background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Praznična torta s črnim ribezom

  • Srednje zahtevno
  • Model 28 cm
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Model 28 cm

Čudovita, praznična, popolna na pogled in slastna na ugriz. Vzemite si čas zanjo in presenetite svoje najdražje.

Sestavine

Spodnja plast – krhko testo:

  • 60 g masla
  • 30 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
  • 1 jajce
  • 110 g polnozrnate pirine moke
  • noževa konica praška vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)
  • noževa konica vanilije
  • ½ žličke kardamoma
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • ribezova marmelada (ali druga vrsta marmelade)

Biskvit (dve plasti):

  • 400 g polnozrnate pirine moke
  • 240 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
  • 6 jajc
  • 2 dcl tople vode
  • 2 dcl olja
  • 1,5 vrečke praška vinskega kamna (nadomestek za pecilni prašek)
  • 6 žlic temnega kakava v prahu
  • ščepec soli
  • pol žličke vanilije
  • 1 žlička kardamoma
  • pol žličke cimeta
  • pol žličke ingverja

Ribezova krema:

  • 650 g črnega ribeza
  • 300 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
  • 50 ml limoninega soka
  • 10 lističev bio želatine
  • 400 g kisle smetane
  • 400 g sladke smetane

Priprava:

1. Najprej pripravimo krhko testo. Začimbe pomešamo z zmehčanim maslom, dodamo sladkor, jajce in moko ter z rokami zamesimo. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

2. Med tem pripravimo ribezovo marmelado. Črni ribez očistimo, potresemo s sladkorjem in prelijemo z limoninim sokom. Skuhamo, pretlačimo in ohladimo.

3. Pripravimo še biskvit. Penasto umešamo rumenjake in sladkor. Dodamo olje, v katerega vmešamo vse začimbe, ter vodo. Nato previdno vmešamo presejano moko z vinskim kamnom in kakavom. Nazadnje narahlo vmešamo še čvrsto stepen sneg iz beljakov. Testo damo v dobro namaščen in z moko posipan model, ki ga takoj postavimo v že ogreto pečico (na 190 stopinj Celzija). Pečemo približno pol ure. Ko se ohladi, biskvit enkrat prerežemo.

4. Med peko obložimo drug model za torto s papirjem za peko in vanj razporedimo krhko testo. Pečemo ga približno 10 minut pri 180 stopinjah Celzija.

5. Pripravimo nadev. 8 lističev želatine namočimo v mrzli vodi. Sladko smetano stepemo. V dve tretjini skuhane in ohlajene ribezove marmelade vmešamo kislo smetano. Želatino ožamemo in jo segrejemo v čisto malo vode, dobro mešamo, da se povsem razpusti. Vmešamo jo v pripravljen nadev in na koncu vanj dodamo še stepeno sladko smetano.

6. Torto sestavimo. Ohlajeno krhko testo premažemo z izbrano marmelado in nanj položimo prvo plast čokoladnega biskvita. Po njem razporedimo polovico pripravljenega namaza in nanj položimo drugo polovico biskvita. Po njem premažemo preostanek nadeva.

7. Torto v tej fazi postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema ohladi in strdi. Nato po enakem postopku kot zgoraj pripravimo še preostala dva lističa želatine, ki ju stopljena pomešamo z preostankom ribezove marmelade in s prelivom premažemo ohlajeno torto.

8. Poljubno okrasimo in uživamo v lastni kreaciji.

Navdih za recept: https://kreativfieber.de/schwarze-johannisbeertorte/
Recept za čokoladni biskvit je vzet iz knjige Božanske sladice avtorice Marje Božič.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Da obstaja preprost in poceni način, da bo srce láhko kot peresce in nam bo še dolgo služilo? Vse to, če razumemo, da je ta organ veliko več kot zgolj črpalka.

Čudežni napitek za zdravo srce ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.