background

Naj težave s prostato ne zaznamujejo vaših zrelih let

tezave_z_prostato

V pomenu skrbi za zdravje pa pogosto beremo o prostati pri moških v zrelih letih. Z leti namreč spremeni svoje delovanje in povzroča težave. V poplavi podatkov in opozoril se kmalu poraja vprašanje, ali je res starost oziroma staranje edini faktor, ki ogroža zdravje prostate pri moških. Prostata svoj poln razvoj doseže v času polnoletnosti osebe. In potem? V zrelih letih se omenjajo zgolj težave s prostato ter resnejše spremembe, ki vodijo tudi do najbolj smrtonosne bolezni - raka. Pravzaprav pa nam ta žleza ne bi smela nagnati strah v kosti, saj je njena funkcija reguliranje. V kolikor začnemo zdravje prostate spremljati že ob njeni zrelosti, lahko preprečimo težave v času pešanja. Spremembe nastajajo počasi in jih je možno preprečiti in omiliti. S pozitivnim odnosom do lastnega telesa ter ob zdravem življenjskem slogu podaljšujemo tudi garancijo dobrega počutja. Kaj lahko prav vsak moški ozavesti v času dozorelosti prostate?

20. leta

Moški v tem obdobju so na višku energije in moči. Življenjski slog je močno razgiban in aktiven. Mladeniči v tem obdobju vlagajo tudi v zunanji videz telesa, torej v gradnjo mišične mase. Za večji zagon pri vadbi tako pogosto posežejo tudi po prehranskih dopolnilih, ki stimulirajo testosteron. Pomembno je, da moški ohranja zdravo ravnovesje hormonov, saj na delovanje prostate vpliva ravno hormon testosteron. Pretirana uporaba stimulatorjev testosterona vodi tudi v spremenjeno delovanje prostate ter posledice v kasnejših desetletjih.

Pomembno je poskrbeti za:

 • zdravo in varno spolnost
 • zdravje sečil
 • zmerno telesno aktivnost in regeneracijo po vadbi

od 30. do 40. leta

Obdobje, ko se moški ustalijo, spoznajo partnerke in si ustvarijo družino. Časa za športne aktivnosti je manj, obremenjenost s stresom pa se znatno poveča. Stres je povezan tudi z odvajanjem urina iz telesa. Pri sedečem načinu dela tako povzročamo več pritiska na organe trebušne votline. Pomembno je, da je odvajanja blata in seča naravno in ne pod zavestnim dodatnim pritiskom mišic. Pritisk na mehur vpliva tudi na delovanje prostate ter sečnice, ki jo objema.

Pomembno je poskrbeti za:

 • redno gibanje
 • redno izločanje urina in blata
 • zdravo in uravnoteženo prehrano

od 40. do 50. leta

Obdobje ustalitve. Moški si navadno ne želijo več širjenja družine in se s partnerko odločajo o trajnejši obliki kontracepcije, kot je vazektomija. Ponekod lahko zasledimo (www.kontracepcija.si), da tudi ta poseg lahko za nekaj odstotkov poveča možnost raka na prostati. Po drugi plati pa se ta podatek vzporeja normalnim starostnim spremembam. Previdnost ter tudi posvet z zdravnikom ne bosta odveč. V tem desetletju prihaja pri moških tudi pogosteje do povečanja telesne teže in telesnih sprememb, povezanih s staranjem. Posebno pozornost lahko posvetimo skrbi za zdravje srca in ožilja, pretočnosti sečil ter prebavil.

Pomembno je poskrbeti za:

od 50. in 60. leta

Ravno petdeseto leto je prelomnica, ko prostati posvečamo več skrbi. V tej starosti prihaja do prvih sprememb, ki imajo lahko velik vpliv na življenje moškega. Zaradi povečanja prostate prihaja do pritiska na sečnico ter težav z uriniranjem. Vse skupaj lahko prizadene mehur ter vpliva na življenje tako čez dan kot ponoči.

Pomembno je poskrbeti za:

 • prve in redne preglede prostate
 • reagirati ob prvih spremembah ter tako preprečiti nadaljnje težave
 • zdrav življenjski slog


V prav vseh obdobjih življenja pa lahko sledimo naslednjim smernicam, ki krepijo zdravje prostate:

 • uživajte dovolj tekočine
 • ne pretiravajte z uživanjem rdečega mesa
 • omejite ali se izogibajte alkoholu ter kofeinu
 • uživajte čim manj procesirane hrane in se držite načel makrobiotike
 • prehrano dopolnite z naravnimi zdravili, ki pripomorejo k zdravi funkciji prostate

Kot pri večini bolezni, ki imajo značaj počasnega napredovanja, o razsežnosti in posledicah odloča prav naš življenjski slog. Uživajte v svoji moškosti prav v vseh obdobjih življenja! In vedno lahko storite za zdravje tudi nekaj več. Zdravje prostate lahko zaupate Prostasanu.

Lucija Šušteršič

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam