A.Vogel Blog

Polovica moških po petdesetem letu trpi zaradi povečane prostate

Na naslednjih straneh lahko poiščete informacije, ki bodo v pomoč tako moškim, kot njihovim partnerkam.
 • Vprašanja in odgovori

  Najbolj pogosta vprašanja o povečani prostati. Več>>

 • Test za prostato

  Vzemite si minuto časa in preverite, kako je z zdravjem vaše prostate. Več>>

 • Govorite z zdravnikom

  O možnosti zdravljenja povečane prostate z naravnim zdravilom Prostasan. Več>>

domov / zdravje o prostati / povecana prostata

Povečana prostata

Težave s povečano prostato so zelo pogost pojav pri starejših moških

Žleza prostata

Prostata je majhna žleza, ki jo imajo le moški. Leži na spodnjem delu mehurja in se s starostjo moškega običajno povečuje. 
Pojav imenujemo „povečana prostata“, bolj pravilen izraz pa je benigna hiperplazija prostate (BHP). Beseda benigen pomeni, da ne gre za življenjsko nevarno bolezen – torej ne gre za raka prostate, o katerem veliko več slišimo. Povečana prostata je zelo pogost pojav pri starejših moških. Po ocenah za povečano prostato boleha že polovica moških po 50. letu starosti, pri starosti 70 let pa te znake kaže že 80% moških.   

                

Simpomi povečane prostate

Čeprav povečana prostata sama po sebi ne ogroža življenja, pa so njeni simptomi lahko zelo neprijetni. Ko se žleza prostate povečuje, s tem pritiska na dno mehurja (pojavijo se znaki draženja) in obenem tako stiska sečnico, da vpliva na uriniranje. To je vzrok, da povečana prostata lahko povzroči težave tako pri uriniranju kot pri nadzoru izločanja urina iz mehurja.  
Najpogostejši znaki pri povečani prostati so:

 • pogosto nočno uriniranje
 • občutek, da vas pogosto tišči na vodo
 • šibek curek
 • kapljanje urina po uriniranju  

Več podatkov o težavah, ki  spremljajo povečano prostato, si lahko preberete tukaj.

Ali imam povečano prostato?

Če tudi sami opažate podobne težave, lahko stanje vaše prostate preverite z brezplačnim vprašalnikom o znakih povečane prostate. Vprašalnik (imenovan tudi IPSS test) vsebuje sedem vprašanj, potrdila pa ga je Svetovna zdravstvena organizacija. Z njegovo pomočjo boste lahko ugotovili, ali so znaki, ki jih opažate pri sebi, posledica povečane prostate. Če so, lahko ugotovite tudi, kako resni so. 

Mislim, da imam povečano prostato – kaj naj storim?

Če imate znake povečane prostate ali mislite, da je povečana, pojdite najprej k svojemu zdravniku, da vam bo diagnozo potrdil. Morda bo potreben pregled, pri katerem bo zdravnik otipal vašo prostato. Naj vam pri tem ne bo nerodno, kajti tak pregled je nujen, da se lahko izključi morebitno resno stanje, kot je rak na prostati. 

Možnosti zdravljenja

Ko je potrjena diagnoza povečane prostate, vam bo zdravnik pojasnil vaše možnosti, ki so v glavnem naslednje:
Pazljivo se opazujte. Zdravljenje ni potrebno pri vsakomur, ki ima povečano prostato. Pri nekaterih moških se pojavi le nekaj znakov ali jih sploh ni. V tem primeru je najboljši ukrep, da se pozorno opazujete in čakate, da se stanje spremeni.
Zdravljenje s sinteznimi zdravili. Ta zdravila zdravijo povečano prostato. Dobite jih na recept v lekarni. Najbolje je, da se posvetujete z vašim zdravnikom, kakšno naj bi bilo zdravljenje in kakšni so pri tem stranski učinki.
Operacija. Nekaterim moškim priporočajo odstranitev dela povečane prostate, in sicer v primeru, da imate resne znake povečane prostate. Hkrati vas napotijo k urologu v najbližjo bolnišnico.
Zdravilne rastline. Cela vrsta zdravilnih rastlin se tradicionalno uporablja za zdravljenje znakov pri povečani prostati. Po vsem svetu za to najpogosteje uporabljajo sok plodov palmeta. Ta zdravilna rastlina je do sedaj najbolj raziskana za zdravljenje težav s prostato. Sok plodov palmeta je primeren za:

 1. moške z zmernimi znaki povečane prostate, ki jim je zdravnik svetoval, naj »opazujejo in čakajo«;
 2. moške, ki se raje odločijo za naravno zdravljenje. Več informacij o možnostih zdravljenja si preberite tukaj.   

Kako si lahko pomagate

Pri težavah s povečano prostato si lahko pomagate tudi sami. Pazite na svojo prehrano, saj bolezni prispeva tudi neprimerna prehrane, ki vsebuje veliko slabih maščob in premalo zelenjave in stročnic. Uživajte več brokolija, brstičnega ohrovka, zelja in ohrovta. Zelo dobrodejna je tudi hrana, ki vsebuje veliko cinka, kot so buča semena, pinije in lupinarji. Več podatkov o ustrezni prehrani pri povečani prostati si lahko preberete tukaj.  

Viri:

1. Zhu Y-P et al. Asian Journal of Andrology 2009; 11: 104-108.
2. Cheng I et al. Cancer Epidemiology 2005; 14: 1692-1696.
3. Tymchuk CN et al. Journal of Urology 2001; 166: 1185-9.
4. Bravi BF et al. Food groups and risk of benign prostatic hypertrophy Urology, 2006, vol. 67, pp. 73—79.
5. Rohrmann S et al. American J Clin Nutr 2007; 85: 523-529.
6. Kristal AR et al. American Journal of Epidemiology 2008; doi: 10. 1093/aje/kwn389.
7. The Prostate Care Cookbook, Professor Margaret Rayman, published by Kyle Cathie.
8. Leake A et al. J Steroid Biochem 1984; 20: 651-5, and Acta Endocrinol 1984; 105: 281-8

Izkušnje drugih moških

Veseli bomo, če nam sporočite svoje izkušnje z zdravilom Prostasan, ki jih bomo objavili na tem mestu. Zdravilo lahko ocenite v rubriki Ocene obiskovalcev.

Mobilna aplikacija A.Vogel Prostasan