background

Z ameriškim slamnikom nad pljučnico - nove raziskave!

O pljučnici…

Znaki, da smo zboleli za pljučnico, so lahko sledeči: povišana temperatura, mrzlica, potenje, nadležen kašelj, težko dihanje, bolečine v prsnem košu, utrujenost in zadihanost.

Če bi lahko pogledali v telo, bi videli, da je pljučnica hujše vnetje pljučnega tkiva, v ozadju katerega so zaradi določenih vzrokov najpogosteje lahko prekomerno razmnožene bakterije ali pa virusi. Nastanek sluzi v pljučih, kašlja in vseh zgoraj opisanih simptomov so tako dejansko znaki oz. sledi borbe med mikrobi in našimi obrambnimi močmi.

Dejstvo, da se pljučnice večinoma pojavljajo v zimskem času, ko mrgoli prehladnih in gripoznih obolenj, pa govori tudi o tem, da so pomemben sprožilec pljučnic lahko prav virusi. To pomeni, da najprej zbolimo za prehladom ali gripo (virusom), ki se lahko prelevi v virusno ali pa bakterijsko pljučnico.

Danes je znanih preko 200 različnih vrst virusov, ki v določenih okoliščinah (zakisanost telesa, zmanjšana imunska obramba …) povzročajo znake prehlada ali gripe. Nekateri med njimi, kot so npr. virusi influence (gripe) in corona virusi, lahko povzroče močnejše poškodbe sluznice dihal, s čimer pa ustvarijo pogoje za razvoj hujšega vnetja pljuč kot je npr. pljučnica. Raziskave navedbe potrjujejo, saj razkrivajo, da se kar 20 odstotkov takšnih prehladov ali grip rado zakomplicira. Kar pomeni, da so prehladi ali gripe dejansko lahko odskočna deska za razvoj pljučnic in ostalih težjih obolenj.

Torej čeprav se radi pošalimo, da prehlad vedno traja sedem dni ali pa en teden, ne glede na to, kako in s čim si pri prehladu pomagamo, pa žal to ne drži povsem. Kadar se prehlada ali gripe ne lotimo na celosten in naraven način, ta dva lahko hitro prerasteta v hujše obolenje. Okrevanje v tem primeru še zdaleč ne bo trajalo le sedem dni, temveč se nam lahko vleče tudi po več mesecev, lahko pa je za nas tudi usodno.

To še posebej velja za starejše ljudi, ki so na okužbe z raznimi virusi in bakterijami praviloma manj odporni tudi zaradi številnih kroničnih obolenj, kot so diabetes, bolezni srca in ožilja, jeter, ledvic itd. Poleg tega da se obolenje, kot je pljučnica, lahko vleče več mesecev in močno izčrpa obolelega, pa sodi pljučnica med resna obolenja, ki se lahko končajo tudi s smrtjo. V razvitem svetu je namreč pljučnica na 6. oz. 8 mestu, ko govorimo o vzrokih za smrt. Pogosto je zato potrebno starejše ljudi, ki prebolevajo pljučnico, zaradi intenzivnega spremljanja poteka bolezni tudi hospitalizirati.

Preventiva pljučnice včasih in danes

Navkljub napredkom v medicini so prehladna in gripozna obolenja in njihovi zapleti kot je pljučnica še vedno zelo pogost pojav, proti katerim smo do nedavnega bili precej nemočni. Edina terapija, ki je uradno obstajala in je bila delno na dosego tudi za samozdravljenje, je bila simptomatska terapija oz. blaženje simptomov s protibolečinskimi, protivročinskimi, protimikrobnimi … zdravili. Sicer kot preventiva resda obstajajo tudi cepiva proti gripi, in kot terapija in preventiva tudi sintezno zdravilo kot je Tamiflu, pa vendar je znano tudi to, da ta dva ukrepa poleg drugih pomanjkljivosti, pokrivata le ozek nabor virusov gripe, in to pod pogojem, da ti ne mutirajo oz. se ne spremenijo.

Nemoč do sedaj poznane zaščite in terapije prehladov in grip ter njihovih zapletov pa je tudi v tem, da ne le, da ti ukrepi delujejo le na blaženje simptomov, npr. protibolečinska zdravila omilijo bolečino, proti vročinska znižajo vročino, zdravila za blokiranje kašlja ustavijo kašelj, antibiotiki uničijo mikrobe pri bakterijski pljučnici itd., ampak povzročajo še večje vrzeli v delovanju našega obrambnega sistema, zaradi česar nas še dodatno oslabijo. Posledica tega je seveda še večja dovzetnost za nove okužbe in posledično ponavljanje prehladov in grip oz. pojav njihovih komplikacij.

Razlogov za to je sicer več. Eden pa je nedvomno tudi prekomerna uporaba antibiotikov. Ti, namreč, poleg tega, da vodijo v problematičen razvoj bakterij, odpornih na antibiotike, tudi močno načnejo našo črevesno floro in na ta način poslabšajo imunski sistem telesa. Imunsko oslabljeni pa, kot že napisano, le stežka kljubujemo novim infektom in popolnoma okrevamo.

Torej dosedaj še nobeno znano zdravilo ni dokazano uspešno preprečilo ponavljanje okužb dihal in razvoj neljubih zapletov, kot je npr. pljučnica. Najnovejše raziskave o ameriškem slamniku so zato razveseljujoče, saj razkrivajo, da imamo na omenjenem področju kljub vsemu na voljo močno in učinkovito zdravilo, ki je povrhu vsega še naravno!

Nad pljučnico z ameriškim slamnikom-novi dokazi

Za škrlatno ehinacejo se je sicer že dolgo vedelo, da npr. učinkovito podpira delovanje našega imunskega sistema. Prav tako so nedavne študije pokazale, da ima široke in direktne protivirusne učinke in to celo proti nevarnim vrstam virusov, ki znano lahko povzročajo razvoj neljubih komplikacij.

Najnovejša raziskava, opravljena na osnovi podatkov šestih kliničnih študij, v katerih je skupno sodelovalo 2458 ljudi -Echinacea reduces the risk of recurrent respiratory tract infections and complications. Schapowal A. et al., 2015, pa razkriva, da lahko z ameriškim slamnikom močno zmanjšamo tako ponavljanje kot poslabšanje okužb dihal in sicer tudi takšnih, kot je pljučnica.

Vpliv ameriškega slamnika na ponavljanje prehladov ali grip

Študija razkriva, da jemanje ameriškega slamnika značilno zmanjša pojav ponavljajočih se prehladov ali grip za 35 odstotkov. Pri čemer je jemanje alkoholnega izvlečka v primerjavi s stisnjenim sokom ameriškega slamnika, v obdobju 2 do 4 mesecev, pokazalo še večje učinke, in sicer se je pojav ponavljajočih se prehladov in grip zmanjšal za kar 50 odstotkov.

Zanimiva je še ugotovitev, da je pri potrjeno virusnih okužbah dihal zdravilo A. Vogel Echinaforce (alkoholni izvleček cele, sveže, biološko gojene rastline) za kar 58 odstotkov zmanjšal pojav ponavljajočih se okužb dihal.

Prav tako je ameriški slamnik deloval močneje pri občutljivih ljudeh, to je pri npr. tistih, ki imajo oslabljen imunski sistem, ker so pod stresom, premalo spijo, kadijo … Pri njih ni le za 35 temveč za kar 50 odstotkov zmanjšal pojav ponavljajočih se okužb dihal.

Vpliv ameriškega slamnika na poslabšanje okužb dihal, kot je pljučnica

Omenjena raziskava tudi prvič do sedaj ponuja učinkovite ukrepe za preprečevanje nevarnih zapletov, ki izvirajo iz prehlada ali gripe. Glede poslabšanja prehladov in grip v resne zaplete, kot so pljučnica, sinuzitis, vnetje srednjega ušesa, bronhitis, angina … dokazuje, da jemanje ameriškega slamnika v povprečju za 50 odstotkov zmanjša pojav vseh zapletov dihal po prehladu ali gripi.

Ko so preverjali posamezne zaplete med seboj, so ugotovili, da se je z neprekinjenim jemanjem alkoholnega izvlečka ameriškega slamnika v obdobju od 2 do 4 mesecev pojav pljučnic zmanjšal tudi za 65 odstotkov!

To je nedvomno razveseljiva novica za vse, ki se vrtite v začaranem krogu obolenj dihal. Povedano drugače, z ameriškim slamnikom bo manj ponavljanj in poslabšanj okužb dihal, pa posledično tudi manj hospitalizacij ter manj smrti, denimo zaradi pljučnic. Pljučnica, bronhitis in sinuzitis namreč spadajo med resne težave, ki med drugim terjajo tudi veliko stroškov zaradi bolnišničnih zdravljenj. Obenem so to tudi obolenja, ki lahko vodijo v bolečo izgubo družinskega člana, posebej še, če gre za starejšo osebo.

O novostih na področju delovanja ameriškega slamnika si lahko ogledate tudi video na tej povezavi.

Besedilo: Adriana Dolinar

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Echinaforce® kapljice

Echinaforce kapljice so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja imunskega …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel