

 • 6. Stremljenje k zdravju je naravni zakon

  »Nikoli ni prepozno začeti podpirati naravo v njenem stremljenju k zdravju, kajti zakon narave narekuje, da se mora življenje ohranjati.«  

  Mnogi ljudje so po dolgoletni bolezni po zaslugi dosledne spremembe načina življenja in naravnih zdravil spet prišli do zdravja. Bistvo naravne celostne medicine je v tem, da ne obravnava le bolezenskih simptomov, temveč poskuša priti do dna vzrokom za njihov nastanek.  

 • 7. Celostni princip

  „Vsaka rastlina predstavlja nekaj dovršenega, v sebi zaključenega; kajti pri tem gre za nek recept, ki izhaja iz inteligence, jasnovidnega predvidevanja in modrega načrtovanja. Nič se ne ve, kaj se zgodi z vrednostjo posamezne zeli, če se poruši njeno smotrno premišljeno sestavo.“  

  Vse učinkovine in spremljevalne snovi zdravilne rastline imajo svoj pomen; dopolnjujejo se med seboj in delujejo kot celota. Pomembno je, da rastlina zraste iz zdravega semena in v zdravih tleh, brez uporabe pesticidov in da se tudi v zdravilo predela na blag način, brez uporabe strupenih ali okolju neprijaznih pomožnih substanc. Če je le mogoče in smiselno, naj se zdravilo izdela iz svežih zelišč.

 • 8. Moč ljubezni

  Pri vsem tvojem prizadevanju naj te vodi ljubezen, ki je najmočnejša sila v univerzumu.

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel