background

Moški libido

Libido ni enako impotenca  

Nizek libido z drugimi besedami pomeni omejeno željo po spolnosti. Gre za precej pogosto težavo, ki naj bi v povprečju prizadela enega od treh parov. Vsekakor pa libido ne gre enačiti z impotenco, pri kateri govorimo o težavah moškega pri doseganju ali ohranjanju erekcije. Tudi fizično vzburjenje pri ženskah ni nujno povezano z libidom, čeprav na splošno velja, da izrazitejši libido pomeni tudi lažje vzburjenje in obratno. Do omenjenih težav namreč prihaja tudi v primeru, da imata partnerja povsem normalen libido in se zlahka vzburita.  

Prenatrpan vsakdan ubija libido  

Zmanjšan libido ali celo odsotnost spolnosti je v sodobnih partnerskih zvezah, ki jim tempo narekuje divji vsakdan, nekaj pogostega in običajnega. Običajno gre za prehodno obdobje in s pogovorom, razumevanjem in podporo partnerja težavo lahko rešita. Predvsem pa se je ob takšnih težav potrebno zazreti vase in ugotoviti, kam odteka naša energija, da je zmanjkuje za partnerja.  

Otroci, služba, bolni starši, prijatelji, skrb za dom … vzamejo veliko časa, zato si marsikdo v tistih redkih prostih trenutkih raje privošči vse kaj drugega kot spolnost, ki tako pristane na dnu lestvice prioritet. Na tej stopnji je potrebno odločno sprejeti pomemben ukrep, to je zavedanje, da je spolnost pomemben del partnerskega razmerja in njegov gradnik. Enako kot potrebujemo čas zase, si ga moramo vzeti tudi za partnerja, seveda kolikor je to mogoče spontano, dobrovoljno, predvsem pa – prostovoljno.  

Negativna čustva in libido  

Na spolnost le stežka pomislimo v obdobju, ko nas prežemajo skrbi, tesnoba, strah, žalost in podobno. Tudi težave v partnerskem odnosu pomembno vplivajo na zmanjšan libido. Če nas prežemajo negativna čustva, je povsem običajno, da nam ni do spolnosti. Zagotovo pa ni prav, da v njih nedejavno vztrajamo. Največkrat pomaga že odkrit pogovor s partnerjem, prijateljem ali drugo osebo, ki ji zaupamo. Ob tem poskrbimo tudi za vse ostale pomembne dejavnike, kot so zdrava in uravnotežena prehrana, dovolj gibanja v naravi, dovolj spanca in podobno. Ko bosta naši telesno in duševno zdravje v ravnovesju, tudi nizek libido ne bo več težava.  

Zdravstvene težave, ki motijo libido  

Nižji libido povzročajo tudi motnje in bolezni, kot so erektilna disfunkcija, hormonsko neravnovesje, motnje presnove, motnje hranjenja, stres, tesnoba, depresija, inkontinenca, prometne nesreče … Tudi hude bolezni, kot so rak, artritis, diabetes, bolezni ledvic, poškodbe hrbtenice ipd. pomembno vplivajo na libido, prav tako pa tudi prekomerna telesna teža, anoreksija, alkoholizem in odvisnost od drog.  

Vpliv testosterona na moški libido  

Sočasno s staranjem moškim upada raven testosterona. Delno ta hormon vpliva na kakovostno spolnost, saj se njegovo pomanjkanje odraža na zmanjšanjem spolnem poželenju. Slabe življenjske navade in debelost težave še stopnjujejo. K zniževanju izločanja testosterona so bolj nagnjeni starejši moški, predvsem pa moški s sladkorno boleznijo, moški s prekomerno telesno težo, kadilci, alkoholiki in bolniki s kroničnimi boleznimi.  

Povečana prostata in libido  

Težave s prostato pestijo kar vsakega drugega moškega nad 50. letom starosti in skoraj vsakega moškega nad 80. letom. Glavni vzrok težav s prostato naj bi bilo zmanjševanje koncentracije testosterona, ki se pojavlja s starostjo. Nižji libido je le ena izmed posledic, ki se lahko pojavi pri povečani prostati. Ko odpravimo ostale težave, ki jih prav tako povzroča povečana prostata, se običajno povrne tudi libido. Mednje sodijo tudi pogosto tiščanje na vodo, pogostejše nočno uriniranje, nenadna potreba po odvajanju vode, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja in drugi. Razlog, da lahko povečana prostata povzroči tudi izgubo spolnega poželenja, ni povsem znan, možno pa je, da do težave privede pritisk na mehur in vzdraženje mehurja in okoliških tkiv. Sočasno z odpravo simptomov povečane prostate se ponavadi uredijo tudi težave s pomanjkljivo spolno slo.  

Zdravljenje povečane prostate po naravni poti  

Zdravila za prostato niso nujno sinteznega izvora, čeprav so bila ta pri nas še nedolgo nazaj zaradi pomanjkanja uradno registriranih naravnih zdravil res edina možnost zdravljenja. Danes imamo na voljo tudi naravna in registrirana zdravila za prostato, ki jih mnogo moških zelo dobro sprejema tako zaradi učinkovitosti kot tudi prijaznosti do organizma. Med slednje sodi Prostasan, zdravilo za prostato rastlinskega izvora, ki se uporablja za lajšanje neprijetnih simptomov benigno (nenevano) povečane prostate. Težave se pri rednem jemanju Prostasana umirjijo že po enem do dveh mesecih, za trajnejše učinke pa je primerna dolgoročna, vzdrževalna terapija.  

Prostasan je organizmu prijazno zdravilo, saj v dolgoletni uporabi in številnih kliničnih študijah ni bilo opaziti stranskih učinkov, ki jih lahko povzročajo terapije s kemično-sinteznimi zdravili. Med najbolj znane stranke učinke sinteznih pripravkov sodijo zmanjšanje količine semenske tekočine, nižji libido, motnje erekcije in rast moških prsi (ginekomastija). Prostasan, zdravilo z izvlečkom palmeta oz. žagastolistne palme, takšnih zapletov po do sedaj znanih podatkih ne povzroča niti ob daljšem neprekinjenem jemanju zdravila. Prostasan je zato povsod po svetu tako med zdravniki kot med pacienti dobro sprejeto in pogosto uporabljeno zdravilo pri zdravljenju simptomov, ki jih povzroča benigno povečana prostata.

Alfred Vogel o spolni sli  

Zdravilo Prostasan je, kot številna druga, razvil švicarski naturopat, poznan tudi kot pionir naravnega zdravljenja, Alfred Vogel. Poleg žagastoliste palme, ki jo je odkril na svojih številnih popotovanjih po vsem svetu na Floridi, pa je za krepitev spolne sle priporočal tudi redno jemanje olja pšeničnih kalčkov, najbolje sočasno z uporabo morskih alg halog. Voglovih recepturam še danes sledijo v podjeju Bioforce, kjer izdelujejo tudi A.Vogel olje pšeničnih kalčkov in tablete z rjavimi morskimi algami A.Vogel Kelp. Alfred Vogel v svoji knjigi Ljudski zdravnik piše, da z rednim jemanjem olja pšeničnih kalčkov povečamo libido, ozdravimo pa tudi impotenco samo. Olje pšeničnih kalčkov bo še bolj učinkovito, če sočasno jemljemo rjave morske alge. Pri spolni hladnosti je priporočal tudi Kuhnejeve sedeče kopeli s ščetkanjem, uživanje peloda ter vitamina A (na primer uživanje korenja).  

Začimbe so močen afrodiziak  

Če želite povečati libido, izberite zdrava, polnovredna, ekološko pridelana in čim manj predelana živila. Predvsem pa ta redno začinjajte z začimbami, ki so prav tako pridelana sonaravno. Od petdesetih začimb, opisanih v knjigah Ščepec rešitve in Ščepec védenja, jih več kot polovica sodi med afrodiziake. Tako tudi muškatni orešček in klinčki, kjer so znanstveniki na laboratorijskih miših preučevali naskoke samcem in pri tem nadvse spodbudno ugotovili, da so se ti pri jemanju omenjenih začimb povečali kar za preko 700 odstotkov pri muškatnem orešku in preko 400% pri klinčkih. Če le del tega učinka lahko prenesemo na človeka, je to več kot spodbudna informacija.  

Besedilo: Sabina Topolovec


Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam