background

Dosje zdravje: Zdravje prostate

Moški imajo vsa življenjska področja urejena v različnih škatlah. Tako eno zaseda soproga,  v drugi so otroci, v tretji posel, v četrti finance, v peti morda šport in še nekaj bi se jih našlo. Glavna prednost moškega mišljenja je, da odprejo le po eno škatlo ter se ji popolnoma posvetijo.  Ko z njo opravijo, jo zaprejo ter varno shranijo nazaj na polico. Nato nadaljujejo z odpiranjem naslednje. Če ponazorimo  - domačih problemov ne prenašajo v službo, med športnimi aktivnostmi pa ne premlevajo, kako bi organizirali poletne počitnice. Na posameznem področju so zaradi tega tudi zelo učinkoviti. Na policah moških možganov obstaja tudi škatla, ki je prazna. V njej ni ničesar. V tej škatli se misli spočijejo in regenerirajo, da so kos novim izzivom. Čas praznih misli.

Pri ženskah je urejenost škatel nekoliko drugačna. Poleg tega da jih je precej več kot moških, so s seboj povezane z vrvicami. Vse vrvice pa skupaj tvorijo pletež. Misli bežijo s tokom asociacij kot vžigalna vrvica, ki aktivira vse povezane škatle.  Breme oziroma skrb pa se veča kot kotaleča se snežna kepa. Vedno večja je. Ženske na svojih policah nimajo prav posebne prazne škatle. Tej škatli bi lahko rekli tudi »čas zase«. Če le tega ni, pa lahko pletež pregori.

Pri pregledovanju poličk, na katere postavljamo naša življenjska področja, se znajdejo različne teme. Škatle oziroma oddelke ustvarjamo po sistemu naših vrednot. Ob tem se je smiselno vprašati, ali je skrb za zdravje dovolj velika tema, ki zahteva samostojno škatlo?

Zdravje je tematika, ki jo pogosto obravnavamo. Informacije ter najnovejša dognanja se kopičijo, osveščenost raste. Ustvarjamo mape in jih odlagamo v škatlo z napisom zdravje. Pogosto je ravno ta škatla zaprašena. Zavedamo  se, da je nekje shranjena , a žal premalokrat odprta. Nekoliko globje se v to škatlo zazremo, ko že prihaja do težav.

Prav posebna škatla v moških življenjih pa je tudi prostata. Kot tempirana bomba, če ne drugače, prične nase opozarjati po petdesetem letu. O skrbi za zdravje prostate smo že pisali. Pričela naj bi se že v zgodnejših letih. Prostata je tema, ki jo mladi moški le redko obravnavajo.  S skrbjo za prostato vsaj desetletje pred težko pričakovanim petdesetim letom bi lahko marsikaj olajšali, omilili.

Odlašanje stvari z rokom ali brez je bojda prava človeška nadloga in navada. Zato zelo hitro izzvenijo tudi novoletne zaobljube. Ponovno na našo vest potrkajo jeseni. Ob koncu leta pa jih raje preložimo v novo leto. In tako lahko mine tudi desetletje.  Vemo, da bi nekaj za svoje zdravje morali storiti, ampak morda res ne že danes. Jutri?

Skrb za zdravje in pri moških še posebej za prostato bi morala postati vsakodnevna navada. Tako kot umivanje zob. Za odlične učinke je priporočljivo dvakrat na dan po vsaj dve minuti krtačiti zobe. Zjutraj in zvečer. Vašo rednost bo opazil tudi zobozdravnik. V kolikor to navado  za mesec dni opustite in jo skušate zadnji dan pred obiskom ambulante zgostiti na stodvajset minutno  ščetkanje, boste svojim zobem in dlesnim storili več škode in poškodb kot koristi.

Recept za učinkovitost je torej rednost. Morda je čas, da dosjeje iz škatle zdravje porazdelite v prav vse škatle na vaših življenjskih policah. Naj bo skrb za zdravje del vsakdana in prisotna na vseh področjih. Moški,  le pogumno v škatlo položite še Prostasan. Skrbi za delovanje centra vaše moškosti res ne gre odlašati križem rok. Za zdravje prostate poskrbite na povsem naraven način. Sprejmite odgovornost ter napravite prvi korak. Izpolnite test ter ugotovite stanje vaše prostate. Redna skrb za zdravje je najbolj donosna življenjska odločitev, ki se ne sme zaprašiti.

Lucija Šušteršič

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam