background

Prostata - moška žleza, ki ni iz železa

Prostata - moška žleza, ki ni iz železa

Prevzemite odgovornost za svoje zdravje.

Prostata je moška žleza, velika nič kaj več kot kostanj. Nahaja se pod sečnim mehurjem in močno zaznamuje življenje moških. Skozi prostato poteka sečnica, skozi katero se izločata tako seč kot semenska tekočina. Polno dozori s koncem pubertete. Na delovanje prostate vpliva hormon testosteron, ki nastaja v modih. Delovanje prostate se spreminja s starostjo, spremenjeno delovanje prostate pa ima vpliv tudi na vsakodnevne telesne funkcije. Počasi napredujoče težave pa lahko vodijo v resna obolenja. Rak prostate je namreč takoj za rakom pljuč najbolj pogost vzrok smrtnosti pri moških. Zakaj?

Moški so po naravi glede zdravstvenih težav, še posebej intimnih, bolj zadržani.

Težave glede hormonov, spolne funkcije, pešanja funkcij in razpoloženja težje zaupajo svojim bližnjim, še težje pa se odpravijo k zdravniku. Težave s prostato napredujejo počasi in šele po daljšem časovnem obdobju postanejo moteče. Z ukrepanjem ob pravem času in ob zavedanju, da je negovanje zdravja prostate tudi odlična naložba v tretje življenjsko obdobje, pa si lahko prihranimo marsikatero bolečo preizkušnjo. Morda se zdijo pogovori in preventivni pregledi glede zdravja prostate neprijetni, po drugi plati pa lahko pridemo težavi do dna in preprečimo nadaljnje zaplete. Kaj točno je vzrok za spremembe prostate, še ni natanko dognano, obstajajo pa statistike, ki kažejo na bolj ogrožene skupine. Ste zaznali spremembe tudi vi? Ne odlašajte in ukrepajte!

Sprva smo pozorni na spremembe, kasneje pa le te prinašajo motnje. Če se vam opisani vzorci ponavljajo dlje časa, se nemudoma odpravite k svojemu zdravniku.

Težave, ki nakazujejo na spremenjeno delovanje prostate

 • uriniranje traja dlje časa kot običajno, curek seča je tanjši
 • po koncu uriniranja seč še kaplja
 • pekoč občutek ob uriniranju
 • razdražen mehur, pogosto tiščanje na vodo
 • bolečine v predelu trebuha

Napredujoče težave in posledice

 • pogoste okužbe sečil zaradi zastajanja vode
 • pojav sečnih kamnov
 • blokiranje sečne poti

Ob zanemarjanju zgodnjih znakov težave prerastejo v resna bolezenska stanja.

Bolezni prostate

 • benigno povečanje prostate
 • prostatitis
 • rak na prostati

Starost in starostne spremembe vplivajo na delovanje prostate 

 • prostata svojo končno velikost pridobi ob koncu pubertete
 • bolezni in težave s prostato so pogojene s starostjo
 • prve spremembe, ki ne motijo delovanje prostate, se kažejo že v tridesetih in štiridesetih letih
 • resne in opazne spremembe prostate se kažejo v petdesetih letih
 • za obolevnost za rakom prostate je najbolj izpostavljena skupina moških v starosti 65 let in več.

Statistika kaže na bolj izpostavljene skupine moških

 • višja, kot je starost obolelega, večja je verjetnost razvoja raka
 • rak prostate je drugi najpogostejši rak, ki povečuje smrtnost moških
 • rak prostate je ozdravljiv, če ga pričnemo zdraviti v zgodnjih fazah
 • v zadnjih desetih letih se število ozdravelih povečuje, zaradi izboljšanih preventivnih ukrepov
 • bolj pogosto za rakom prostate obolevajo moški, ki imajo tudi bližnjega sorodnika s to boleznijo
 • bolj izpostavljene moške skupine – afroameričani, poročeni, vsi, ki so preboleli katero od spolno prenosljivih bolezni ali so uživali testosteronske dodatke. (Vir: Perscription for Nutritional Healing, fifth edition)

Odlašate pregled pri zdraviku?

Ko zdravniku zaupate svoje težave, bo najprej opravil zunanji telesni pregled. Po potrebi vas bo napotil na rektalni pregled, saj se prostato najlažje otipa preko debelega črevesa. Zdravnik s pregledom zazna morebitne zatrdline in nenavadne oblike, občutljiva in boleča mesta, ki opozarjajo na spremembe. Vzporedno se lahko preveri tudi ledvična funkcija ter odvzame vzorec krvi. S presejalnimi testi se določi prve diagnoze oziroma smernice za nadaljnje raziskave.

Moški smatrajo rektalni pregled za zelo neprijeten in se pozivom na preventivne preglede raje izogibajo. Tu velja pripomniti, da je vsak strah ali sram odveč. Poseg je neboleč, posreduje pa jasne informacije o vašem stanju. Spremembe prostate, ki so zaznane v zgodnji fazi razvoja, je možno obravnavati in omejiti, da se ne razvijejo v resna obolenja, ki močno spremenijo življenje moškega in njegove okolice. S pregledom dobimo tudi jasne odgovore na vse dvome, sume in vprašanja.

Težavam s prostato se ne more izogniti prav noben predstavnik moškega spola. Težave so primerljive z ženskim obdobjem menopavze, starostno tudi sovpada. Vse neprijetnosti, ki prizadenejo hkrati tudi počutje, pa je možno omiliti ali preprečiti tudi z ustreznim življenjskim slogom. Zdrava prehrana in gibanje vplivata na telesno ravnovesje, ohranili pa boste tudi zdravje spolnih organov ter zadovoljujočo spolnost tudi v kasnejših letih.

Pogosto pa se poraja vprašanje, kdaj pričeti s skrbjo za prostato, oziroma negovanjem njene funkcije? Kot omenjeno, svoj poln razvoj doživi v puberteti, potem pa njene funkcije počasi pešajo. Moški bi morali za zdravje prostate prevzeti odgovornost že v dvajsetih letih. Sprva z zdravimi navadami, v naslednjih desetletjih pa tudi s prehrano, obogateno s snovmi, ki so eliksir za to pomembno žlezo.

V namen negovanja prostate in njenih funkcij lahko uživate tudi naravno zdravilo Prostasan, z izvlečkom palme palmeto. Uživajo ga lahko moški že od 18. leta dalje. Poskrbite tudi za zdravje sečil ter dobre odnose. Da, tudi to. Svoje težave boste namreč lažje zaupali svoji partnerici in krogu dobrih prijateljev.

Lucija Šušteršič

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam