A.Vogel Blog
 

Za model 28 cm potrebujemo:

Spodnja plast – krhko testo:

  • 60 g masla
  • 30 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
  • 1 jajce
  • 110 g polnozrnate pirine moke
  • noževa konica praška vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)
  • noževa konica vanilije
  • ½ žličke kardamoma
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • ribezova marmelada (ali druga vrsta marmelade)

Biskvit (dve plasti):

  • 400 g polnozrnate pirine moke
  • 240 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
  • 6 jajc
  • 2 dcl tople vode
  • 2 dcl olja
  • 1,5 vrečke praška vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)
  • 6 žlic temnega kakava v prahu
  • ščepec soli
  • pol žličke vanilije
  • 1 žlička kardamoma
  • pol žličke cimeta
  • pol žličke ingverja

Ribezova krema:

  • 650 g črnega ribeza
  • 300 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
  • 50 ml limoninega soka
  • 10 lističev bio želatine
  • 400 g kisle smetane
  • 400 g sladke smetane


Priprava:

1. Najprej pripravimo krhko testo. Začimbe pomešamo z zmehčanim maslom, dodamo sladkor, jajce in moko ter z rokami zamesimo. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

2. Med tem pripravimo ribezovo marmelado. Črni ribez očistimo, potresemo s sladkorjem in prelijemo z limoninim sokom. Skuhamo, pretlačimo in ohladimo.

3. Pripravimo še biskvit. Penasto umešamo rumenjake in sladkor. Dodamo olje, v katerega vmešamo vse začimbe, ter vodo. Nato previdno vmešamo presejano moko z vinskim kamnom in kakavom. Nazadnje narahlo vmešamo še čvrsto stepen sneg iz beljakov. Testo damo v dobro namaščen in z moko posipan model, ki ga takoj postavimo v že ogreto pečico (na 190 stopinj Celzija). Pečemo približno pol ure. Ko se ohladi, biskvit enkrat prerežemo.

4. Med peko obložimo drug model za torto s papirjem za peko in vanj razporedimo krhko testo. Pečemo ga približno 10 minut pri 180 stopinjah Celzija.

5. Pripravimo nadev. 8 lističev želatine namočimo v mrzli vodi. Sladko smetano stepemo. V dve tretjini skuhane in ohlajene ribezove marmelade vmešamo kislo smetano. Želatino ožamemo in jo segrejemo v čisto malo vode, dobro mešamo, da se povsem razpusti. Vmešamo jo v pripravljen nadev in na koncu vanj dodamo še stepeno sladko smetano.

6. Torto sestavimo. Ohlajeno krhko testo premažemo z izbrano marmelado in nanj položimo prvo plast čokoladnega biskvita. Po njem razporedimo polovico pripravljenega namaza in nanj položimo drugo polovico biskvita. Po njem premažemo preostanek nadeva.

7. Torto v tej fazi postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema ohladi in strdi. Nato po enakem postopku kot zgoraj pripravimo še preostala dva lističa želatine, ki ju stopljena pomešamo z preostankom ribezove marmelade in s prelivom premažemo ohlajeno torto.

8. Poljubno okrasimo in uživamo v lastni kreaciji.

Navdih za recept: https://kreativfieber.de/schwarze-johannisbeertorte/
Recept za čokoladni biskvit je vzet iz knjige Božanske sladice avtorice Marje Božič.
Recept sem priredila, preizkusila in zapisala: Sabina Topolovec