background

Zdrave navade za prvih 100 let

Bolj vprašljiva pa je kvaliteta let. Staramo se lahko tako kot vino in smo vedno bolj žlahtni, ali pa kot ... mleko. Z nezdravimi življenjskimi navadami se prej kot slej skisamo (dobesedno zakisamo) in nakopljemo številne zdravstvene težave. S pomočjo zdravil doživimo 100 let. A bolj kot dolžina je pomembna kakovost življenja. Dolgoživost in čilost do ugledne starosti lahko dosežemo z zdravimi življenjskimi navadami. Zgolj za življenjski slog gre.

Mirno jutro

V dan bi se morali prebuditi v miru. Izberite ton budilke, ki vas ne spravlja v stres. Nagonsko se zjutraj pretegnite in zazehajte, da se oskrbite z dodatnim kisikom. Ko vstanete, opravite nekaj vaj za blago raztezanje.

Žvrkljanje olja

Zaužijte jušno žlico hladno stiskanega olja in ga žvrkljajte v ustih. Odstranili boste vse obloge, ki so se nabrale na jeziku in dlesnih, prispevali k zdravju zob ter osvežili zadah. Po žvrkljanju umijte zobe z naravno pasto A.Vogel.

Eliksir življenja

Pred zajtrkom zaužijte 3 do 5 dl mlačne vode. Lahko ji dodate sirotko, sok limone ali pa nekaj zrnc soli. Tako boste poživili presnovo ter čiščenje telesa.

Čez dan je priporočljivo zaužiti 8 kozarcev vode, v enakomernih časovnih enotah. V to merilo tekočine ne štejejo ostali napitki.

Zajtrk

Najpomembnejši obrok dneva, dobesedno. Naj bo bogat z beljakovinami in vlakninami. Prvi obrok dneva je vedno zajtrk, četudi pozen, naj to ne bo kosilo. Z zaužitim zajtrkom se oskrbite z energijskimi zalogami in gradniki za obnovo telesa.

Topli obroki

Na dan naj bi zaužili 3 do 5 obrokov, odvisno od počutja in potreb. Vsaj 2 obroka morata vsebovati toplo pripravljeno in obdelano hrano. S hitro, surovo in hladno hrano dodatno obremenimo prebavila. S spuščanjem obrokov tvegamo porast krvnega sladkorja ter tudi zaprtje. Uživajte neprocesirano hrano ter veliko zelenjave in sadja.

Gibanje

Vsakodnevno bi morali 1 uro posvetiti gibanju, ob katerem se nam poviša srčni utrip in se tudi izdatno spotimo. Z redno vadbo krepimo držo, kondicijo, zdravje skeleta in muskulature, pretočnost srčnožilnega sistema ter tudi za razstrupljanje. Šport je zdrava oblika stresa za telo, saj spodbuja h krepitvi in napredovanju.

Higiena

Poleg rednega prhanja in negovanja kože si privoščite kopel s soljo in kisom. Kožo oščetkajte ali s soljo in oljem pripravite piling. Za nego uporabljajte kozmetiko, katere sestavine bi si upali tudi pojesti.

Spanec

Odrasla oseba bi se morala naužiti vsaj 8 do 10 ur kvalitetnega spanca. Le ta naj bi se pričel pred polnočjo. Spanec je ključ za uspešno regeneracijo in premagovanje posledic stresa. Ob izpolnjevanju vseh poprej naštetih zdravih zapovedi bi se morali po osmih urah spanca prebujati čili in spočiti.

Počitek in meditacija

Ravno tako kot zdrav življenjski slog spodbuja h gibanju, veli tudi počitek. Krajši počitek bi si morali privoščiti podnevi in ga ne prišteti k nočnemu spancu. Z meditacijo umirimo misli in krepimo stik s sabo. Meditacija je tudi počitek uma. V mislih preletite dan, ga ovrednotite in planirajte jutri.

Neravnovesje

Bolezni obiščejo tudi najbolj čile in zdrave. Bolezen sporoča, da potrebujete spremembo. Nazaj k ravnovesju si pomagajte s počitkom in naravnimi zdravili. Prvo pomoč vedno najdete v kuhinji. Naravni sokovi in zelišča so že marsikomu pomagala iz ležišča.

Komunikacija, druženje in užitek

K dobremu počutju prispevajo tudi odnosi. Krepiti je potrebno tudi družinske in prijateljske vezi. Kozarec vina v prijetni družbi prispeva tako k odnosom kot tudi zdravju.

In kateri so največji grehi, s katerimi si krajšamo vitalnost?

Stres, kaotična jutra, kava na poti ter hitenje. Prosti čas se meša s službenimi obveznostmi, čas za prehrano združimo z delom ali deljeno pozornostjo. Stik s seboj izgubljamo z družabnimi omrežji in ekrani, odnosi postajajo površinski. Adrenalin, ki nas drži pokonci, drži v krempljih tudi spanec. In tako izčrpani in izgoreli hitimo v novo jutro in nov dan.

Odločitev, ali boste življenje preživeli ali zaživeli, je vaša. Bojda je lažje spremeniti svet kot sebe. Zato začnite z malimi koraki. Za začetek izberite in okrepite eno od zdravih smernic. Spremembe se zgodijo z vztrajnostjo. Na poti do stotice imate še dovolj časa. Vsak dan je možnost za nov začetek. Kako že pravijo budistični menihi? Človek, vsak dan meditiraj vsaj 30 minut. Če nimaš časa pa … 1 uro. In če želite ob stotici še izvrsten izgled, nazdravite z antioksidanti!

Lucija Šušteršič  

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam