background

Neustrezna živila pri težavah s povečano prostato

Prehrana in prostata

Hrana lahko v veliki meri vpliva na zdravje prostate. Medtem ko določena živila lahko pomagajo zmanjševati tveganje za razvoj povečane prostate ali vsaj omiliti resnost simptomov, pa je na drugi strani tudi nekaj takšnih, ki lahko simptome poslabšajo.

Več kot je v telesu tihih vnetij, več možnosti je, da se bodo ta pojavila tudi v prostati. Zato se je koristno izogniti ali vsaj omejiti živila, ki sprožajo vnetne procese v telesu. Prav tako velja zaobiti hrano in pijačo, ki dražita mehur in povzročata pogosto uriniranje. Žal je na spisku tudi nekaj živil, ki veljajo za manj ustrezna, pa moški običajno prisegajo nanje.

Rdeče meso

Ne glede na to, kako vam tekne, meso dviguje raven arahidonske kisline v telesu, posledica je več vnetij, česar pa povečana prostata zagotovo ne potrebuje. Uživajte raje alternative, kot sta pusto meso in ribe.

Jajca in perutnina

V študiji, objavljeni januarja 2006, so preučevali povezavo med hrano in povečano prostato in ugotovili, da uživanje jajc in perutnine prav tako povečujeta simptome, zato bi se bilo dobro izogniti tudi tema dvema. Jajčni rumenjak vsebuje tudi veliko arahidonske kisline, ki, kot že omenjeno, povečuje vnetne procese. Od jajc je zato bolje uživati le beljak, ki je dober vir beljakovin.

Procesirana živila in sladkor

Visoko procesirana živila (zlasti hitra prehrana, že pripravljeni obroki ipd.) in rafinirani sladkorji prav tako močno povečujejo vnetne procese v telesu. Tem se najbolje v celoti izogniti, saj s tem ne boste prizanesli le prostati, temveč zdravju na sploh.

Kofein

Izogibajte se kave, pravega čaja in gaziranih pijač in tako varujte zdravje urinarnega trakta. Kofein ima diuretičen učinek, kar pomeni, da nas sili na stranišče. Moškim s povečano prostato je pogosto težko povsem izprazniti mehur, zato uživanje tovrstnih pijač, posebej zvečer, nepotrebno draži mehur in sili k pogostejšemu uriniranju.

Namesto tega je bolje uživati kamilični čaj, ki ima protivnetne lastnosti, zeleni čaj, ki vsebuje veliko antioksidantov ali žitno kavo, ki ne vsebuje kofeina. Za prostato je prav tako nadvse pomembno uživanje vode, spijte je vsaj dva litra dnevno, vendar ne zvečer (vsaj dve uri, preden greste spat, ne pijte ničesar).

Močno začinjena hrana

Previdno tudi pri uporabi pretirano začinjene, pekoče hrane, saj ta okus lahko draži mehur in prostato.

Alkohol

Izogibajte se tudi alkoholnih pijač, saj te dražijo mehur in prostato, zaradi česar morate večkrat na stranišče. Alkohol uživajte le v zmernih količinah.

Če povzamemo, zazrite se v svoj krožnik in kozarec in izbirajte čim bolj zdrava, nepredelana živila in pijačo. Tako boste svojo »moškost« ohranili vse do poznih let. Pri težavah s povečano prostato si lahko na naraven način pomagate tudi s Voglovim zdravilom Prostasan.

Besedilo: Sabina Topolovec

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam