background

Vitamini in minerali - kako izbrati prave, koliko, kako jemati?

Kako izbrati?

Vrsto vitamina ali minerala in drugih vitalnih snovi izbiramo seveda v skladu s potrebami telesa. Ko ugotovimo, česa nam najverjetneje primanjkuje, potem se ob nakupu soočimo s pestro ponudbo teh pripravkov na trgu. V nadaljevanju je nekaj informacij, ki vam lahko pomagajo pri odločanju, katerega kupiti.

Izbirati je dobro tiste, ki imajo vsaj osnovna zagotovila kakovosti prehranskega dodatka. Katerim osnovnim kriterijem (sestava, čistost, priporočeni odmerek …) morajo prehranski dodatki, ki se prodajajo v Sloveniji, ustrezati, si lahko natančno preberete v pravilniku o prehranskih dodatkih. Pripravek je toliko bolj kakovosten, če lahko v deklaraciji preberemo, da so določene sestavine naravne ali celo ekološke. Če kupujete prehranske dodatke iz tujine, prav tako preverite, ali so ti preverjeni s strani verodostojnih inštitucij. V Združenih državah Amerike denimo FDA (Uprava za hrano in zdravila) pred postavitvijo prehranskega dodatka na trg ne preverja, ali prehranski dodatki res vsebujejo, kar je na njih navedeno in ali so brez problematične vsebnosti težkih kovin, bakterij, pesticidov … Zato je dobro izbrati takšne, ki imajo na voljo certifikate, ki to zagotavljajo. Ti so npr. GMP, BSCG in drugi.

Kakovost prehranskega dodatka lahko izkazuje tudi dolgoletna tradicija blagovne znamke. Če določeno podjetje že desetletja ponuja kakovostne pripravke, katerim zaradi pozitivnih izkušenj z njimi zaupa že veliko ljudi, verjetno z nakupom ne boste zgrešili. Eno takšnih podjetij je tudi Bioforce, ki po svetu in pri nas že dolga desetletja ponuja ne le kakovostne, naravne prehranske dodatke, ampak tudi naravna tradicionalna zdravila in registrirana rastlinska zdravila visoke kakovosti A. Vogel.

Ceneje ni najbolje, to žal velja tudi pri prehranskih dopolnilih. Cena posameznega prehranskega dodatka namreč med drugim pove tudi, kakšna kakovost osnovne in pomožnih surovin se je zanj uporabila. Torej ali so vitamini sintezni ali naravni, je vir sestavin ekološki, brez GSO ali pa konvencionalni, so minerali kelirani ali ne, ali pripravek vsebuje pomožne snovi za boljše vsrkavanje, ali vsebuje mašila, je konzerviran z naravnimi ali s sinteznimi konzervansi, vsebuje barvila, je kapsula veganska ali ne, je formulacija sestavin tudi znanstveno potrjena ali ne itd.

Koliko zaužiti?

Osnovno orientacijo, koliko posameznih vitalnih snovi zaužiti za ohranjanje zdravja ali ob lažjih primanjkljajih, lahko poiščemo v dokumentu NIJZ, kjer so navedene priporočljive dnevne količine za posamezne vitamine, minerale in ostale elemente. Ob tem NIJZ navaja, da se navedene referenčne vrednosti ne nanašajo na preskrbo bolnikov in rekonvalescentov, prav tako ne veljajo za osebe z motnjami prebave in presnove ter za osebe, ki so odvisne (npr. od alkohola), ali ki redno jemljejo zdravila. Za te osebe menijo, da je potrebno individualno prehransko medicinsko svetovanje in spremljanje.

Kadar so pomanjkanja velika in je potrebno večje dodajanje vitalnih snovi za podporo telesu, je to dobro storiti s pomočjo ustreznega strokovnjaka. Npr. celostni zdravnik dr. Coimbra, pri avtoimunih obolenjih, kot je multipla skleroza, opaža velik primanjkljaj vitamina D. Da se tak primanjkljaj varno odpravi, je običajno predpisan s strani strokovnjakov, ki se s tem ukvarjajo, tudi poseben protokol. V tem primeru je to npr. coimbra protokol, ki natančno opisuje, koliko vitamina jemati, kdaj, na kaj vse je potrebno paziti, kako pogosto meriti nivo vitamina v krvi zaradi kontrole itd.

Dobro pa je v zvezi s potrebami telesa po vitaminih, mineralih in ostalih vitalnih snoveh spremljati tudi nova dognanja in raziskave. Dobra smer tovrstnega raziskovanja je npr. ortomolekularna medicina.

Kako zaužiti?

Da bi se vitalne snovi v prehranskih dodatkih kar najbolje uporabila v našem telesu, ni vseeno, kdaj in kako jih zaužijemo.

Da bi se v maščobah topni vitamini D, K, E in A in ribje olje čim bolje vsrkali v telo, jih je najbolje zaužiti zjutraj in z obrokom, ki vsebuje nekaj maščob (npr. 5 g maščobe).

Prav tako zjutraj z obrokom zaužijemo železo – po možnosti ne skupaj s kalcijem in jedmi, bogatimi z njim. Pomaga pa pri vsrkavanju železa C vitamin.

Minerale v obliki mineralnih soli uživamo ločeno od hrane. V deklaracijah jih prepoznate po nazivih – karbonat, oksid, sulfat.

Za kelirane minerale ne bo problem, če jih zaužijete ob obroku. Te prepoznate po nazivih – citrat, malat, glicinat, arginat, oritat, fumarat, sukcinat.

V kolikor pa vaš želodček težko prebavlja hrano zaradi premalo želodčne kisline, je dobro bazične minerale (kalcij, magnezij ...) zaužiti ločeno od glavnih beljakovinskih obrokov, da ne bodo ti še dodatno nevtralizirali kislost želodca.

B vitamine in multivitaminske pripravke je dobro zaužiti ob obroku z malo maščobe in zjutraj ter pozno popoldan (če jih uživamo 2 x na dan).

Če za podporo vsrkavanju vseh naštetih krepite tudi črevesno floro, kar je zelo priporočljivo, upoštevajte še naslednje. Probiotike uživamo pred obrokom. Vlaknine pred spanjem, ločeno od vitaminov in mineralov. Encime za potrebo prebave uživamo ob obroku, za potrebe npr. protivnetnega delovanja v telesu, kot je to v primeru bromelina, pa na tešče. Pripravke, ki so produkt mlečno kislinske fermentacije (npr. iz mleka, kot je npr. sirotka ali sadja, zelenjave …), pa lahko zaužijemo tudi skupaj s prehranskimi dodatki, saj s tem lahko izboljšamo njihovo vsrkavanje v črevesju.

Besedilo: Adriana Dolinar

Zink Complex NOVO

Tablete s kapucinsko, cinkom, vitaminom C iz acerole ter vitaminom D3 rastlinskega izvora.
Več

Bio C tablete

Tablete za žvečenje Bio C vsebujejo naravni vitamin C iz karibskih češenj (Acerola), pridobljen …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Ali ste vedeli?

Za lesk in zdravje las lahko največ storimo kar sami. S svojo vsakodnevno izbiro hrane in pijače, z lepimi mislimi, z naravnimi negovalnimi sredstvi...

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.