background

Zaupate počutju ali številkam?

Izobilje hrane je sprožilo razvoj okusa in otopilo občutke lakote. Za pridobivanje in pripravo hrane ne potrebujemo izdatne energije, saj v kolikor ne utegnemo skočiti do bližnje prodajalne, nam hrano dostavijo tudi na dom. In še, v kolikor hrane ali pijače ne utegnete zaužiti sede, za domačo mizo, so v zadnjem času na voljo tudi različice »to go«, ki jih zaužijete na poti. Prehranjevanje se je glede na komponento časa razvejilo v dve struji – v tisto, ki razvaja brbončice in omogoča daljši užitek ter posvečanje obroku ter drugo, brez-zavestno prehranjevanje, ki ga iz nuje vsilimo med dve opravili in prihranimo čas. Zaradi odtujenosti občutkov prihaja do motenj prehranjevanja.

Ko zaužijemo več, kot potrebujemo, si telo ustvarja zaloge. Zaznamo jih kot porast telesne teže ter maščobne obloge, najprej na »občutljivih« mestih. Telesna teža z leti, z desetletji normalno in naravno nekoliko naraste. Gre za manjše spremembe, ki jih je, kot zaščito za človeško telo, predvidela mati narava. Zaradi pomanjkanja gibanja in prekomernega uživanja hrane pa se je razvila debelost. S prekomerno telesno težo ogrožamo zdravje.

Kaj je idealna telesna teža, kaj je debelost?

Vsako telo je specifično. Na telo vpliva tako genetika kot okolje. Mediji ustvarjajo lepotne ideale. Za kriterij zdravja pa so na podlagi številnih meritev osnovali formule.

Najbolj pogosto uporabljena formula je BMI (body mass index), oziroma ITM (indeks telesne mase). Formula s pomočjo mase in višine poda oceno stanja telesa.

ITM = teža (kg) / višina2 (m2)

Normalne vrednosti so vse od 18,5 do 25. Pri indeksu 25 že lahko govorimo o prekomerni teži, pri 30 pa o debelosti. Indeks 40 opozarja na ekstremno debelost.

Formula ITM je pomanjkljiva, saj ne upošteva vseh komponent telesa. Znano je, da ima mišičnina večjo težo kot maščoba. Dobro grajen atlet, obtežen z mišicami, bi bil tako na testu slabše ocenjen kot malce bolj okrogel neaktiven vrstnik enake višine. Formula ne upošteva tudi razlike med spoloma. Moški imajo v telesu večji delež mišic kot ženske, zato jim upravičeno pritiče naziv »močnejši spol«. Žensko telo ima večji delež maščobe kot moško, saj potrebuje zaloge za namen reprodukcije.

Preciznejši podatek o telesni maščobi daje formula WHR, ki opisuje razmerje med obsegom pasu in bokov.

WHR = obseg pasu (cm) / obseg bokov (cm).

Moški z WHR 0,8 in ženske z WHR 0,9 so že na mejnih vrednostih, ki nakazujejo debelosti in tveganje za npr. kardiovaskularne bolezni.

S pomočjo formul ocenjujemo ogroženost in tveganja, ko gre za znaten porast telesne teže. Navadno, ko gre bolj za zdravstveni problem kot estetski.

Da bi se izognili skrajnosti, pa je priporočljivo, da ukrepamo, ko na tehtnici zaznamo porast od 5 do 10 kilogramov. Z manjšimi korekcijami življenjskega sloga se izognemo drastičnim dietam.

Kako uspešne so diete? Lahko tako ženske kot moški pričakujejo enakovredne rezultate?

Kot omenjeno, se telesna sestava žensk in moških razlikuje. Obe telesi sta prilagojeni funkcijam, ki jih prinašajo življenjska obdobja. V procesu zniževanja telesne teže se ne moremo izogniti tudi vadbi, izgradnji mišic. Tu so v prednosti moški. Moški navadno pri hujšanju prej dosežejo prve rezultate, ravno zaradi razlike v deležu mišic.

Ker sta prehrana in gibanje partnerja v procesu hujšanja, pa moramo za dolgotrajne učinke staviti na povsem druge adute. Na voljo, motivacijo! Hujšanje je namreč proces z omejenim rokom. Ko dosežemo ustrezne številke na tehtnici in predpisane indekse v tabelah, smo dosegli le malo zmago. Kako naprej? Se bodo kilogrami vrnili? Da, če ne spremenite življenjskega sloga. Življenjski slog, ki upošteva načela zdrave prehrane in zmernega gibanja, zagotavlja tudi primerno telesno težo. To je pravi cilj. Ohraniti optimalno telesno težo.

Sicer pa malo za šalo in malo za res še zgodba iz prehranske svetovalnice. Na prehranska svetovanja pogosto prihajajo pari, pobudnica za svetovanje je navadno ženska. Za spremembo življenjskega sloga je namreč odlično, če vas pri tem podpira in sodeluje tudi partner ali celotna družina. Prve opazne rezultate dosežejo moški, kar lahko ženske tudi malce demotivira. V nadaljevanju dosežejo slogo in skupni uspeh. Zanimiva pa se mi je zdela izjava gospoda, ki je zgodbo podprl z izjavo: »Veste, moja žena se o hujšanju odloča, išče bližnjice, nadomestke. Jaz pa sem se odločil in grem kar po avtocesti. Če na bližnjici zgrešiš, si še daljšo pot narediš.«

Drži! Zdrava telesna teža in zdrava samopodoba, odnos do telesa se začne v glavi. Ko sprejmete odločitev, to ni odpovedovanje, ampak izpolnjujoč življenjski slog. Ne glede na spol, jejte z glavo in ne z očmi. Uživajte v hrani! Nahranite, napolnite želodec in ne praznine, ki morda zeva na katerem od življenjskih področij. Naj bo hrana gradnik, gorivo in ne mašilo.

Lucija Šušteršič
viri formul: www.nhlbi.nih.gov, www.diabetes.co.uk

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam