background

Kalcinacija prostate

Pri kalcinaciji prostate oz. kamnih prostate gre za nastajanje drobnih kamenčkov znotraj lumna izvodil, po katerem se pretaka semenska tekočina. Velikost kamnov je različna, največji je po dosedanjih podatkih meril ca. 3 kubične centimetre (A completely calcified prostate. Vinod Priyadarshi and Nidhi Sehgal). Pojav tako velikih kamnov je sicer redek. Najpogosteje so ti velikosti makovega semena in torej v premeru merijo od 1 do 4 milimetrov, lahko pa tudi tja do 2 cm. Lahko gre za pojav posamičnih kamnov, lahko pa jih je v prostati po več sto hkrati.

Na videoposnetku lahko vidite, kako takšne kamne s posebnim postopkom odstranjujejo iz prostate. Kot vidite, so kamni rjavo- sivkaste barve. Po konsistenci so običajno trdni, a jih je možno tudi zlahka streti. Nekateri raziskovalci namreč ugotavljajo, da je v sestavi kamnov prostate ca. 20 odstotkov organskih komponent, kot so beljakovine (8%), holesterol (od 3,7 do 10,6%) in citrati (0,17 do 2,9%). Drugi pa menijo, da so kamni prostate sestavljeni iz kalcijevega fosfat trihidrata (calcium phosphate trihydrate) in karbonata.

Sam vzrok nastanka kamnov prostate še ni natančno poznan. Vedo pa npr., da naj bi se ti tvorili z mineralizacijo amilodnih teles. Torej se npr. kalcijev fosfat in kalcijev karbonat iz nekega razloga nalagata okrog degeneriranih celic ali proteinskih izločkov (nastalih zaradi vnetij ali poškodb) in na ta način tvorita kamne. Nastajali pa naj bi tudi s tki. precipitacijo semenske tekočine. Kamni tako lahko nastanejo, če je prehod semenske tekočine oviran, npr. zaradi benigno povečane prostate ali raka prostate. Redko se kamni prostate pojavljajo pri mlajših od 40 let, vse pogostejši pa so pri moških nad 50 let.

Ker običajno ne povzročajo zaznavnih problemov, mnogi moški sploh ne vedo, da jih imajo. Pogosto jih šele naključno najdejo. Lahko jih zaznajo moški sami, ko se nekakšna kroglica izloči s semensko tekočino ali pa z uriniranjem ali pa jih odkrije zdravnik ob pregledu zaradi benigno povečane prostate, vnetja oz. kroničnih vnetij prostate, ob raku prostate ali pa ob zamašitvi uretre s kamni, ko se ti izločajo navzven. Torej zelo redko moški zaradi kamnov čuti topo bolečino v spodnjem delu hrbta, na področju presredka ali pa penisa.

Ena od težav, ki jo kamni v prostati predstavljajo, je poleg zamašitve uretre, ko se ti izločajo, in zastoja urina, tudi konstantno draženje prostate k vnetju. Npr. tako kot v in ob ledvičnih kamnih naj bi se tudi v in ob kamnih prostate zadrževale patogene bakterije, ki neprestano povzročajo vnetje okolnega tkiva. Vnetje pa po drugi strani ustvarja pogoje za nastane novih kamnov prostate. Zato se mnogi moški, ki trpijo zaradi začaranega kroga kroničnih vnetij prostate, pogosto tega lahko rešijo šele, ko opravijo s kamni, saj so ti gojišče bakterij.

Načini klasične terapije kamnov prostate so odvisni od velikosti le-teh in od tega, ali moškemu sploh povzročajo kakšne težave. Kar pomeni, da se kamnov prostate, ki ne povzročajo težav, običajno ne zdravi. Če pa težave povzročajo, pa se moške v sodobni medicini zdravi z antibiotiki (kar žal ne prinese trajnega olajšanja) ali pa se opravi operacijo, kjer kamne odstranjujejo na različne načine (eden je viden tudi na vidosposnetku zgoraj- endoskopsko izsesavanje kamnov preko sečnice). V skrajnem primeru lahko odstranijo tudi celo prostato (Prostatic Calculi: A Review of the Literature, Mr. Anthony Kodzo - Grey Venyo).

Kakšne so druge možnosti in kako si lahko pomagajo moški sami na naraven način? Celostni terapevti običajno priporočajo spremembo življenjskega stila. Iz prehrane naj bi npr. izločili bel sladkor, mlečne izdelke (zlasti industrijsko močno predelane), hitro prehrano, škodljive maščobe itd., vključili pa protivnetno delujoče jedi, kot so omega 3 maščobe, z likopenom bogata živila (paradižnik), mnoga zelišča (kurkumo), zeleni čaj, čaj koprive itd.

Pri izločanju kamnov naj bi pomagala tudi masaža prostate. Dobre rezultate pa naj bi imeli tudi z terapijami kitajske tradicionalne medicine in ajurvede.

Ker so bile izkušnje posameznikov z jemanjem magnezijevih pripravkov dobre (čeprav na to temo še ni znanstvenih dokazov), vse več terapevtov za odpravljanje kamnov poleg jemanja protivnetno delujočih naravnih pripravkov (npr. izoflavonov soje, ...) svetuje tudi uživanje magnezija. Ker magnezij v telesu terja tudi večjo porabo cinka, je dobro magnezij uživati skupaj s cinkom. Magnezij in cink naj bi podobno kot pri ledvičnih kamnih pomagala tudi pri raztapljanju kamnov prostate. Posledično se koščki raztopljenih kamnov tudi lažje izločijo z npr. urinom.

Domneva se npr. tudi, da kamni prostate nastanejo podobno kat ledvični kamni tudi zaradi nepravilnega odlaganja kalcija v telesu. Ta se npr. namesto v kosti in zobe nalaga v mehka tkiva – v okolico sklepov, v stene žil (ateroksleroza), v ledvica (kjer nastajajo ledvični kamni) itd..

Pri razporejanju kalcija na prava mesta v telesu si lahko pomagamo tudi z vitaminom K2. Ta omogoča, da se kalcij odpelje v kosti in zobe, ne pa v mehka tkiva. K2 vitamin najdemo v živalski hrani in v mlečno-kislinsko fermentiranih jedeh. Od različnih oblik vitamina K2 (maquinonov) naj bi bila za zaščito pred nalaganjem kalcija v mehka tkiva najbolj učinkovita oblika MK-4. Dr. Chris MasterJohn priporoča,da bi za ohranjanje zdravja brez težav lahko zaužili od 100 do 200 mikrogramov tega vitamina. Pri kroničnih težavah denimo z ledvicami pa se odmerek lahko poviša tudi na 480 ali več mikrogramov. Takšne odmerke je dobro jemati pod nadzorom zdravnika. Hrana, ki vsebuje veliko tega vitamina, je npr. na to sir- tradicionalni sir iz fermentirane soje (K2 proizvajajo bakterije, ki sojo fermentirajo), pašteta iz gosjih jeter, med siri ima največ K2 vitamina norveški sir Jarsberg, nadalje tradicionalno narejen edamec in ementaler. K2 pa vsebujejo tudi jajca, piščančja bedra itd..

Ker naj bi kamni prostate nastajali tudi zaradi nepopolnega izpraznjenja semenske tekočine iz prostate zaradi benigno povečane prostate, je dobro tudi to težavo, v kolikor obstaja, čim prej obvladati. V ta namen npr. dobro podporo prostati predstavlja izvleček iz plodov žagastoliste palme npr. A. Vogel Prostasan. Gre za zdravilo rastlinskega izvora, ki je registrirano za lajšanje težav zaradi blago povečane prostate. Umirja npr. pogosto tiščanje na vodo, težaven začetek uriniranja, dalj časa trajajoče kapljanje urina po uriniranju, pogostejše uriniranje, pogostejše nočno uriniranje, nepopolno izpraznjenje mehurja itd. Z umirjanjem BHP se tudi semenska tekočina lažje popolnoma izloči, kar lahko pomaga, da se kamni prostate ne razvijejo.

Besedilo: Adriana Dolinar

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam