background

Lokalna obramba pred virusi prehlada ali gripe

Redno prezračevanje prostorov v zimskem času, izogibanje zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi, pogosto umivanje rok, … so le del obrambe pred virusi prehlada in gripe, ki so nam na voljo.  

Seveda je prvi in najbolj osnoven ukrep pred tem, da nas virusi ne premagajo in položijo v posteljo, ta, da skrbimo za krepko imunost. Skrb za to pa se, kot smo že večkrat pisali, ne začne šele takrat, ko nastopi »sezona« prehladov in gripe. Za krepko imunost je namreč najbolje skrbeti vsak dan z ustreznim načinom življenja. V času »sezone« obolenj pa imunost z določenimi naravnimi prijemi (npr. z uživanjem ameriškega slamnika, C vitamina, betakarotenov itd.) le dodatno podpremo.   

Tokrat si poglejmo predvsem, kaj lahko še storimo, da žrelo, ki predstavlja vstopno mesto virusom prehlada in gripe, dodatno zavarujemo, in virusom onemogočimo vnetni pohod v druge dele telesa, kot so sinusi, ušesa in pljuča. 

Znano je, da virusi najprej okužijo mukozne celice v sluznici žrela, se tu razmnožijo in povzročijo vnetje. Povedano drugače, ko virusi  z vdihom pridejo v telo, se najprej utaborijo v žrelu.  Kadar je naša imunost šibka, se virusi v žrelu uspešno naselijo in razmnožijo, kar jim omogoča prodiranje naprej.  Vnetje se zato od tu širi bodisi navzgor v sinuse, nos in ušesa ali pa navzdol v grlo, bronhije in pljuča.

Če torej ukrepamo pravočasno, to je vsaj ob prvih znakih »zbiranja« virusov v žrelu, kar čutimo kot praskanje po žrelu, skelenje, kašljanje…,  lahko napad virusov v žrelu zatremo že v kali, tako da nanje delujemo tudi lokalno. Poglejmo si dva načina lokalne – oz. kontaktne borbe proti virusom v žrelu.

Ameriški slamnik lokalno  

Ameriški slamnik lahko na viruse prehlada ali gripe deluje tudi lokalno, to je, ko pride z njimi v neposreden kontakt. To sicer ne velja za vse izdelke iz ameriškega slamnika, temveč le za tiste, izdelane po posebnem postopku, ki ga je razvil Alfred Vogel.

V raziskavi Anti-viral properties and mode of action of standardized Echinacea purpurea extract against highly pathogenic avian influenza virus (H5N1, H7N7) and swine-origin H1N1 (S-OIV) so namreč dokazali, da tinktura A. Vogel Echinaforce učinkovito deluje tudi kontaktno proti različnim virusom gripe, kot so npr. navadna gripa, ptičja gripa ali pa prašičja gripa.

Na viruse deluje tako, da ob kontaktu z njimi spremeni njihove proteine – hemaglutinine. Ti so za virus kot nekakšne roke, s katerimi se lahko »prime« celične membrane in prodre v celico, kjer se lahko razmnožuje in tako širi naprej. Ameriški slamnik zato virusom s spremembo proteinov onemogoči vstop v celico in nadaljnje širjenje vnetja po telesu. Kar pomeni, da omenjena tinktura z virusom opravi že »v kali«, torej še preden se ta uspe »oprijeti« celice in stopiti vanjo.

Prehlad ali gripo zato lahko pomagamo preprečevati  (ali pa zdraviti) z grgranjem omenjene tinkture in/ ali s pogostim pršenjem tinkture ameriškega slamnika z dodatkom žajblja.

Za preprečevanje vnetja žrela lahko pršilo z ameriškim slamnikom in žajbljem - A. Vogel Salvisan večkrat na dan popršimo po grlu. Preventivno pršenje je npr. smiselno denimo takrat, ko nekdo v družini zboli za prehladom ali gripo ali na primer, če se gibljemo v zaprtih prostorih v času »sezone« prehladov in gripe. Pršilo pa lahko uporabimo tudi ob prvih znakih »zbiranja« virusov v žrelu ali ko že zbolimo, saj  pršenje z njim od šest do desetkrat na dan lajša vnetja ustne votline in žrela.  

Podobno lahko za lokalno obrambo (ali zdravljenje) sluznice žrela grgramo že omenjeno tinkturo ameriškega slamnika A. Vogel Echinaforce.  V ta namen nakapljajmo 20-25 kapljic tinkture v deciliter mlačne vode in jo po grgranju tudi pogoltnimo. Na ta način bo tinktura uničevala viruse na dva načina in sicer kontaktno na sluznici žrela in posredno z uravnavanjem odziva našega imunskega sistema. Grgranje na ta način lahko izvajamo 3 do 5 krat na dan.  

Sirotka lokalno  

Grgranje koncentrirane fermentirane sirotke – A. Vogel Molkosan, je še eden od dobrih naravnih načinov lokalne obrambe sluznice žrela pred vdorom mikrobov v telo.  

Sirotka naj bi po izkušnjah Alfreda Vogla na sluznici grla delovala proti patogenim mikrobom, podpirala dobre mikrobe ter pripomogla k njeni hitrejši obnovi.  

Po potrebi lahko koncentrirano fermentirano sirotko rahlo razredčimo z vodo (npr. 1:1) in grgramo večkrat na dan. Pri tem pazimo le, da po grgranju z vodo splaknemo zobe. Vogel je npr. svetoval tudi, da lahko sluznico grla večkrat na dan kar premažemo s čopičem namočenim v sirotko.

Podobno kot po grgranju tinkture ameriškega slamnika, lahko tudi po grgranju pogeltnemo tudi z vodo razredčeni Molkosan, ter tako ponovno napademo patogene mikrobe najmanj na dva načina in sicer kontaktno s krepitvijo sluznice grla ter posredno s krepitvijo imunskega sistema. 

Sirotka namreč skrbi tudi za rast dobrih mlečnokislinskih bakterij v črevesju ter tako blagodejno vpliva na delovanje črevesja. To pa posledično ugodno vpliva  tudi na našo imunsko obrambo. Ne pozabimo, da ca. 70 odstotkov imunskega sistema leži v okolici črevesja.

Več o številni drugih naravnih načinih lokalne ali pa sistemske obrambe pred virusi prehlada in gripe lahko poiščete v knjižici Preverjene naravne rešitve: Adijo prehladi. 

Tekst: Adriana Dolinar  

Oglejte si še:

Echinaforce® kapljice

Echinaforce kapljice so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja imunskega …
Več

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel