background

Izgubljate lase? 4 Nasveti proti plešavosti.

Zmanjšajte stres

Stremite k mirnemu, uravnoteženemu načinu življenja. Ne nalagajte si več, kot zmorete. Dan ima natanko štiriindvajset ur in v te je potrebno pravilno umestiti vse, kar potrebujejo naše telo, družina in delovne obveznosti. Privoščite si dovolj spanca, jejte kakovostno, gibajte se na svežem zraku. Vse to bo vplivalo tudi na količino stresa v vašem življenju. Vi sami imate nanj največ vpliva.

Pazite na prehrano

Če vaši hrani primanjkuje vitalnih snovi, se to hitro vidi tudi na laseh. Ti nujno potrebujejo kakovostne beljakovine, železo, cink, magnezij in vitamine B. Pri polnovredni prehrani je veliko manj možnosti, da bo telo utrpelo primanjkljaj, zato uživajte hrano, čim bližje izvorni obliki. Vsekakor se izogibajte močno predelane hrane, predvsem živil, ki vsebujejo bel sladkor, belo moko, visoko procesirane maščobe ipd. Na vašem jedilniku naj bodo redno polnozrnata žita (npr. ovseni kosmiči, prosena kaša), rjav riž, veliko sadja in zelenjave, stročnice in ribe.

Začimbe in rast las

Za rožmarin so že od nekdaj verjeli, da preprečuje prezgodnjo plešavost in da pospešuje rast las. Danes ga najdemo v naravnih šamponih kot pomoč v boju proti prhljaju. Pri tej težavi pomaga predvsem tako, da močno izboljša prekrvavljenost lasišča. Nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina lahko tudi sami nakapljate v svoj šampon. Pri izbiri šampona bodite pozorni, izbirajte naravne izdelke, brez spornih penil, parabenov in ostalih škodljivih snovi. Organsko certificirana kozmetika bo najbolj varna izbira.

S sabljastim triplatom (drugo ime za to začimbo je grško seno) so že v srednjem veku preprečevali plešavost. Za vzpodbujanje rasti las ga uporablja tudi ajurveda. Z raziskavo so ugotovili izjemno pozitiven učinek jemanja kapsul sabljastega triplata na rast las pri moških in ženskah.

Tudi izvleček iz kurkume v kombinaciji z raztopino minoksidol po raziskavah sodeč daje dobre rezultate.

Nanašanje svežega čebulnega soka je prineslo dobre rezultate pri krožni plešavosti. Več o tem si lahko preberete v knjigi Ščepec vedenja.

Pomoč žagastolistne palme

Plešavost povzročajo moški spolni hormoni. Testosteron se pod vplivom encima na površini lasnih mešičkov pretvarja v dihidrotestosteron, ta se veže na lasni mešiček in povzroča tanjšanje las.

Testosteron se tudi v prostati spremeni v dihidrotestosteron (s pomočjo encima 5-alfa-reduktaze). Pri simptomih povečane prostate si moški uspešno pomagajo s povsem naravnim zdravilom, ki vsebuje izvleček plodu palmeta (žagastolistne palme). Učinkovine plodov žagastolistne palme zavirajo tvorbo dihidrotestosterona iz testosterona in tako delujejo kot zmerni zaviralci 5-alfa-reduktaze. Kdo ve, če bi podobno učinkovale tudi proti izpadanju las? Randomizirana, dvojno slepa, s placebom kontrolirana študija, ki je preučevala učinkovitost zaviralcev 5-alfa reduktaze rastlinskega izvora pri zdravljenju plešavosti, je pokazala spodbudne rezultate.

Moški lahko z jemanjem Prostasana zagotovo ubijete vsaj eno muho – ublažite simptome povečane prostate in si že zato znatno izboljšate kakovost življenja. Če boste ob tem ohranili še svoje lase, pa še toliko bolje!

Besedilo: Sabina Topolovec

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam