A.Vogel Blog

S prehrano do zdrave prostate

Na kaj je potrebno paziti pri prehrani, da ohranite zdravje prostate?

Težave s prostato na različnih delih sveta

Največ obolenj prostate se pojavlja v Zahodnem svetu, denimo v Združenih državah in Angliji, najmanj pa v azijskih državah, npr. v Singapurju.1,2 Rak prostate tudi v Sloveniji sodi med najpogostejše vrste raka pri moških. 

Če se moški iz azijskega dela sveta preseli na Zahod, se posledično prehranjuje s hrano z visoko vsebnostjo maščob, ki je značilna za zahodni svet, to pa verjetno poveča tveganje za težave s prostato.3 Zato je povezava med prehrano in povečano prostato vsekakor vredna premisleka.

Vpliv zelenjave na povečano prostato

Kar nekaj dokazov podpira hipotezo, da prehrana, ki vsebuje le malo zelenjave in stročnic, neugodno vpliva na prostato.4
Ameriška študija prikazuje, da tisti moški, ki redno uživajo veliko zelenjave, tvegajo manj obolenj s prostato.5  
Vzemite to kot vzpodbudo in v svojo prehrano vključite čim več zeleno listnate zelenjave, sladke koruze, sadje in zelenjavo rumene in oranžne barve, kot so paprika, kivi, grozdje.
Spet druga študija kaže, da uživanje štirih ali več porcij zelenjave dnevno, zmanjša tveganje za povečano prostato za 32%, medtem ko uživanje bolj mastne hrane to tveganje povečuje. Po drugi strani pa vsakodnevno uživanje rdečega mesa tveganja za BHP poveča za kar 38%.6  

Priporočljiva prehrana

V knjigi Healthy Eating: The Prostate Care Cookbook (avtorji: M. Rayman, K. Gibbons, K. Dilley) navajajo, da je pri težavah s prostato zelo priporočljivo uživati zelenjavo, kot je brokoli, cvetača, brstični ohrovt, zelje, pa tudi ohrovt, kolerabo, vodno krešo, redkvice, por, česen in čebulo. Možnosti, kako okusno popestriti obrok, je res veliko.

Zelo pomembno je uživanje hrane, ki vsebuje veliko cinka. Mnogo znanstvenih virov potrjuje ugodno delovanje cinka na prostato. Cink vsebujejo lupinarji, bučna semena, pinije, pekan orehi, ribe in jajca. Ker alkohol zavira absorbcijo cinka, tega uživajte čim manj. 

Nasičene maščobne kisline, predvsem tiste živalskega izvora, zdravju že na sploh škodujejo, zato se jim še posebej izogibajte, če imate težave s prostato7. Poskrbite tudi za vnos zdravih maščob, ki jih vsebujejo oreščki, semena in ribe.

Ostali ukrepi za zdravo prostato

  • Uživajte hrano, bogato s cinkom. Vsebujejo ga ostrige, bučna semena, oves, grah, ječmen, mandlji, ajda, rjav riž, fižol adzuki, jajca, jabolka, čebula.
  • Uživajte esencialne maščobne kisline, ki pomagajo zmanjševati vnetja v prostati. Dober vir so oreščki in semena, pomagate si lahko tudi z uživanjem omega 3 maščobnih kislin v obliki prehranskih dodatkov.
  • Bučna semena vsebujejo tako cink kot esencialne maščobne kisline, zato si jih čim večkrat privoščite za prigrizek.
  • Alkohol omejite na minimum in s tem zmanjšajte vnetne procese v telesu. Zakaj bi podžigali ogenj tam, kjer to ni potrebno. Vnetne procese sprožajo alkohol, kofein, visoko procesirana hrana, rafiniran sladkor, kajenje. Ko boste opustili ali omejili vse te škodljive razvade, se bo tudi stanje prostate lahko izboljšalo.
  • Neugodno delovanje na prostato ima tudi prekomerna telesna teža. S tem ko črtate alkohol, sladkor in procesirano hrano, polno škodljivih maščob, boste z veseljem opazili, da se tudi telesna teža postopoma niža.
  • In vsaj ena stvar, ki vas bo razveselila: Privoščite si aktivno spolno življenje in orgazem ob vsakem spolnem odnosu. Pomanjkanje obojega naj bi prav tako prispevalo k nastanku povečane prostate.

Viri:

1. Zhu Y-P et al. Asian Journal of Andrology 2009; 11: 104-108.
2. Cheng I et al. Cancer Epidemiology 2005; 14: 1692-1696.
3. Tymchuk CN et al. Journal of Urology 2001; 166: 1185-9.
4. Bravi BF et al. Food groups and risk of benign prostatic hypertrophy Urology, 2006, vol. 67, pp. 73—79.
5. Rohrmann S et al. American J Clin Nutr 2007; 85: 523-529.
6. Kristal AR et al. American Journal of Epidemiology 2008; doi: 10. 1093/aje/kwn389.
7. The Prostate Care Cookbook, Professor Margaret Rayman, published by Kyle Cathie.
8. Leake A et al. J Steroid Biochem 1984; 20: 651-5, and Acta Endocrinol 1984; 105: 281-8