background

Andropavza – dejstvo ali mit?

Ali je mogoče, da upad tega hormona povzroča določene simptome, med drugim tudi žensko obliko menopavze? Ali pa ima morda vse skupaj več opraviti z normalnim procesom staranja?

Čeprav andropavza z medicinskega vidika ni priznana, pa različne spremembe, ki se v tem obdobju pri moških pojavljajo, niso nič manj resnične. A bodite previdni, da teh ne pomešate s krizo srednjih let …

Moški je na svojem vrhuncu, kar zadeva raven testosterona, le nekaj let. Po tridesetem letu ta prične počasi, a zagotovo upadati in do osemdesetega leta upade za približno polovico. Pri nekaterih moških prične hormon opazno padati med 45. in 65 letom, kar povzroči kopico simptomov. Pojav včasih poimenujemo andropavza, lahko pa tudi hipogonadizem (kar ni enako andropavza), pogovorno tudi moška menopavza. Na vsak način težavam ne posvečamo toliko pozornosti kot ženski menopavzi, morda tudi zato, ker za andropavzo trpi le okrog dva do pet odstotkov moških.

Andropavze sodobna medicina še ni priznala kot bolezni, verjetno tudi zato, ker povezava med starostjo, upadajočim hormonom in simptomi ni vedno povsem jasna. Simptome lahko hkrati sproža več faktorjev, poleg nižje ravni testosterona tudi:

 • Stranski učinki jemanja določenih zdravil
 • Težave s ščitnico
 • Depresija
 • Prekomerno uživanje alkohola

Na raven testosterona pa prav tako ne vpliva le starost, temveč tudi nekateri drugi dejavniki, denimo obstruktivna spalna apneja. Zato je nadvse pomembno, da se težav lotimo pri vzrokih.

Kako izgleda andropavza?

Nizka raven hormona testosterona lahko povzroča kopico simptomov:

 • Spremembe v spolni funkciji, ki se lahko izražajo kot erektilna disfunkcija, pomanjkanje libida, manj spontanih erekcij in neplodnost. Določeni simptomi so lahko tudi posledica povečane prostate, ki jo lahko zdravimo z žagastolistno palmo.
 • Težave s spanjem: nekateri moški trpijo zaradi nespečnosti, medtem ko so drugi pogosto zaspani in preutrujeni.
 • Pojavijo se lahko tudi čustvene težave kot pomanjkanje motivacije, depresija, slabši spomin, nezmožnost koncentracije.
 • Navsezadnje velja omeniti tudi fizične spremembe, kar vključuje izgubo mišične mase in moči, povečevanje telesne maščobe (zlasti na predelu trebuha), zmanjšano kostno gostoto, zmanjšamo poraščenost telesa in v določenih primerih tudi rast prsi. Pojavijo se lahko tudi vročinski oblivi, do katerih pa prihaja precej redkeje.

Upadanje ravni testosterona včasih spremlja večja verjetnost, da si moški omisli kakšen drag konjiček, si kupi nov športni avtomobil ali kaj podobnega. Vendar pa to ni nujno posledica krize srednjih let, krivi so lahko tudi hormoni! Obdobje samoizpraševanja, skozi katero se podaja mnogo moških med štiridesetem in petdesetem letom starosti, nekateri uspešneje, drugi manj, pa ni neposredno povezavo z upadanjem testosterona.

Kdo vse je ogrožen?

Upad testosterona ne upada pri vseh moških tako močno, da bi to lahko sprožilo naštete težave. Vsekakor pa velja razmisliti o dejavnikih tveganja in ustrezno prilagoditi življenjski slog:

 • Jemanje zdravil in/ali prekomerno uživanje alkohola ali marihuane
 • Prekomerna telesna teža, zlasti okrog pasu
 • Diabetes ali metabolni sindrom
 • Pretežno sedeže delo
 • Stres

Pomnite, da so stres, prekomerna teža in pretežno sedeče delo tesno povezani. Z gibanjem in zdravo prehrano kljubujete vsem trem hkrati.

Primerna prehrana

V prehrano vključite zlasti veliko dietnih vlaknin: svežega sadja in zelenjave, polnovrednih žitaric … ter omega-3 maščobnih kislin, ki jih najdete v mastnih vrstah vir, lanenem semenu ipd.

Gibanje

Poleg kardiovaskularnih vaj, ki krepijo zdravje srca in ohranjajo zdravo telesno težo, delajte tudi vaje, ki bodo ohranjale gostoto kosti:

 • Izbirajte dejavnosti, ki jih lahko opravljate z lastno težo, denimo tek, igranje badmintona, ples, rolanje, igranje nogometa itd.
 • Izvajajte preproste vaje za boljšo vzdržljivost, kjer uporabljate lastno telesno težo, denimo sklece, deska (plank). Pomagate si lahko tudi z utežmi, elastiko ipd.


Ostalo

Z nekaterimi prehranskimi dopolnili in zdravili si lahko pomagate pri lajšanju določenih simptomov kot sta nespečnost ali stres. Izdelkom v prosti prodaji, ki vsebujejo testosteron, pa se izogibajte, posebej če se ti jemljejo oralno (škodujejo jetrom). Učinkovitost testosterona v obliki gela za namen blaženja andropavze je sporna in prinaša določena tveganja, zato se o tem dobro pogovorite z zdravnikom.

In v nasprotju z mnenjem mnogih – testosterona ne boste našli pod pokrovom motorja športnega avtomobila, a če ste zaradi njega res srečnejši, zakaj si ga ne bi privoščili?

Prevod: Sabina Topolovec
Vir: www.avogel.ca

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam