A.Vogel Blog

Domov / Imunski sistem / Aromaterapija in kašelj

Aromaterapija in kašelj

Ob kašlju so poleg številnih ukrepov lahko v pomoč tudi eterična olja različnih rastlin. Poglejmo si, katero to so in kako vse jih lahko uporabimo za obvladovanje kašlja.

Katera eterična olja izbrati ob kašlju?

Preden pogledamo, katere vrste eteričnih olj lahko uporabljamo za obvladovanje kašlja, je dobro vedeti, da nam lahko terapevtsko koristijo le 100-odstotno naravna in ne sintetična eterična olja. Nadalje so med naravnimi kakovostnejša ekološka eterična olja. Več o izbiri kakovostnih eteričnih olj si lahko preberete v knjigi Ščepec ustvarjanja.

Napade, dražečega ali krčevitega (astmatičnega) kašlja lepo umirjajo sivka, navadni komarček in evkaliptus. Ob mokrem kašlju (ko izkašljujemo sluz) pa izkašljevanje poleg evkaliptusa lajšajo tudi timijan, poprova meta in drugi. V spodnji tabeli je nekaj idej, katero eterično olje izbrati glede na vrsto kašlja in mikrobnega vnetja (bakterija, virus ...). Za obvladovanje težav z dihali običajno večina ljudi posega kar po evkaliptusu (E. globulus, E.radiata), saj ima res širok spekter delovanja. Uporabljamo ga lahko pri vseh oblikah kašlja. Poleg tega pomaga obnavljati prizadete sluznice dihal, blaži vnetja ter uničuje številne mikrobe in viruse. Uporabljamo ga lahko čistega ali v kombinaciji z drugimi eteričnimi olji. Primer pripravka kombinacije eteričnih olj z evkaliptusom, ki je primeren tudi za obvladovanje kašlja, je A. Vogel Po - Ho olje. Ta poleg evkalipta (Eucalypti glob. aetheroleum) vsebuje še eterično olje poprove mete (Menthae х piperitae aetheroleum), eterično olje navadnega brina (Juniperi Communis Aetheroleum), eterično olje kumine (Carvi Aetheroleum) in eterično olje navadnega komarčka (Foeniculi Vulgaris Aetheroleum). Omenjeno kombinacijo eteričnih olj najdete tudi v priročnem žepnem inhalatorju A. Vogel Po - Ho žepni inhalator.

Tabela uporabe nekaterih eteričnih olj ob kašlju

Eterično olje Suh, krčevit kašelj Moker kašelj Proti bakterijam proti virusom proti glivicam Posebnosti
Poprova meta   + + +   Ker lokalno rahlo omrtviči, deluje protibolečinsko
Sivka +   + + +  
Timijan   + + + + Uporabljati v majhnih količinah, ker je zelo močan! Npr. kot 1% mazilo.
Origano +   + + + Uporabljati v majhnih količinah, ker je zelo močan! Npr. kot 1% mazilo.
Evkaliptus + + + + + Pomaga pri obnovi sluznic
Čajevec +   + + + Pospešuje celjenje ran

 

Mnogo eteričnih olj poleg tega, da pomaga obvladovati kašelj, kot vidite v zgornji tabeli, deluje tudi protimikrobno. V študiji (Screening of the antibacterial effects of a variety of essential oils on microorganisms responsible for respirator infections. A. Fabio et al) so med drugim ugotovili, da eterično olje timijana (thymus vulgaris) deluje izredno močno antibakterijsko in sicer med drugim tudi na Streptococcus pyogenes - pogostega povzročitelja vnetja grla in mandljev pri otrocih. Raziskovalci so zato zaključili, da je lahko timijan potencialna naravna pomoč za obvladovanje tovrstnih okužb. Priporoča se npr. uporaba v obliki kratkih inhalacij (Antibacterial activity of essential oils and their major constituents against respiratory tract pathogens by gaseous contact Shigeharu Inouye et al). Ker je to eterično olje zelo močno, bo za inhalacijo dovolj že 1 kapljica. Lahko pa namesto inhalacije pripravite (1%) mazilo za lokalno mazanje npr. vratu ali pljuč. Zelo primeren je tudi za aromaterapevtsko razkuževanje prostora.

Test občutljivosti na eterično olje

Alergija na eterična olja, če so skrbno izbrana (ekološka, čista...) je redka, a vseeno možna. Pred uporabo izbranega eteričnega olja zato svetujemo, da vsaj pri ljudeh, ki so nagnjeni k alergijam, prej preverite, ali izbrano eterično olje prenesejo. Za test na notranjo stran zapestja kanite kapljico razredčenega eteričnega olja in počakajte na reakcijo (nekateri čez mesto nanosa nalepijo obliž). Če po 12 urah ni reakcije, rdečine, izpuščaja ali srbenja, lahko eterično olje uporabljate brez pomislekov – seveda v ustreznih odmerkih. Vendar vedite, da rdečino nekatera eterična olja pač povzročajo, ker je to njihova lastnost (npr. eterično olje rožmarina), torej v tem primeru ne gre za alergijo. Prav tako večje koncentracije močnih eteričnih olj lahko delujejo dražilno – npr. timijan in origano je potrebno uporabljati v majhnih koncentracijah, kratek čas, sicer lahko razdraži kožo (pojav rdečine in izpuščajev).

Aromaterapija prostora z eteričnimi olji

Za izvajanje aromaterapije prostora potrebujete bodisi navaden izparilnik na svečko ali pa difuzor eteričnih olj na elektriko ali baterijo. Preverite velikost svojega prostora in kupite primerno velik izparilnik ali difuzor.

V navaden izparilnik nalijete vodo, nakapljate izbrano eterično olje in prižgete svečko, ki vodo z eteričnimi olji segreva. Ob segrevanju vode bodo eterična olja hlapela v prostor, v katerem delate ali spite. Pazite, da vodo v izparilnik dolivate, da ne bo prišlo do škodljivega pregrevanja eteričnih olj, ko v posodici zmanjka vode. Pregrevanje eteričnih olj se pri uporabi difuzorja eteričnih olj ne more pojaviti. Difuzorjev je več vrst. Obstaja denimo difuzor, na katerega direktno privijemo stekleničko eteričnega olja. Eterična olja se pod nadzorom direktno iz stekleničke sproščajo v prostor. Nato obstaja difuzor, ki s segrevanjem površine, na katero kanemo eterično olje na max 45 o C, razpršuje eterično olje v prostor. Pa tudi difuzor, v katerega vlijemo vodo in vanjo nakapljamo izbrano eterično olje. S segrevanjem ali brez, ta v prostor sprošča meglico z eteričnimi olji.

Z vdihavanjem tako večkrat na dan aromatiziranega zraka bodo dihala deležna blagodejnih učinkov izbranega eteričnega olja. Poleg tega pa boste na ta način poskrbeli tudi za uničevanje škodljivih mikrobov, ki so-povzročajo vnetja dihal. Dokazano je npr., da dvoodstotna raztopina eteričnega olja evkaliptusa, razpršena v zraku, pomori 70 % stafilokokov.

Inhalacije vroče vodne pare z eteričnimi olji

Inhalacije parne kopeli delujejo močneje kot aromaterapija prostora, saj je vdihana koncentracija eteričnega olja večja. Za takšno inhalacijo potrebujemo inhalator (npr. A. Vogel Po-ho inhalator) ali lonec in večjo brisačo, vročo vodo in izbrano eterično olje. Vročo vodo (a ne preveč, da se s paro ne poparimo) vlijemo v inhalator in dodamo od 1 do 4 kapljice izbranega eteričnega olja. Koliko kapljic bomo uporabili, je odvisno od tega, za koga bo inhalacija in tudi od jakosti posameznega eteričnega olja. Npr. eterično olje materine dušice je izredno močno, zato bo dovolj že ena kapljica na inhalacijo. Ko je inhalacija pripravljena, paro vdihujmo skozi usta in nos od 5 do 15 minut, do 3-krat na dan. Med inhalacijo pazite, da para z eteričnimi olji ne zaide v oči, saj se nam lahko začnejo solziti. Inhalator naj se zato dobro prilega koži obraza.

Če nimamo inhalatorja, vzamemo lonec, vanj vlijemo vročo vodo, dodamo izbrano eterično olje, se nagnemo nad lonec in se čez glavo in lonec pokrijemo z veliko brisačo. Globoko vdihavamo 5 do 15 minut, najbolje z zaprtimi očmi, da eterično olje ne draži oči. Inhalacijo izvajamo ca. trikrat na dan.

Po končani inhalaciji še nekaj časa počivamo v toplem in mirnem prostoru. Ne izvajajte inhalacije, če boste neposredno po inhalaciji odšli ven na mrzel zrak. To lahko stanje poslabša.

Lokalna masaža področja dihal z eteričnimi olji

Za obvladovanje kašlja je dobrodošlo tudi nanašanje eteričnih olj na prizadete dele, zlasti še če za inhalacije in aromaterapijo v prostoru nimamo časa. Eterična olja se namreč zelo dobro vpijajo v telo tudi preko kože. Kupimo lahko že pripravljene kreme z eteričnimi olji ali pa si mešanico izbranega eteričnega olja z osnovnim oljem (mandljevo, olivno, lešnikovo, kokosovo …) pripravijo kar sami. Kadar nanašamo eterična olja na manjše dele telesa, si pripravimo 3-5 % mešanico. To pomeni, da kanemo 6 do 10 kapljic eteričnega olja v 10 ml (ca 1 jedilna žlica) osnovnega olja. Za otroke, ostarele in slabotne osebe, alergike in nosečnice uporabljamo 1 % mešanico. To pomeni, da v 10 ml osnovnega olja kanemo le 2 kapljici.

Tako pripravljena eterična olja za obvladovanje kašlja lahko nanašamo na področje vratu in na predel pljuč večkrat na dan (npr. do 6-krat). Z nanašanjem eteričnih olj na kožo naših najmlajših (dojenčki in majhni otroci do ca. 4 leta), pa tudi na kožo občutljivih, hudo bolnih in starejših ljudi, bodimo previdni. Še posebej tu upoštevajmo nasvet: manj je več. Večina staršev eterična olja pri najmlajših najraje uporabi na način aromoterapije prostora ali pa jim eterična olja kanejo na ovratnik, šal, rutko ali pa na krpico, ki jo dajo ob vzglavnik, ko otrok spi.

Kopel z eteričnimi olji

Kašelj lahko pomirimo tudi z namakanjem nog v toplo vodo z izbranimi eteričnimi olji. Za pripravo nožne kopeli v primerno velik čeber vlijemo vodo, segreto na telesno temperaturo ali na 37 o C. Eteričnih olj ne kapljajmo direktno v vodo. Pred tem jih emulgiramo, tako da 5 do 10 kapljic eteričnega olja zmešamo v jedilni žlici sladke smetane, medu ali kakšnega drugega emulgatorja. Emulgirana eterična olja se lepo pomešajo z vodo in ne plavajo na njeni površini ter tudi zato ne dražijo kože. Noge namakajmo vsaj 15 minut do 3-krat na dan. Da se nam voda v kopeli ne shladi, po potrebi dodajajmo vročo vodo. V ta namen je dobro imeti pri roki vrč z vročo vodo. Po kopeli noge obrišemo in se toplo oblečemo, obujemo ter počivamo vsaj pol ure v toplem in mirnem prostoru.

Besedilo: Adriana Dolinar