background

Moški, zaupanje in občutljive teme

Neredko slišimo pogovore na temo ženskih ali moških težav. Znano je, da ženske pogosteje ter hitreje spregovorimo o težavah, ne glede na področje. V tokratni temi pa smo se pogovarjali o moških težavah, ki jih uvrščamo tudi med »občutljive teme«. Prav vse se vrtijo v polju izražanja moškosti. Težave s prostato, upad libida, težave z erekcijo, morebitna andropavza, hormonske težave, so spremembe, ki lahko močno prizadenejo moške in obremenijo tako telesne funkcije kot psiho. O soočanju s težavami, o zaupanju ter predvsem o ukrepanju smo se pogovarjali s psihologoma ter s trenerjem za zdrav življenjski slog na delovnem mestu.

Psihologinja Maja Gaspari poroča, da se za svetovanje ter reševanje težav odloča precej več žensk kot moških. V svetovalnici v Ljubljani, kjer deluje z nizozemskim psihologom Nielsom Barendsom, se na pet žensk oglasi le en moški. »Moški vsaj k nama prihajajo z bolj izrazitimi težavami. Torej, pomoč poiščejo, ko je že precej hudo. Največkrat gre za partnerske odnose. Neredko je to vhodni problem ali pa se kasneje izkaže, da so imeli težavno otroštvo (določene psihične, fizične, spolne zlorabe v otroštvu in posledično razvijejo travme, ki vplivajo na njihovo funkcioniranje) ali pa gre za osebnostne motnje.«

Ker velja, da se moški le s težavo odprejo in manj pogosto govorijo o občutljivih temah, v svetovalnici nudijo tudi možnost svetovanja preko Skypa. Prednost te metode terapevta vidita predvsem v možnosti uporabe distance ter anonimnosti. Metoda omogoča več zasebnosti ter je izvedljiva dobesedno iz domačega naslanjača, kar za moške pomeni tudi lagodnost ter večjo sproščenost. Direktno »soočenje« s terapevtom je lahko tudi stresno, klient se zaradi pritiska lahko popolnoma zapre in zaključi terapijo. Veliko moških se ne odloči za obisk terapevta ravno zaradi razloga, da bi bili morda na poti opaženi ali morda celo prepoznani v čakalnici. Moški o težavah s področja intimnosti, dokler so še obvladljive, raje molčijo. Obstajajo pa tudi posamezniki ter na drugi strani tudi terapevti, ki prisegajo na klasičen stik ter terapijo v svetovalnici v živo. Terapije so učinkovite, če med klientom ter terapevtom stečejo prave energije ter zaupnost.

Moški se odločijo za terapijo s psihologom največkrat zaradi težav v intimnejših odnosih. Ko upade strast, ko se zmanjša število spolnih odnosov in ko nastopi odtujenost, ki lahko odnos tudi spremeni. Spolnost je zelo pomemben del partnerskega odnosa za moške. Glede tovrstnih težav imamo tako v Sloveniji odlične strokovnjake ter tudi ambulanto za spolno zdravje.

Katere so najbolj tipične teme, ki jih s klienti obravnavate v svetovalnici?

»Pogosto nas obiščejo moški, ki doživljajo "krizo srednjih let". Ko spoznavajo, da se starajo in se bojijo, da bodo kmalu za v »staro šaro«. Takrat nekako naredijo pregled tega, kar so dosegli. Ko ne vedo, kdo točno so, kaj si želijo itd. Včasih ugotovijo, da česa niso izrazili, bojijo se staranja, zato gredo lahko v tvegana vedenja (varanje z mlajšo žensko, nakup motorja, zapravljanje, adrenalinski športi ipd.)«

Gasparijeva k psihološkemu vidiku doda še, da je »moškost, možatost« izjemno občutljiva tema za moške, ter tudi kriteriji zanjo. Moški s težavami, ki že prerastejo v resnejše, se zelo težko odpravijo že do osebnega zdravnika, kaj šele do psihologa.

Da se izognemo obema vejama medicine tudi mi, smo se po mnenje odpravili še k Alešu Homovcu, ki deluje na področju preventive zdravja na delovnem mestu. Moški se namreč pogosto dokazujejo ravno v službi ter s podaljšanim delovnim časom ubežijo tudi morebitnemu soočenju s svojimi težavami. V okviru implementiranja zdravih navad na delovnem mestu za zdrav življenjski slog izvaja tudi neinvazivno meritev arterijskega ožilja. Iz pridobljene analize je možno razbrati tudi nekaj zdravstvenih šibkosti, s področja moških težav, pa tudi motnje erektilne funkcije. »Erekcija je simbol moškosti in hkrati eden izmed najboljših kazalcev zdravja. Erekcija lahko nastopi le s pomočjo zdravega srca in ožilja, živčnega sistema in stanja hormonov, predvsem testosterona. Motnje erekcije (še posebno impotenca) so spremljevalke staranja. S staranjem je človeško telo podvrženo spremembam. Te vplivajo zlasti na srce in ožilje, s čimer so težave z erekcijo pogostejše, hkrati naraste tveganje obolenja za kardiovaskularnimi boleznimi.«

Homovec navaja, da se moški ob preventivnem testu lažje razgovorijo tudi o težavah s prostato. Pri mlajših zaposlenih so lahko težave s prostato le iztočnice za šale med moškimi kolegi, medtem ko starejši sodelavci neredko potožijo o pereči temi, ki jim načenja nočni spanec, morda tudi odnos s partnerko ter okolico. Pravzaprav se moški po štiridesetem letu zavedajo težav s prostato, ki lahko nastopijo v naslednjem desetletju, a v smeri preventive ne storijo kaj dosti.

Kot že večkrat omenjeno, se moški glede težav šele v kasnejših fazah obrnejo na medicino. Pred obiskom zdravnika tako poiščejo pomoč tudi sami.

O težavah s prostato in blaženju posledic je na spletu že ogromno informacij. Zdravo moškost je moč gojiti ter vzdrževati z zdravim življenjskim slogom. Uravnotežena prehrana, redno gibanje, spanje ter izpolnjujoči odnosi.

V zaključku velja omeniti, da je soočenje s težavami, ne glede na občutljivost teme, vsekakor bolj moško, kot bežati pred njimi. Ohranjanje zdravja centra vsakega moškega pa je skrb za uravnoteženo delovanje prostate. Že ob prvih težavah ali kot spremljevalna terapija za zdravje moških poskrbi naravno zdravilo Prostasan. V kolikor o vaših težavah še ne želite spregovoriti, se lahko informirate na spletu. Preberite informacije, ki jih je zapisal specialist, urolog. Brezplačno lahko naročite tudi knjižico Mali vodnik za zdravje prostate. In, da razblinimo še zadnje strahove, ki bi lahko ogrožali moškost…

»Prostasan deluje lokalno na prostato in spodnja sečila. Ne povzroča neželenih učinkov, kot so motnje erekcije, rast moških prsi in zmanjšanje libida. Uporabniki ga zato dobro prenašajo tudi pri daljši, večletni uporabi.«

Priporočili vam ga bodo tudi vaši moški kolegi.

Lucija Šušteršič

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam