background

Težave s prostato in spolnost

Vzroki težav v spolnosti moškega…

Težave v spolnosti pri moškem lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, ki so lahko povezani tako s fizičnim, psiho/socialnim kot tudi z duhovnim nivojem moškega.  Torej bolj ko bo način življenja moškega na vseh področjih kakovosten - zdrava hrana, ustrezna hidracija, skrb za ustrezno fizično aktivnost, počitek, sprostitev, obvladovanje stresnih situacij, redno prebavljanje čustev, pravočasna celostna in čim bolj naravna pomoč pri težavah -  bolj bo kakovostna tudi spolnost v vseh pogledih. Poleg odnosa moškega do sebe pa je pomembna  tudi kakovost odnosa med njim in partnerico.
Kadar je npr. težava pri moškem pomanjkanje spolne želje, je zato najprej potrebno razmisliti o odnosu moškega do sebe ter o odnosu med obema spolnima partnerjema in šele nato krivca iskati drugod, npr. v prostati. 
Če npr. moškega prežema skrb, jeza, strah, žalost ali pohlep, bo le stežka začutil iskreno potrebo po spolnosti. Mnogi s pomanjkljivim odnosom do sebe v takšnem stanju ugajajo partnerici in v tem trenutku v skrajnosti posežejo tudi po viagri in dobesedno prisilijo samega sebe v nekaj, kar v resnici nočejo.
Kako bo moški v takšnem položaju, ko se v sebi bojuje s stiskami in nima energije za spolni odnos, ravnal, je odvisno torej od njegovega odnosa, ljubezni, do svojih potreb. Tisti, ki odnos do sebe ima, bo vselej dal prednost lastnim potrebam pred spolnimi željami partnerice. Če je odnos s partnerico kakovosten, čuteč in ljubeč, potem je takšno ravnanje moškega tudi z njene strani sprejeto in podprto v smeri reševanja težav, v nasprotnem primeru pa je lahko povod za prepir in slabo voljo, izsiljevanje, zmerjanje, žaljenje itd. Tu se seveda vprašamo, ali je par v iskrenem, ljubečem, čutečem odnosu sploh kdaj bil.

Benigno povečana prostata - »moška mena«?

Podobno je torej tudi v primeru, komoški ne more izpeljati spolnega odnosa do konca. Kadar pa je odnos moškega do sebe ustrezen (ustrezna, zdrava hrana, zadostna hidracija,…) in kadar je odnos med partnerjema ljubeč, čuteč, pa moški kljub temu ni zmožen spolnega odnosa pripeljati do konca, je lahko vzrok tudi v benigno povečani prostati, ki se po 50. letu pojavi pri vsakem drugem moškem.
Torej kadar gre za benigno povečanje prostate, simptomi teh težav niso zgolj motnje v uriniranju,… temveč utegnejo nastati tudi težave z erekcijo, z izbrizganjem sperme in z upadom spolne želje. Povečana prostata namreč pritiska tako na sečnico, po kateri potuje urin in semenska tekočina, kot tudi na živce in žile, zaradi česar omenjene težave verjetno nastanejo. Poleg tega pa tudi prostata doda svoj del tekočine k semenski tekočini in kadar je njena funkcija motena, lahko nastane motnja tudi v formiranju sperme.
Nenevarno povečana prostata torej ni znak, da je z moškim libidom nekaj narobe, da je zato manj vreden, da vas  več ne ljubi,… temveč, pravijo naturopati, je to normalen proces staranja oz. zorenja moškega. Tako kot ženske počasi izgubljamo energijo, potrebno za spočetje novega življenja, in prehajamo v menopavzo (pa zato nismo nič manj vredne…), tako tudi moškim življenjska energija s staranjem upada. In stvarstvo se ni zmotilo, ker jim ni naložilo razmnoževalne funkcije do konca poznih dni življenja. Seveda pa je od kakovosti življenja oz. od  kakovosti odnosa moškega do sebe odvisno, kdaj bo stvarstvo moškemu naložilo težavo s povečano prostato – po 50-em, po 80-em ali kasneje ali pa celo prej?

Kako odložiti ali umiriti težave s prostato?

Večinoma se težave pojavijo prej moškim, ki ne čutijo in ne zadovoljujejo prav dobro svojih potreb (nimajo izgrajenega odnosa do sebe) oz. njihov način življenja ni kakovosten. Z benigno povečano prostato se bodo torej prej srečali moški, ki imajo preveliko telesno težo, pijejo veliko alkohola, mrzlih pijač, kave,… zanemarjajo pomen zdrave prehrane, hidracije, imajo enolično sedeče delo (avtoprevozniki, pisarniško delo,…), moški, ki pretiravajo s kolesarjenjem ali z drugimi ekstremnimi športi, delom ali aktivnostmi, kjer se telo in energija telesa izčrpavata in podobno.
Nasprotno pa lahko moški  s kakovostnim načinom življenja težave premaknejo daleč v pozna leta življenja. Ko pa se težave vendarle pojavijo, takšni moški ne čakajo, ne zanikajo težav, se ne počutijo manj vrednih,… temveč se s partnerico,… pogovarjajo o težavi in pravočasno poiščejo ustrezno podporo in pomoč.
V tem primeru je najprej priporočljiv obisk zdravnika, da izključi najhujše (rak prostate), potem pa sledi ustrezna korekcija načina življenja, če je ta potrebna, ter po potrebi jemanje naravnih in/ali sinteznih zdravil, namenjenih zmanjševanju težav benignega povečanja prostate.

Potrjena naravna pomoč prostati

Pri izbiri terapije je seveda dobro vedeti, da obstaja učinkovita naravna pomoč v preizkušenem naravnem izdelku iz žagastoliste palme (A.Vogel Prostasan), ki so ga potrdili tako slovenski urologi, kot Ministrstvo za zdravje. Izdelek je primeren za vse stadije težav s prostato do IPSS 25. Mnogi urologi pa imajo dobre izkušnje z njim tudi v hujših stadijih benignega povečanja prostate.
Pred jemanjem izdelka se o načinu in dolžini trajanja jemanja glede na vaš stadij težav s prostato dobro podučite in upoštevajte navodila. Ko se bodo težave umirile in če boste nehali jemati omenjen pripravek, naj vas ne preseneti, če se bodo težave spet pojavile. To ne pomeni, da je ta pripravek neučinkovit, gre zgolj za to, da se povečanja prostate ne da dokončno umiriti, lahko le zmanjšamo simptome in zaviramo rast prostate na daljši rok in to s čim manj stranskiimi posledicami.
Z učinki in varnostjo omenjenega izdelka so v Švici tako zadovoljni, da ga tam predpisujejo na zdravniški recept, ki ga povrne zavarovalnica. Poleg učinkovitosti ga namreč odlikuje tudi to, da ne povzroča za moškega še kako motečih stranskih učinkov, kot so  motnje erekcije, motnje ejakulacije, upad libida, rast moških prsi,… kar za sintezna zdravila na tem področju ne moremo trditi. Še več, nedavna študija s tem pripravkom dokazuje, da se poleg izboljšanja težav s prostato izboljša tudi spolna funkcija (nezmožnost erekcije, težave z izbrizganjem sperme, pomanjkanje spolne želje), kar so pred tem ugotavljali že švicarski urologi.

Tekst: Adriana Dolinar


Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel