background

Bučna semena pri težavah s prostato

Bučno meso ima nizko kalorijsko vrednost (25 kcal/100 g), zato je priporočljivo pri shujševalnih dietah, želodčnih težavah, sladkorni bolezni, protinu, revmi... Buče namreč delujejo protivnetno in spodbujajo telo, da porabi maščobne zaloge. Ker so buče tudi diuretik, pomagajo pri izločanju seča, pri odpravljanju ledvičnih kamnov, kroničnem zaprtju, hemoroidih in vnetju črevesja. Poleg tega preprečujejo bolezni srca in ožilja ter zaradi velike vsebnosti karotena varujejo naš vid.

Bučna semena so bogat vir kalcija, železa, magnezija, kalija, fosforja in cinka. Ugodno vplivajo na prostato in na imunski sistem. Bučna semena vsebujejo bučno olje, ki vsebuje veliko linolenske kisline, ki je ena od esencialnih nenasičenih maščobnih kislin. Bučnih semen zato ne smemo segrevati, saj praženo seme vsebuje uničene maščobe, ki prispevajo k oblaganju krvnih žil (aterosklerozi). Bučna semena vsebujejo tudi fitosterole, tokoferole, karotenoide in minerale, ki vsi delujejo antioksidativno, kar pomeni, da z lovljenjem prostih radikalov ščitijo pred prezgodnjim staranjem telesa.

V ljudskem zdravilstvu jugovzhodne Evrope so veliko uporabljali tudi zrela, posušena semena vrtne buče in vzgojenih oblik. Z njimi so opravljali črevesne parazite, kot so gliste ali trakulja, zdravili protin, revmo, vnetja sečil, ledvic in žolča. Zlasti pa se semena s pridom uporabljajo še danes za zdravljenje simptomov pri povečani prostati. Vsebujejo namreč fitosterole, ki pripomorejo k zmanjšanju prevelike prostate. S tem se zmanjšajo težave, ki jih povečana prostata povzroča: težave pri mokrenju, šibek curek pri odvajanju vode, pogosto tiščanje na vodo, naknadno kapljanje itd. Bučna semena naj bi pozitivno vplivala tudi na delovanje androgenih hormonov (testosteron, dihidrotestosteron). Nepravilno delovanje teh hormonov je velikokrat vzrok za nastanek raka prostate. Proti obolenjem prostate pa zaleže tudi nesladkan čaj iz zdrobljenih bučnih semen, pripravljen kot prevretek.

Z njimi si lahko pomagajo tudi ženske, ki imajo težave z inkontinenco oziroma uhajanjem urina.

Kot preizkušeno pomoč in naravno zdravljenje pri težavah s prostato imajo najvišjo stopnjo dokazane učinkovitosti zdravila iz žagastolistne palme. Glede na podatke jih lahko uporabljamo sočasno s prehranskimi dopolnili iz bučnih semen.

Besedilo: Urška Živko

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel