background

Odgovorno odraščanje v ženske in moške

Novorojenčku je za barvo oblačilc in okolice prav malo mar. Kako vzgojiti moške iz fantičkov in ženske iz deklic, pa je naloga staršev. Četudi stereotipne odtenke modre in roza ne uporabljamo več tako striktno, pa so pomembni vedenjski vzorci, ki jih podajamo otroku. V raziskavi o spolnih stereotipih odraslih o dojenčkih leta 1975 se je izkazalo, kako globoko zakoreninjene so naše predstave o moških in ženskah. Trimesečno dojenčico, oblečeno v rumen pajacek, so predstavili trem skupinam odraslih. Prvi so povedali, da je dojenček deklica, drugi, da je dojenček deček, tretji skupini pa spola niso razkrili. Odrasli so imeli na voljo tri igrače, ki so jih lahko ponudili dojenčici, in sicer žogo, punčko in obroč. Posnetki interakcije so pokazali, da je informacija o spolu močno vplivala na izbor igrače, ki so jo ponudili malčici. Kot deklici so ponudili punčko, kot dečku žogo, pri neznanem spolu pa so ubrali tudi nevtralno igračo – obroč. Zanimivo je tudi, da je skupina odraslih, ki niso imeli informacije o spolu dojenčka, le tega skušala določiti kar sama. Primer – močan oprijem ročice, zagotovo je to fantek! Nežni glasovi in zvedav pogled, punčka, saj drugače ne more biti. Drži pa tudi obratno, saj že dvomesečni dojenčki ločijo med moškim in ženskim glasom in podobno. Skratka identifikacija spola se prične že zelo zgodaj.

Ne glede na spol smo eno telo, v katerem so združene tako moške kot ženske energije. Tudi hormoni, ki opredelijo spol, so zastopani v obeh telesih, le v zelo različnih razmerjih in funkcijah. Skozi rast in odraščanje pridobimo tudi zunanje tipične znake za identifikacijo moškega in ženskega telesa. Oblika in širina medenice, ramenski obroč, struktura kože, poraščenost itd. Otroci tako že zgodaj sledijo vedenjskih vzorcem svojih staršev. Deklice se priučijo vedenja po materi, po vzoru očeta pa si izberejo partnerja. Sinovi se priučijo moških veščin od očetov ter podobe o ženski, ki jo izberejo za partnerko, od matere. Ker v današnjem času moška in ženska opravila niso več strogo ločena kot v preteklosti, je več pomena v energiji, ki jo prinašamo v prostor. Tako je v bolj moških managerskih vodah dobrodošla tudi ženska roka in v ženskih kolektivih moška. Energije jin in jang se prepletajo v vsakem posamezniku. Tako lahko ženska deluje tudi v moški energiji, moški pa je v stiku s svojo žensko. Pravzaprav je pomembno negovati svojo dominantno energijo in jo dopuščati tudi v partnerstvu. Tako morajo imeti ženske svoj krog prijateljic ter moški svoj brlog, da so lahko v partnerstvu izpolnjeni.

Glede spolov in spolnosti je odraščajoči mladini na voljo največ informacij o obdobju spolne zrelosti, kontracepcije, prekinitve nosečnosti ter o planiranju družine. Malo manj se pogovarjamo tudi o občutkih. Žensko in moško telo ni zgolj hormonski stroj, pripada mu tudi pestra paleta spreminjajočih se čutenj. Zato je pomembno globlje razumevanje ženskosti in moškosti ter kako delujemo, kaj potrebujemo, da se počutimo varne, ljubljene, izpolnjene.

Precej premalo pa je v šolskih učbenikih zapisano tudi o življenju v petem desetletju. O težavah, ki doletijo prav vsakega moškega in vsako žensko. O obdobju, ko so naše raznolikosti toliko bolj izražene. O spremljajočih težavah, ki moške in ženske spremljajo ponoči in podnevi. O telesnih spremembah ter občutkih. O menopavzi in o prostati. Staranje je proces, ki se mu ni možno izogniti, navkljub trendom večne mladosti bi morali več besed ter tudi vzgoje nameniti tudi temu pomembnemu delu. Z menopavzo in s težavami prostate se namreč ne odrekamo ženskosti in moškosti. Polnost tega obdobja lahko preživimo tudi, če se ga zavedamo že nekaj desetletij poprej in se nanj pripravimo kot na povsem normalno življenjsko obdobje.

Zanimivo je, da obstaja kar nekaj šolskih tekmovanj z zdravstvenimi tematikami, npr o diabetesu. Mar ne bi bilo lepo tudi, če bi dodali še tekmovanje iz poznavanja menopavze ter prostate? S poznavanjem tudi te tematike bi pridobili tudi na medgeneracijskem povezovanju, spoštovanju in razumevanju. Eno od vprašanj bi se lahko glasilo tudi…. Kaj je Prostasan? Vsekakor izdelek, ki moškim odžene kar nekaj skrbi stran….

Lucija Šušteršič

Zanimivo branje: Razvojna psihologija, Razprave Filozofske fakultete; L. Marjanovič Umek in M. Zupančič, Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete, Ljubljana 2004

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam