background

S kisikom do boljšega imunskega sistema

Vloga kisika v telesu

Glede na to, da so vse funkcije v telesu regulirane s pomočjo kisika, ga za optimalno vzdrževanje zdravja ne sme primanjkovati. Kar 90 odstotkov naše življenjske energije naj bi bilo odvisne od tega elementa. Tega se zelo dobro zavedamo, ko se npr. v morje potopimo na dah. Kljub lepoti in prostranstvu morskega prizora, ki vabi in vabi … se moramo po parih minutah vseeno vrniti na površje po nov vdih zraka (oz. kisika), sicer bi naše telo lahko v trenutku prenehalo delati.

Brez kisika namreč naše celice ne morejo funkcionirati,  se ne morejo obnavljati, presnavljati hranilnih snovi in izločati odpadnih produktov s procesom oksidacije. Brez kisika celice v možganih ne morejo procesirati informacij. Brez kisika ne morejo nastajati pomembni gradniki našega telesa kot so beljakovine in ogljikovi hidrati. 

Skratka, številni procesi v našem telesu (mišljenje, gibanje, hranjenje, govorjenje, čustvovanje, presnavljanje, … ) se odvijajo zato, ker naše telo kisik uporabi za energijo, potrebno za njihov pogon. Ob pomanjkanju kisika so zato tudi vse te funkcije ovirane ali oslabljene.

                          

Kisik pa ima pomembno vlogo tudi v imunski obrambi naših celic oziroma našega telesa. Bolj optimalna kot je preskrba telesa s kisikom, boljša je naša imunska obramba. Kadar pa v krvi, tkivih, celicah,… primanjkuje kisika, postanemo odlično gojišče patogenim mikrobom, saj je telo vse bolj zakisano. To pa pomeni, da je v našem telesu odprta pot npr. glivicam, ki se razbohotijo v črevesju, plesnim, ki nam lisasto obarvajo kožo, virusom, ki nas vsako zimo prisilno položijo v posteljo,  parazitom, ki zasedejo trajno mesto v črevesju,... in ne nazadnje celo rakavim celicam. Za slednje je znano, da kisika ne marajo, zato so tudi vse bolj uspešne terapije raka tiste, ki celicam omogočajo ponovno sprejemanje kisika.

Kdo nam krade kisik na zemlji in v telesu?

Cena tehnološkega napredka sodobnega sveta je na žalost tudi vse večja onesnaženost zraka, ki ga vdihavamo. Strokovnjaki ocenjujejo, da se koncentracija kisika ob tem neznatno a vztrajno znižuje. Na vsakih 15 let naj bi ga bilo v naši atmosferi (zaradi karbonskih pogonskih motorjev, uničevanja gozdov, onesnaževanja morij kot enega največjih proizvajalcev kisika …) manj za 0,8 odstotka!

Če bi ležali v bolnici in bi nam namerili vrednost kisika v  krvi 6 %, bi to pomenilo za nas skorajšnjo smrt! Razmere s pomanjkanjem kisika v zraku za enkrat še niso življenjsko ogrožajoče,  a  tudi neznatno pomanjkanje kisika nam že lahko povzroča težave. Če ste torej neprestano bolni, imate težave z glivicami, se počutite šibke, utrujene, imate slabo prekrvavitev, slabo prebavo, mišične krče, trpite za vrtoglavicami, ste slabe volje oz. razdražljivi, imate slab spomin, težave z dihali, tresavico… zelo verjetno že trpite zaradi pomanjkanja kisika v telesu. Do tega pa običajno ne pride zato, ker bi ga bilo v vdihanem zraku premalo, ampak zato, ker sami z neustreznim načinom življenja zapremo telesu možnost, da bi kisik iz vdihanega zraka optimalno porabilo.

Pomislimo samo na naš način dihanja, ko smo žalostni, zaskrbljeni, prestrašeni… Ali pod takšno čustveno napetostjo lahko s polnimi pljuči dihamo, ali je morda dihanje takrat plitko, površno in koliko kisika tako sprejmemo v telo? Vztrajanje v nerazrešenih odnosih, zaradi česar smo žalostni, zaskrbljeni, jezni… torej plačujemo tudi z manjšo preskrbo telesa s kisikom. Poleg tega pa stres v našem telesu terja še večjo porabo kisika zaradi izločanja stresnih hormonov.

Zmožnost, da telo kisik prevzame iz vdihanega zraka, se zmanjša tudi z dehidracijo telesa. Dehidracija telesa med drugim soustvarja pojav goste krvi, zaradi česar eritrociti težje kisik prenašajo po telesu. Preskrbljenost telesa s kisikom, ko pijemo manj kot 2 l vode na dan, je zato lahko manjša. Tudi fizične poškodbe v tkivih preprečijo pretok kisika v poškodovane dele telesa.

Zmožnost prehajanja kisika preko membran celic pa se zmanjša tudi, ko telo polnimo s konvencionalno hrano, polno toksinov, npr. umetnih maščob. Maščobe so namreč sestavni del celičnih membran, skrbijo pa tudi za funkcioniranje celic, saj omogočajo transport preko njih. Kadar se namesto naravnih maščob v celične membrane vgradijo  umetne maščobe (npr. trans maščobne kisline v hidrogeniziranih  maščobah kot je margarina), postane celica funkcionalno oslabljena. Umetne maščobe namreč nimajo lastnosti naravnih maščob, ki omogočajo normalno funkcioniranje celičnih membran. Posledica je oslabela funkcija dihanja sleherne celice. Kar pomeni, da le te ne morejo snovi optimalno sprejemati (kisika, hranilnih snovi,..), niti jih oddajati (odpadne snovi,…). Zato celice počasi hirajo in kot take zlahka postanejo ranljive za viruse in druge mikrobe.

Hrana, ki jo danes uživamo, ima tudi vse manj vitalnih snovi, ki jih telo potrebuje za normalen sprejem kisika. Intenzivno kmetijstvo, z vsemi pospeševalci rasti zelenjave, uničevalci plevelov, insektov,… je povzročilo tudi upad številnih vitalnih elementov v prsti, rastlinah in živalih. Posledično pa se je ta primanjkljaj zgodil tudi v naših telesih. Tako naj bi večini ljudi npr. primanjkovalo za celični prevzem kisika pomembnega elementa- žvepla.

Ker nismo narejeni, da funkcioniramo na nizkem nivoju oskrbe s kisikom, se v telesu kopiči vse več toksinov, ker jih brez kisika ne moremo izločiti. V telesu se zato poruši tudi kislo-bazno ravnovesje. Telo postaja vse bolj zakisano. Metabolizem v celicah vse bolj upada, upada nam nivo energije, veča se utrujenost, … Če ob tem uživamo še nekvalitetno hrano, alkohol, cigarete, kopico zdravil, … se ne gibljemo,… to še dodatno oslabi našo imunsko obrambo in obolenje - prehlad, gripa ali kakšna druga infekcija je tu. Ker telo kisik porablja tudi v borbi z mikrobi, se v telesu vklopi še dodatna poraba kisika.

Zato je dobro pomisliti na to, kako preskrbo telesa s kisikom izboljšati prej, preden bo prepozno in bomo obolenja morali reševati z zdravili (antibiotiki,…), ki še dodatno obremenjujejo telo in porabljajo kisik. Ne pozabimo, da kronično izčrpani, bolni, s sesutim imunskim sistemom,… hitro lahko podležemo tudi razvoju raka. Ta pa kot že napisano za svoj obstoj kisika ne rabi in začaran krog je sklenjen!

Kako do več kisika?

Vemo, da terapije s kisikom zdravijo rane, infekcije kosti, odpravljajo dekompresijsko bolezen (npr. potapljačev), zastrupitev z ogljikovim monoksidom, … pa kljub temu v vsakodnevnem življenju pozabljamo, da je optimalna preskrba telesa s kisikom pomembna osnova za izgradnjo ali ohranjanje krepkega imunskega sistema. Poskrbimo zato vsak dan, da bo telo kisika dobilo dovolj.

Za preskrbo telesa s kisikom (preden posežemo po terapijah z ozonom, inhalacijah kisika, hiperbarnih terapijah s kisikom, …) bomo veliko naredili že z izboljšanjem načina življenja. Zato vsak dan:

  • pijmo dovolj vode (vsaj 2 do 2,5 l);
  • jejmo ekološko hrano, tudi veliko surove zelenjave in sadja. ki so polni antioksidantov;
  • izogibajmo se škodljivim umetnim maščobam (trans maščobne kisline, pregreta rastlinska olja, rafinirana olja,..) in jih raje zamenjajmo s telesu potrebnimi maščobami kot so esencialne omega 3 maščobne kisline (mastne ribe, ribje olje, laneno olje, konopljino olje itd.), ki prav tako preskrbo celic s kisikom izboljšujejo;
  • pri sprejemanju kisika v celice sodeluje tudi žveplo. Zato uživajmo tudi veliko hrane, ki vsebuje žveplo (ribe, meso pašne govedi, perutnino, kokosovo maščobo, olivno olje, jajca pašnih kokoši ekološke reje, stročnice, česen, čebulo, šparglje, pšenične kalčke…). Dobro je vedeti, da industrijsko predelana, pregreta ali zamrznjena hrana ne vsebuje več žvepla. Po potrebi lahko zaužijemo tudi kvalitetne prehranske dodatke z žveplom kot je organski MSM (methylsulfonylmethane). Občasno se lahko okopamo tudi v kopeli z dodatkom žvepla (Epsom salt), saj telo žveplo lahko sprejeme tudi preko kože;
  • večkrat na dan ozavestimo svoje dihanje - smo sproščeni ali napeti, dihamo plitko ali globoko? Pojdimo na sprehod, lezimo sproščeno ob glasbi, izvajajmo Qi gong, vrtnarimo… skratka poskrbimo, da bomo zadihali in dihali  s polnimi pljuči. Tudi Alfred Vogel je v svoji knjigi Ljudski zdravnik, kar nekaj strani namenil ozaveščanju pomena pravilnega dihanja kot osnovi trdnega zdravja. Zlasti pa je dihalne vaje priporočal obolelim za hitrejše okrevanje; 
  • seveda je pogoj za sprostitev in globoko dihanje tudi to, da opravite z zamerami, strahovi, skrbmi… torej z jedrom vzrokov vseh obolenj.

Tekst: Adriana Dolinar 

Oglejte si še:

Ocene

Ocena:

13.02.2021

“Stran se mi zdi koristna, ker problem obravnava z vseh zornih kotov. Hvala in lp”

JOŽICA BIZJAK

Odgovor A.Vogel: Hvala za vaše mnenje.

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Po-Ho olje

Eterična olja so postala zelo priljubljena in se uporabljajo na različne načine. Ključna …
Več

Po-Ho inhalator z oljem

Inhalator Po-Ho je pripomoček za inhaliranje, t. j. vdihavanje mešanice vodnih par in eteričnega …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel