Slana pita z najbolj finimi sestavinami. Za sladokusce v najlepšem pomenu besede.
Zamesimo testo, ga ovijemo v folijo in postavimo na hladno za eno uro.
S testom obložimo namazan pekač za pite. Rob testa naj bo nekoliko višji. Testo večkrat prebodemo in ponovno postavimo na hladno za še pol ure.
Vmes pripravimo preliv in ga po okusu začinimo z zeliščno soljo in poprom.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Bučo narežemo na približno 2 cm velike kocke. Janež, gorčična semena in koriander skupaj z zeliščno soljo stremo v terilniku. Strto začimbno mešanico skupaj z bučnimi semeni, ajdo, kostanji in oljem dodamo narezani buči in dobro premešamo. Maso predenemo v pekač in pečemo 30 minut. Nato jo nekoliko ohladimo.
Kostanje nekoliko pretlačimo z vilico. Losos narežemo na rezine. Vse skupaj pomešamo s pripravljenim prelivom in maso porazdelimo po testu. Pečemo 25 – 30 minut. Zraven postrežemo zeleno solato.
Avtor recepta: Felix Häfliger
Vir: Gesundheitsnachrichte November 2015
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.