background

Možni neželeni učinki sinteznih zdravil pri lajšanju simptomov gripe in prehlada. Varnejše poti zdravljenja.

Ne pojavijo se pri vseh bolnikih in se lahko izrazijo pri posameznikih v različnih jakostih. Pomembno je, da je bolnik seznanjen z možnimi neželenimi učinki zdravila, ki ga uporablja, in ima navodilo, kako ukrepati, če nastopijo. Zato je zelo pomembno, da pred uporabo vedno preberemo navodila za uporabo in se o uporabi posvetujemo s farmacevtom ali zdravnikom.

Pogostnost neželenih učinkov

Zelo pogosti (neželeni učinek se pojavi pri več kot 1 na 10 bolnikov)
Pogosti (neželeni učinek se pojavi pri več kot 1 na 100 in manj kot 1 na 10 bolnikov)
Občasni (neželeni učinek se pojavi pri več kot 1 na 1000 in manj kot 1 na 100 bolnikov)
Redki (neželeni učinek se pojavi pri več kot 1 na 10000 in manj kot 1 na 1000 bolnikov)
Zelo redki (neželeni učinek se pojavi pri manj kot 1 na 10000 bolnikov)
Neznana pogostnost (iz razpoložljivih podatkov ni mogoče oceniti pogostnosti neželenih učinkov)  

Najpogostejši neželeni učinki zdravil za lajšanje simptomov prehlada in gripe

Paracetamol, kot najpogosteje uporabljana učinkovina nasploh, je dokaj varno zdravilo, če ga jemljemo v predpisanih odmerkih. Deluje protibolečinsko ter zniža povišano telesno temperaturo in je zato pogosto sestavina kombiniranih pripravkov za lajšanje simptomov prehlada in gripe. V povzetku glavnih značilnosti zdravil so navedeni samo redki in zelo redki neželeni učinki paracetamola, kot je recimo koprivnica v primeru alergijske reakcije, zlatenica, povečana aktivnost jetrnih encimov, hemolitična anemija. Zdravila ne smejo jemati bolniki, ki imajo okvarjeno delovanje jeter in ledvic.  

Zelo popularni kombinirani pripravki, za katere bolniki velikokrat napačno mislijo, da so čudežna zdravila, ki te ozdravijo v enem dnevu, pa zahtevajo določeno previdnost. Predvsem je potrebno poudariti, da niso primerni za vse bolnike in tukaj je še en razlog, zakaj je treba v lekarni vedno povedati, katera zdravila bolnik jemlje. Kombinirani pripravki običajno vsebujejo učinkovino za znižanje povišane telesne temperature in proti bolečinam (paracetamol, acetilsalicilna kislina), učinkovino za zmanjšanje izcedka iz nosu (peroralni dekongestiv, npr. pseudoefedrin, fenilefrinijev klorid), učinkovino za lajšanje izkašljevanja ali za lajšanje suhega kašlja (ekspektorans ali antitusik; npr. terpin hidrat ali dekstrometorfan), vitamin C (pospeši okrevanje, pripomore k dvigu imunskega odziva), kofein (vzpodbuja osrednje živčevje). Vsaka izmed posameznih učinkovin ima lahko neželene učinke. Opredeljeni so kot redki. Pojavijo se lahko glavobol, suha usta, slabost, preobčutljivostne reakcije… Kombiniranih pripravkov, predvsem zaradi vsebnosti peroralnih dekongestivov, ne smejo jemati bolniki, ki imajo povišan krvni tlak, angino pektoris, obolenja jeter in ledvic, bolezni ščitnice, sladkorno bolezen, težave s prostato (uriniranjem), razen če zdravnik presodi drugače.   

Na voljo je tudi veliko monokomponentnih pripravkov, kot so pršila za nos, ki olajšajo dihanje in zmanjšajo izcedek iz nosu, zdravila, ki se uporabljajo pri kašlju. Pri teh je pomembno, da povemo, kako kašljamo, torej, ali izkašljujemo ali imamo suh dražeč kašelj in na podlagi tega dobimo pravo zdravilo. Za zdravljenje simptomov prehlada in gripe se uporabljajo tudi pastile in pršila, ki blažijo težave v grlu, torej razkužijo grlo, olajšajo požiranje ali oboje hkrati. Neželeni učinki pršil za nos (gre za nazalne dekongestive; ne govorimo o fiziološki raztopini, ki se uporablja za spiranje in vlaženje nosne sluznice – ta nima neželenih učinkov) so naslednji: lahko povzročijo prehodne, blage znake draženja (pekoč občutek ali suhost nosne sluznice), povečano otekanje nosne sluznice, še zlasti pri prekomerni uporabi. Zato se lahko uporabljajo 5 – 7 dni, nato pa je treba zdravljenje prekiniti. Občasno lahko pride do pospešenega srčnega utripa, povišanega krvnega tlaka. Redko se pojavijo glavobol, nespečnost ali utrujenost. Tako kot peroralnih dekongestivov, tudi teh naj ne bi uporabljali bolniki s sladkorno boleznijo, boleznimi ščitnice, težavami z uriniranjem (ki so posledica povečane prostate), bolniki s povečanim znotrajočesnim tlakom (glavkom) in bolniki, ki imajo različne srčne motnje (povišan tlak, angina pektoris).  

Pri zdravilih, ki lajšajo izkašljevanje, se lahko občasno pojavijo slabost, bruhanje, driska, bolečina v zgornjem delu trebuha, povišan ali znižan tlak, redko pa se pojavita preobčutljivostna reakcija in kožni izpuščaj. Pogosto se pojavijo tudi zaspanost, omotičnost, vročina, glavobol, šumenje v ušesih. Neželen učinek z neznano pogostnostjo je bronhospazem. Astmatikom se takšnih zdravil ne svetuje.   

Pri antitusikih, zdravilih, ki zavirajo kašelj, se redko pojavijo omotica, prebavne motnje in izpuščaj. Zdravila naj ne jemljejo bolniki, ki trpijo za ledvično odpovedjo.  

Pri pastilah za grlo se občasno pojavijo želodčno črevesne težave, redko pa se pojavi preobčutljivostna reakcija.  

Alternative pri zdravljenju simptomov prehlada in gripe ali nazaj k naravi

Seveda pa za zdravljenje simptomov, ki nas pestijo, kadar smo prehlajeni ali imamo celo gripo, obstajajo tudi druge možnosti, take bolj naravne, z manj neželenimi učinki. Obstaja cela vrsta zdravil, torej registriranih naravnih pripravkov, ki odlično delujejo v boju s simptomi prehlada in gripe. Za povečanje imunske odpornosti in tako skrajšanje trajanja bolezni je na voljo zdravilo, ki vsebuje ameriški slamnik, Echinaforce. Za sinuse in nos odpret se dobi Sinupret, ki vsebuje 5 zdravilnih rastlin in je odlično zdravilo za vse, ki jih pesti nahod ali pa imajo težave s sinusi. Za pomirjanje suhega kašlja in blažitev razdražene ustne sluznice lahko posežete po pastilah z islandskim lišajem iz družine Isla. Zdravilo Prospan, ki vsebuje bršljan, lajša izkašljevanje in redči gosto sluz, ki lahko nastane pri težavah z dihali. Nepogrešljiva pri nahodu je fiziološka raztopina Nisita, ki vlaži sluznico in jo tudi pomaga očistiti. Koristne so tudi inhalacije s Po-Ho oljem, ki nam pomagajo zadihati in ogreti pljuča. Seveda pa ne bo odveč tudi veliko tekočine, počitek in kakšen nasvet naših babic.  

Je pa tako, da čudežnih zdravil žal še niso odkrili. Prehlad in gripo je najbolje preležati, kajti počitek je zelo dobro zdravilo.Telo namreč potrebuje svoj čas, da si opomore. Zelo pomembno pa je tudi to, da v lekarni vedno poveste, kakšne simptome imate in katera zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni jemljete. Tudi to bo pripomoglo k hitrejši ozdravitvi in pa seveda k zmanjšanju neželenih ter medsebojnih učinkov zdravil.  

Vir: www.draagle.com 
Pripravila Urška Živko, mag. farm.  

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Salvisan® pršilo

Salvisan pršilo vsebuje ekstrakt sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) …
Več

Rešite test in ugotovite, v kakšni formi je vaš imunski sistem.

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel