background

Prvi opozorilni znaki ali kronične težave?

Vztrajno ignoriranje ter odklanjane obravnave pri osebnem zdravniku lahko privede tudi do depresije. Prvih težav, ki se pojavljajo občasno, ne gre spregledati. Navadno pa jim posvečamo pozornost šele, ko postanejo kronične. Tu nastopi pomembna točka odločitve. Ali težave sprejmemo in jih gojimo, ali pa se jim zoperstavimo ter ukrepamo. Katere so torej sorodne težave, kot pri spremenjenem delovanju prostate, ki jih je pomembno zdraviti ali preprečiti, da se hkrati znebimo tudi strahu pred ogrožanjem centra moškosti?

Za začetek rešite test, ki ga priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Omogoča odkrivanje zgodnjih stanj in sprememb prostate. Vklučuje najbolj tipične težave ter njihovo pogostost pojavljanja.

Vprašanja se nanašajo na najbolj izpostavljeno težavo, ki lahko močno zagreni življenje, to je uriniranje. Izločanje urina je povezano z metabolizmom, kot tudi s količino zaužite tekočine. V kolikor v določenem obdobju uživate večje količine tekočin, je povsem logično, da boste tudi večkrat obiskali toaletne prostore. Problem nastane, če vam do tja ne uspe priti s suhim spodnjim perilom. Uhajanje urina in nezmožnost zadrževanja je lahko posledica odlašanja ali pa stresne inkontinence. Pretirano odlašanje uriniranja povzroča tudi vnetje spodnjih sečil, le to pa lahko preide tudi višje, na ledvice. Izločanje urina tako spremlja bolečina, pekočina ter pogosto tiščanje na malo potrebo. V kolikor se vam opisane težave vračajo, je to lahko problem slabo tretirane sečne okužbe. Priporočamo terapijo z naravnim zdravilom Canephron. Okužbe sečil so zaradi daljše sečnice manj pogoste pri moških kot pri ženskah, vsekakor pa niso izključljive in jih je pomembno obravnavati v začetnih fazah.

Pogosti obiski toalete v nočnem času so ravno tako lahko posledica prekomerno zaužite tekočine, še posebej alkohola. Pogosto siljenje na vodo pa povzroča tudi prekomerno uživanje kave. Kava dobesedno osuši in oropa organizem za kar nekaj decilitrov vode. Ob vsaki skodelici zaužijte še kozarec vode. Dobro bo del tudi vašemu počutju. Dehidracija za telo pomeni tudi nagnjenost k glavobolom, znižanju energije in nezmožnosti koncentracije.

Motnje erekcije ter znižan libido so tesno povezani s testosteronom, ta pa je močno povezan z delovanjem prostate. Obe omenjeni težavi sta bolj pogosto povezani tudi s psiho. Težave, ki nastajajo v službi in družbi, se odražajo na najbolj intimnem polu človeka, v spolnosti. Vztrajno odrivanje tovrstnih težav lahko privede tudi do trajnejših motenj. Iskren pogovor z življenjsko sopotnico ter antistresne tehnike lahko okrepijo zaupanje vase ter prebudijo poželjenje. Motnje erekcije so lahko povezane tudi z delovanjem krvožilja. V kolikor se težave z venami ali arterijami pojavljajo še na drugih delih telesa, je čas, da opravimo tudi kardiološki ali flebološki pregled.

Močno znižan libido, nizek nivo energije, uvelost kože, upad mišične mase, porast telesne teže ter izguba las so znaki, povezani z upadanjem testosterona. Vsekakor pa ne moremo prav vse težave naprtiti le enemu hormonu. Omenjene težave lahko naznanjajo tudi težave z delovanjem ščitnice. Pri obisku zdravnika je pomembno, da težave opišete natančno ter tudi brez zadržkov. Več detajlov, ki jih omenite v opisu, vodi do natančnejše diagnoze.

Marsikateri moški zaradi nerodnosti teme raje izpusti kako podrobnost. Saj je vse v najlepšem redu. Skrajšani opis težave ne skrajša tudi roka zdravljenja. Pogosto pa prizadeti zdravniku razodene manj podatkov o težavi ravno zaradi strahu na napotitev na pregled prostate. Ta poteka rektalno. Bolje preprečiti kot zdraviti. Zato je tudi tovrstni pregled nuja, hkrati pa veliko olajšanje, če z izvidi lahko ovržete prav vse strahove, ki jih o prostati buri vaš um. Ozavestite tudi, da je zgodnje odkrivanje raka na prostati tudi glavni dobitek na poti do ozdravitve.

Porast telesne teže in maščobne obloge na prsih in trebuhu so lahko tudi stranski učinki uživanja sintetičnih zdravil ali prehranskih dopolnil za lajšanje težav s prostato. Zato je pomembno, da izberete naravna. Prostasan je povsem naravno zdravilo za lajšanje težav pri spremenjenem delovanju prostate in se v primerjavi s sorodnimi izdelki ponaša z visoko učinkovitostjo. In če z uživanjem naravnega zdravila lahko ovržete še stranske učinke, bo vaša odločitev za izbor toliko lažja.

Iz zapisanega je razvidno, da prav vse simptome, ki nakazujejo na spremembe prostate ali le naključne zdravstvene težave, povzroča življenjski slog. Obolenje, okužbe so zgolj opozorila, da se je potrebno vrniti v ravnovesje. In za zdravega moškega, ki se brez težav sooča tudi s spremembami, ki jih nosi peta dekada, je najboljše vodilo za prihodnost - pretočnost. To pomeni, da je v pristnem stiku s sabo in s svojimi občutji. Moške vrline v sklopu čustvene inteligence so tudi občutljivost ter ranljivost.

Za konec povzemimo še mnenje Louise L. Hay. Prostata predstavlja center moškosti. Težave s prostato pa povzročajo strahovi ter občutek krivde.

Ko mali strahovi prerastejo v velike težave, nastopi občutek krivde, ki vas gloda, zakaj se na opozorilo telesa niste odzvali prej? Bo kar držalo.

Lucija Šušteršič

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam