background

Nežno nad prehladna obolenja pri otrocih

Z majhnim otrokom je sicer dobro iti k zdravniku, a ponavadi položaj zgleda resnejši kot v resnici je, saj telesna temperatura neredko pade enako hitro, kot je narasla.  

Nahod pri dojenčkih

Pri nahodnih dojenčkih je potrebno paziti zlasti na dobro prehodne dihalne poti, saj ti običajno dihajo skozi nos in ne skozi usta. Pri tem si lahko pomagate s pršili za nos, npr. z Nisito. Uporaba različnih aspiratorjev je lahko težavna in stresna, saj je pogosto premočna in pregroba, kar lahko povzroči poškodbo kapilar v tanki nosni sluznici.

Vročinski krči

Več težav prestavljajo vročinski krči, pri katerih otrok z visoko vročino za kratek čas izgubi zavest in mišice se krčijo. S to težavo se sooča sorazmerno malo otrok (predvsem med 9. mesecem in 6. letom starosti), a za starše to sprva pomeni šok. A panika je kljub temu odveč. Možgani majhnega otroka se na temperaturna nihanja odzivajo močneje kot pri starejšem otroku ali celo odrasli osebi. V večini primerov tudi vročinski krči niso nevarni, kljub temu pa z otrokom pojdite k zdravniku, da se razišče vzrok.

Če vročinski krč traja več kot deset minut, pokličite nujno medicinsko pomoč. Ukrepi, ki jih je potrebno izvesti, pa so naslednji: poskrbite za prehodne dihalne poti (glavo dajte na stran), otroka odkrijte in mu na meča namestite obkladke s kisom. Skoraj vsa domača zdravila so primerna tudi za otroke. Nogavičke, namočene v kis, znižujejo telesno temperaturo in so primerne tudi že za dojenčke. Pripravite pa jih lahko tudi inhalacije, tako da poleg ograje posteljice na stol postavite parno kopel (dovolj oddaljeno, da je otrok ne doseže), ki jo prekrijete z rjuho ali odejo in tako ustvarite neke vrste šotor, v katerem se zbira zdravilna para.  

Pri nekoliko starejših otrocih lahko preko posode z vročo vodo namestite papirnato vrečko, v katero izrežete odprtino za usta in nos. Inhalacijo še bolj preprosto izvedete s pomočjo inhalatorja, ki ga kupite v lekarni, npr. Po-Ho inhalator.  

Pri domačih metodah je potrebno vedeti, da nekatere za otroke niso primerne – to so inhalacije, pa tudi kopeli z evkaliptusom, mentolom in poprovo meto, saj je njihovo delovanje preveč obremenjujoče. Izogibajte se tudi lipovih cvetov, listov slezenovca ter iglic pinij in smreke.  

Pomanjkanje apetita

Prehlajeni otroci sprva pogosto nimajo apetita in ne želijo ničesar jesti. Ne silite jih, saj telo ponavadi zelo dobro ve, kaj je zanj dobro. Vsekakor pa pazite, da bo otrok dovolj pil. Pijača redči sluz v prebavilih, poleg tega z njo nadomeščate tekočino, ki jo otrok izgublja s potenjem. Primerni so voda (ne premrzla), pa tudi šipkov čaj, redke juhe in razredčeni sadni sokovi.   

Počitek v postelji

Otrok leži v postelji, le ko se zares slabo počuti, kasneje pa to mnogo težje dosežemo. Ko si otrok  nekoliko opomore, se toplo oblečen brez težav lahko tudi igra v sobi.  

Po www.avogel.ch povzela Sabina Topolovec   

Echinaforce® žvečljive tablete

Echinaforce žvečljive tablete so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja …
Več

Običajni potek prehlada

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel