background

Vonj tvoje kože ...

O koži je stkanih nešteto stihov. Koža je in bo večen navdih. Je tudi največji človeški organ ter čutilo. Vonj kože nas z nekom lahko poveže ali določi bariero. Če nam je nekaj všeč ter postane navada, rečemo, da nam zleze pod kožo.

To drži tudi dobesedno, saj, kar namažemo na kožo, zleze tudi pod njo. Negovana koža je cenjena pri obeh spolih. Razvoj kozmetičnih izdelkov je tako za vsak spol krenil svojo pot. Za ženske obstaja nešteto proizvodov, ki opozarjajo in svarijo pred staranjem, za moške pa nekaj manj izdelkov, ki poudarjajo predvsem privlačnost. Ker je koža naša bariera med notranjostjo in okoljem ter ustvarja našo podobo, so temu primerno ustvarjene tudi negovalne linije. Moška in ženska koža se razlikujeta, prav vsaka pa stremi k udobju. Pa se dotaknimo kože in teme moškega.

Tako kot o spolu tudi o kvaliteti moške kože odloča testosteron. Koža moških je za petino debelejša od ženske. Vsebuje več žlez lojnic, zato je le redko suha, je pa toliko bolj nagnjena k pojavu aken. Moški se zaradi čvrste ter s kolagenom dobro nasičene kože starajo kasneje kot ženske. A le kasneje, ne pa tudi počasneje. Po petdesetem letu nastopi hitrejša uvelost kože, kot tudi mišičja pod njo. Posledično izgleda obraz rahlo utrujen, kar poudari tudi ohlapnost krožnih mišic. Nastanejo kolobarji, podočnjaki.

Moška koža je izpostavljena tudi mehanskemu stresu, saj pogosto drsenje britvic in brivnikov po površini obraza povzroča dodatno ranljivost ter tudi občutljivost. Zaradi britja je koža na obrazu glavni teritorij za specializirane kozmetične izdelke za pred, med in po britju. Zagotavljali naj bi manj draženja, poškodb ter vnetij. Ob pravilni negi ter vzdrževanju higiene pri pripomočkih bi se koža morala pomiriti in obnoviti sama. Ker ima videz vse večji pomen v družbi, pa je moška koža ravno tako kot ženska deležna številnih izdelkov za dodatno nego, mlajši izgled ter predvsem privlačnost. Ker se moški precej manj obremenjujejo z gubicami kot ženske, so na voljo izdelki z močnimi vonjavami, ki naj bi pritegnili nežnejši spol.

Zanimivo je tudi, kakšne vonje nam proizvajalci izberejo za privlačne. Pogosto so to pepermintno osvežilni vonji. V enem svojih nastopov se je o retro zeleni storžasti steklenički toaletne vode, ki so jo uporabljali moški v prejšnjem tisočletju, pošalila tudi komičarka Martina Ipša. Je ženskam na moških res neustavljivo privlačen vonj po smrekah ter borovcih?

Moška kozmetika tako poleg nege stavi na že iz davnine usodno privlačnost feromonov. Za obstojnost dišav ter učinkov so negovalna sredstva podkrepljena s številnimi sintetičnimi snovmi, ki kožo dražijo. Glede na to, da je vsako britje tudi blaga poškodba povrhnjice, bi morali s kožo ravnati tako kot z rano. Potrebno jo je osušiti, preprečiti razvoj bakterij ter zapečatiti njene naravne lastnosti z negovalno kremo.

Za nego moške kože pa so na voljo tudi učinkovita naravna sredstva. Krema Arnica združuje prav vse lastnosti, ki jih tovrstna koža potrebuje. Vsebuje nežne in izključno naravne sestavine brez parabenov. Krema ni pretirano mastna ter se hitro vpije v kožo, hkrati pa omogoča udobje ter hitrejšo regeneracijo.

Pri težavah, ko se koža hitreje vname ali jo pestijo akne, se priporoča Gabezovo kremo. Učinkuje na mikrocirkulacijo kože, zato poživlja zrelejšo kožo ter ugodno vpliva na preprečevanje in tudi celjenje aken. Primerna je za redno jutranjo in nočno nego kot tudi za zaščito po britju.

Echinacea krema je primerna za nego pordele, razdražene ter poškodovane kože. Odlično pomiri občutljivo kožo ter poskrbi za hitro pomiritev ter regeneracijo. Še posebej primerna je v primerih ureznin in odrgnin, ki se tudi zgodijo pri prepogosto uporabljeni in skrhani britvici.

V hladnješih dnevih, ko je moška koža poleg omenjenih izzivov izpostavljena še mrazu, pa lahko uporabimo nekoliko bolj mastno kremo Bioforce. Tako naravna je, da jo lahko uporabljajo tudi novorojenčki. Ne vsebuje parfumov, pač pa ji prijetno esenco dodajajo eterična olja naravnih sestavih.

V kolikor je kdaj potrebno kožo podpreti z obeh strani, torej z nego in prehrano, je priporočljivo uporabiti eliksir mladosti – vitamin E. Nahaja se v olju pšeničnih kalčkov. Nekaj kapljic zaužijete z obrokom, nekaj pa sem ter tja namažite na obraz.

Kislinski plašč kože lahko okrepimo ter pomirimo tudi z obkladki z Molkosanom. Ker ga po odprtju hranimo v hladilniku, bo dodatno prijal v primeru pordele kože. Z raztopino navlažimo čisto bombažno krpo ter jo položimo na prizadeto mesto.

Za nego kože je pomembno izbrati naravna negovalna sredstva. Kozmetika skozi kožo prodre tudi v našo notranjost. Kozmetična sredstva z močnimi sintetičnimi učinkovinami so tudi motilci hormonov. Še posebej pri dezodorantih velja preveriti, kakšne učinke zagotavljajo. Glede na to, da nam je v današnjih časih omogočeno vsakdanje prhanje ter skrb za higieno, je obljuba o oseminštiridesetih urah svežine povsem odveč. Tak dezodorant se ne bo spopadel z znojem zgolj na zunanji strani vaše kože. Pronica globoko v krvožilje ter s krvjo potuje do vseh celic, tudi do možganov. Visoka cena zdravja za vonjave. Uporaba naravnih dezodorantov omogoča izločanje znoja, preprečuje pa le njegov razkroj na koži, kar povzroča neprijeten vonj.

Naravna kozmetika omogoča nego telesa, nikakor pa ne posega v njegovo delovanje. Kar damo nase, posledično vložimo tudi vase. Sicer pa zanimivo, po raziskavi modne revije (Vogue, november 2013) so ženske izglasovale za najbolj privlačne dišave na moških tudi vonj po motornem olju, kumini, soncu in soli, milu …

Higiena je od nekdaj najbolj privlačna sila med žensko in moškim ter ostaja v trendu.

Lucija Šušteršič

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam