background

Hrana za spolno moč

1. Uživajte kakovostne beljakovine

Nekatere aminokisline, zlasti L-arginin, zelo dobro vplivajo na ves krvožilni sistem. Kadar jih zaužijete dovolj, je tudi spolni ud bolje prekrvavljen. Ste vedeli, da med erekcijo vanj priteče od 40 do 100-krat toliko krvi kot sicer?

Omenjena aminokislina je eno najboljših naravnih sredstev za boljšo spolno moč. Študije kažejo, da je L-arginin lahko alternativa zaviralcu fosfodiesteraze tipa 5, ki jo najdemo denimo v Viagri.

V svojo prehrano vključite več spodnjih živil (v tabeli prikaz vrednosti L-arginina (mg) na 100 g živila):

lešniki    2.030 mg
mandlji    2.750 mg
arašidi (neslani)          3.460 mg
sir edamec    1.030 mg
tuna    1.254 mg
losos    1.330 mg
leča    2.240 mg
piščančje prsi    1.350 mg
govedina    1.540 mg

 

 

 

 

 

 Hrana, bogata z L-argininom, je blagodejna za ves krvožilni sistem, zato z njo delujete preventivno tudi proti kapi in srčnemu infarktu. Pa ne le to, podatki kažejo, da se pri moških v povprečju 4-8 let pred nastopom kapi ali infarkta pojavijo arterijsko pogojene motnje erekcije. Razlog več, da redno posegate po zgoraj naštetih živilih.

2. Uživajte hrano, bogato z antioksidanti

Antioksidanti med drugim delujejo tudi proti staranju moškega spolnega uda, ki se kaže v njegovi manjši velikosti (dolžini in premeru uda). Težave se boste najpreprosteje lotili tako, da v svojo prehrano vključite več začimb. Ste vedeli, da je na listi 15 najmočnejših antioksidantov na planetu kar 13 začimb? Klinčki so daleč najmočnejši, sledijo pa jim cimet, origano, kurkuma, kumina, peteršilj, bazilika, kari, seme rumene gorčice, ingver, črni poper, timijan in majaron (vse, razen zadnjih dveh, v posušeni obliki). V svojo prehrano vključite tudi več črne čokolade z vsaj 70 odstotnim deležem kakava, lešnikov, orehov, artičok, fižola (zlasti rdečega in črnega), črnega ribeza, sliv, surovih brusnic, leče in borovnic.

3. Uživajte hrano, bogato z bioflavonoidi

Na Univerzi v Harvardu so v obdobju 10 let opazovali preko 25 tisoč moških srednjih let, ki na začetku študije niso trpeli za erektilno disfunkcijo, po desetih letih pa je imela težave tretjina opazovanih moških. Ko so raziskovalci natančneje preučili njihove prehranske navade, so ugotovili, da bioflavonoidi tveganje za nastanek motenj zmanjšajo za 9-11 odstotkov, v kombinaciji z redno športno vadbo pa kar za 21 odstotkov.

Bogati s flavonoidi so zlasti jagode, borovnice, češnje, grozdje, jabolka in rdeče vino. Posegajte tudi po zelenjavi, zlasti po zeleni, papriki in ohrovtu. Bogat s flavonoidi je tudi kakovosten zeleni čaj. Živila, ki so bila pridelana sonaravno, imajo višjo raven flavonoidov kot sadje iz zelenjava, pridelana v rastlinjaku, zato poiščite kakovosten vir hrane, v kolikor je ne pridelujete sami.

Flavonoidi v telesu delujejo antioksidativno, protialergijsko, protimikrobno in protirakavo. Od njih bo torej imelo korist vse telo.

Ste opazili, da se določena živila ponavljajo v vseh treh skupinah? Tudi pri spolni moči ni drugače kot pri zdravju nasploh, zdrava, uravnotežena prehrana z obilico zelenjave, sadja, oreščkov, stročnic in drugih kakovostnih virov beljakovin so najboljša garancija za to, da veselje v domači spalnici še dolgo ne bo uplahnilo.

Besedilo: Sabina Topolovec

Viri:

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam