background

Kako ukrotiti najpogostejši bolezni na svetu?

S prehladom in gripo se povprečno srečamo dva- do petkrat letno, kar pomeni približno 200-krat v življenju. V naši zahodni družbi ne poznamo zdravila, ki bi oboje pozdravilo, obstaja pa način, kako se jima izognemo ali vsaj prispevamo k hitrejšemu okrevanju. Ključ do učinkovitega zdravila se skriva v starodavni medicini ameriških Indijancev – a le pod pogojem, če je zdravilo pripravljeno, kot razkrivajo najnovejše raziskave.  

Učinkovita obrambna moč organizma  

Trden imunski sistem je temelj dobrega zdravja. Izvlečki ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) se v namen krepitve imunskega sistema uporabljajo že mnogo let. Za to obstaja zelo dober razlog. Obsežna lanskoletna klinična študija1  je pokazala, da ta naraven izvleček resnično pomaga organizmu, da se ubrani pred okužbami v stresnem obdobju ali v sezoni prehladov in gripe.  

Skrivnost je v sveži rastlini  

Na trgu je mnogo različnih izdelkov iz ameriškega slamnika. Nekateri proizvajalci uporabijo le nadzemni del rastline, drugi zgolj korenino. Vse do sedaj ni bilo povsem jasno, kje natančno se nahajajo aktivne učinkovine. Nova raziskava z Univerze Britanske Kolumbije2 razkriva, da se aktivne protivirusne učinkovine v ameriškem slamniku po večini nahajajo v zelenem delu rastline – v steblu in listih torej. Pridobimo jih z alkoholno ekstrakcijo.

Raziskovalna skupina profesorja Jima Hudsona je poleg tega ugotovila, da je protivirusni učinek izvlečka iz sveže obranega ameriškega slamnika desetkrat močnejši od pridobljenega iz posušene rastline. Prof. Hudson pravi, da so protivirusne snovi v ameriškem slamniku občutljive na temperaturo in da se v postopku predelave lahko izgubijo.  

Znanost pritrjuje starodavnemu védenju  

Nekateri proizvajalci v izdelkih iz ameriškega slamnika proti prehladu in gripi uporabljajo izvlečke iz korenine. Zakaj je temu tako? Čeprav v korenini ni protivirusnih snovi, pa se v njej nahajajo alkilamidi, ki so ravno tako pomembni. Iz študije, izvedene na švicarskem Zveznem tehnološkem inštitutu (ETH) leta 2009, izhaja, da so alkilamidi učinkoviti pri uravnavanju vnetja, ki ga lahko sprožijo  virusi in ki lahko povzroči simptome3.

Zahvaljujoč Hudsonovi študiji je sedaj jasno, da z uporabo posebne kombinacije nadzemnega dela svežega ameriškega slamnika in njegove korenine (kot npr. v zdravilu Echinaforce®) najbolje izkoristimo moč imunskega sistema. Rezultat je organizem, ki se lahko uspešneje brani pred nenehnimi prehladi in gripami ali ob pojavu teh hitreje okreva.  

Za podjetje A. Vogel Bioforce, proizvajalca zdravil rastlinskega izvora, ta najnovejša študija predstavlja dokaz, da je znanje, ki so ga Indijanci posredovali Alfredu Voglu, resnično pravo. Wilfred Schenk, glavna odgovorna oseba vrtov A.Vogel, pravi: „Formule skozi vsa ta leta nismo nič spreminjali. Držimo se načela, da bolj svežo rastlino, kot jo uporabimo, bolj učinkovite aktivne učinovine iz nje pridobimo. To je razlog, da ameriški slamnik predelamo v roku dveh ur od spravila.“  

Reference: 

¹ Jawad M, Schoop R, Suter A, Klein P, Eccles R. Safety and efficacy profile of Echinacea purpurea to prevent common cold episodes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Evid Based Complement Alternat Med 2012;2012:841315.
² Vimalanathan S, Schoop R, Hudson JB. Optimisation of Echinacea purpurea extraction and processing to yield high potency antiviral activity. [Poster] 2013. Westfälische Wilhelms-Universität, Münster. 1st September.
³ Chicca A, Raduner S, Pellati F, Strompen T, Altmann KH, Schoop R, Gertsch J. Synergistic immunomopharmacological effects of N-alkylamides in echinacea purpurea herbal extracts. Int Immunopharmacol 2009 Jul;9(7-8):850-8.

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Imate prehlad ali gripo?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel