background

Načini zdravljenja različnih vrst prostatitisov

vnetje prostate

Vnetje prostate - izraz prostatitis uporabljamo za različna vnetna dogajanja v prostati ali bolj pogosto za dogajanja, kjer so prisotni simptomi in znaki vnetja, ne moremo pa izolirati povzročiteljev. Samo 5 – 10 % prostatitisov povzročijo bakterije. Prostatitis prizadene moške vseh starosti, je neprijeten, vendar ni nevaren in ne poveča tveganja za raka prostate.  

Običajno prostatitis delimo v naslednje skupine: akutni bakterijski, kronični bakterijski, nebakterijski (ureaplazma, klamidijski, virusni) in prostatodinija, ki ji pravimo tudi sindrom kronične medenične bolečine.  

Akutni bakterijski prostatitis 

Ta navadno nastaja pri mlajših moških, lahko pa je povezan z notranjim urinskih katetrom. Pojavlja se najredkeje izmed vseh štirih. Praviloma poteka kot septično stanje z zelo povišano telesno temperaturo in mrzlico. Spremljajo ga bolečine in pritisk v spodnjem delu trebuha, motnje mokrenja (pogosto odvajanje vode, močno tiščanje na vodo, uriniranje je pekoče in boleče, curek pa šibak in prekinjen), pojavijo se lahko tudi slabost, bruhanje in izguba apetita. Prostata je na otip zelo občutljiva. Vzrok je bakterijska okužba, zato tako vrsto prostatitisa zdravimo z antibiotiki, sredstvi proti bolečinam, protivnetnimi zdravili, potrebna pa je tudi ureditev odvajanja blata. Nezdravljena bolezen lahko povzroči znižan krvni tlak in zmedenost ter lahko preide v kronično obliko.  

Kronični bakterijski prostatitis 

Gre za blago vnetje prostate, ki poteka brez povišane temperature. Pogosto se razvije iz ne do konca pozdravljenega akutnega prostatitisa. Včasih traja leta, da se simptomi razvijejo. Bolniki imajo rahel občutek napetosti in pritiska v presredku, bolečine v križu, prihaja do težav v spolnem življenju. Prostata je na pritisk boleča. Ker so povzročitelji kroničnega bakterijskega prostatitisa prav tako bakterije, zdravimo bolezen z antibiotiki.  

Nebakterijski prostatitis 

To vrsto imajo bolniki, pri katerih srečamo znake prostatitisa, vendar pa v urinu ne najdemo bakterij. Pogostejši je pri mlajših, spolno aktivnih moških, ki so imeli prej nespecifično vnetje sečnice. Najpogostejša oblika je prostatodinija ali sindrom kronične medenične bolečine. Gre za stanje, po simptomih in znakih zelo podobno prostatitisu, vendar ni dokazov, da bi bilo v telesu prisotno vnetje. Teh bolnikov ne zdravimo z antibiotiki. Bolečina je prisotna vsaj 3 mesece v obdobju zadnjih šestih mesecev. Zdravljenje prostatodinije ne poteka z antibiotiki, saj vnetja niso povzročile bakterije. Zdravnik lahko predpiše protivnetna zdravila, pogosto pa svetuje tudi redne spolne odnose, saj ejakulacija izprazni prostato in tako ublaži simptome. Pogosto, ponavljajoče se vnetje prostate, ki preide v kronično, zlasti nebakterijsko obliko, lahko povzroča tudi motnje erekcije, včasih tudi ejakulacije, predvsem pa zmanjša oploditveno sposobnost, ker poslabša dozorevanje in gibljivost semenčic.                                                                            
Preventiva je tudi pri prostatitisu boljša kot kurativa, zato je zelo pomemben zdrav način življenja. Redna telesna aktivnost, redni spolni odnosi, po možnosti s stalnim partnerjem, zdrava prehrana, bogata z zelenjavo in stročnicami ter revna z mesom, omejen čas sedenja in hitro ukrepanje ob morebitnih težavah so dejavniki, ki vam lahko pomagajo, da se izognete najhujšemu. 


 


Besedilo: Urška Živko

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam