background

Slovenska študija potrdila učinkovitost in varnost Prostasana

Benigno povečanje prostate je najpogostejši vzrok za neprijetne simptome mokrenja pri moških.  

Benigno povečanje prostate je počasna, vendar napredujoča kronična bolezen. Najpogosteje je vzrok za neprijetne simptome pri težavah z uriniranjem pri moških. Te simptome ima več kot 50 % moških, starejših od 50 let. Vzroki za benigno povečanje prostate še zmeraj niso jasni. Za nastanek in napredovanje naj bi bili odgovorni različni dejavniki, kot so sistemske in lokalne hormonske spremembe, žilne spremembe ter tudi vnetja. Najnovejše raziskave so namreč pokazale, da je lahko vzrok benignega povečanja prostate tudi imunskovnetna bolezen. Neznani povzročitelji naj bi povzročili vnetje tkiva prostate, to pa naj bi sprožilo protivnetne reakcije v sami prostati.  

Bolniki, ki imajo benigno povečanje prostate, imajo največkrat težave pri zbiranju seča (pogosteje odvajajo vodo, tudi ponoči) ali pri odvajanju seča (curek je slab, prekinjen). Motnja odvajanja seča ima dve komponenti, statično in dinamično. Statični komponenti rečemo tudi anatomska in predstavlja hiperplastično tkivo prostate, dinamična komponenta pa je posledica povečane napetosti gladke mišice v prostati, sečnem mehurju in v delu sečnice v prostati. Simptomi in znaki, ki jih benigna hiperplazija prostate povzroča, pomembno zmanjšajo kvaliteto življenja posameznika in vplivajo na njegove dnevne aktivnosti.  

Namen zdravljenja je predvsem zmanjšanje neprijetnih simptomov in znakov mokrenja ter s tem izboljšanje kvalitete življenja bolnikov. Bolnikom z blagimi simptomi se priporoča le opazovanje. Bolniki z zmernimi simptomi lahko izbirajo med zdravljenjem z zdravili ali s termoterapijo. Bolniki s hudimi težavami in z zapleti pa morajo na standardno operacijo (transuretalno resekcijo prostate).  

Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje benigne hiperplazije prostate, se delijo v tri skupine.

  • Zaviralci encima 5-alfa reduktaze
  • Antagonisti alfa-adrenergičnih receptorjev
  • Zdravila rastlinskega izvora  

Zdravljenje z zdravili rastlinskega izvora je v porastu. Med najbolj znanimi in preučevanimi zdravili je zdravilo z izvlečkom plodu žagastolistne palme (palmeta; lat. Serenoa repens). Izvleček iz plodov žagastolistne palme zmanjša simptome, ki jih povzroča benigno povečanje prostate in tako izboljša kvaliteto življenja. Pomaga pri pogostem tiščanju na vodo, težavnem začetku uriniranja, dalj časa trajajočem kapljanju urina po uriniranju, pogostem uriniranju (tudi ponoči), nepopolnem praznjenju mehurja, nenadni potrebi po odvajanju vode in drugih težavah pri uriniranju. Neželeni učinki so redki, ne povzroča pa motenj erekcije, rast moških prsi in zmanjšanja libida.

Študija, ki je bila izvedena na slovenskih bolnikih, je želela prikazati učinkovitost in varnost zdravila Prostasan pri bolnikih z benigno hiperplazijo prostate. Študija je bila prospektivna, odprta, postmarketinška in ni bila kontrolirana s placebom. Vključevala je 76 moških z benigno hiperplazijo prostate, starih med 45 in 80 let, ki so bili v dobrem splošnem zdravstvenem stanju. Bolniki so Prostasan 320 mg jemali enkrat dnevno, 1 kapsulo, med ali po obroku, 1 leto. Na pregled so ponovno prišli po 6 in 12 mesecih jemanja. Izkazalo se je, da se je kakovost življenja po jemanju zdravila Prostasan statistično značilno izboljšala. Prav tako se je statistično značilno izboljšal pretok seča. Vrednosti PSA se tekom jemanja zdravila niso statistično značilno spremenile, prav tako Prostasan ni pomembno vplival na erektilno disfunkcijo in libido. Pri tem pa je treba poudariti, da bolniki, ki so v študiji sodelovali, pred začetkom niso navajali težav z erektilno disfunkcijo ali libidom. Neželeni učinki so bili zabeleženi pri 7 bolnikih. Pri enem so zdravniki ugotovili vnetje obmodka, dva bolnika sta navajala bolečine v spodnjem delu trebuha, eden je imel pogoste okužbe sečil, pri enem se je število mokrenj povečalo, pri enem je prišlo do zastoja seča, en bolnik pa je navajal pešanje spomina. Zdravniki so mnenja, da nekatere od teh težav niso bile povezane z zdravilom Prostasan (vnetje obmodka, pogoste okužbe), medtem ko se pri Prostasanu lahko pojavijo driska, bolečine v spodnjem delu trebuha, pogostejše mokrenje in zastanek seča. V primerjavi s sinteznimi zdravili so ti skoraj zanemarljivi. Raziskava je potrdila tudi to, da je zdravilo Prostasan tem bolj učinkovito, čim dlje časa ga uporabljamo. Rezultati raziskave so bili primerljivi z rezultati podobnih kliničnih študij.  

Povzela Urška Živko, mag. farm.  

Vir: Tršinar B., Lovšin M., Bratuš D., Parać I., Kreft S. Učinkovitost in varnost zdravila z izvlečkom plodu palmeta pri bolnikih s težavami mokrenja zaradi benignega povečanja prostate. Zdrav Vest 2014; 83: 28 – 35.  


Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam