background

Kako ameriški slamnik obvlada mikrobe?

Kako direktno obvlada viruse?

Ameriški slamnik narejen kot alkoholna tinktura sveže, cele, biološko vzgojene rastline, lahko virusom prehlada precej učinkovito prepreči vstop v organizem. Glede na to, da virusi prehlada vstopajo v naš organizem na poznan način, ki si ga lahko ogledate tudi na tej povezavi, lahko z blokado te poti vdora v telo precej zmanjšamo obremenitev telesa z virusi.

Iz enega virusa, ki ga vdahnemo npr. skozi nos in se usidra ter vstopi v epitelno celico sluznice žrela, lahko nastane na milijone novih virusov. Virusi namreč naše celice izrabijo za razmnoževanje, zato se iz njih v kratkem začne sproščati ogromno novih virusov. Ti pa nadaljujejo svojo pot okupacije celic sluznice v zgornjih ali/in spodnjih dihalih.

Omenjen izvleček ameriškega slamnika zato lahko bistveno zmanjša obremenitev epitelnih celic dihal z virusi, ki jih z vdihom prinesemo na sluznico ali pa s tistimi, ki se sproščajo iz že okuženih celic. To doseže tako, da v kontaktu z virusi onesposobi njihov sistem za pritrjevanje na celice. Virusi zato ne morejo več vstopiti v celico, se v njej razmnožiti ter širiti dalje.

Poleg tega pa ameriški slamnik zmanjša tudi pretirano nastajanje vnetnih mediatorjev pri že okuženih celicah. Kar zmanjša jakost simptomov prehlada ali gripe in telesu pomaga pri lažjem okrevanju.

Kako direktno obvlada bakterije?

10 odstotkov začetnih vnetij dihal je že v štartu bakterijskega izvora. Bakterijskega izvora pa je tudi od 60 do 90 odstotkov vnetij dihal, ki nastanejo po zapletu osnovnega prehlada ali gripe. Ker ameriški slamnik uničuje tudi bakterije, pa nam lahko pomaga tudi tu.

Že dolgo pred iznajdbo antibiotikov so namreč domorodna ljudstva Severne Amerike, kasneje pa tamkajšnji zeliščarji, izvleček ameriškega slamnika uporabljali tudi za različna bakterijska vnetja na in v telesu. Tradicionalen način uporabe ameriškega slamnika proti bakterijam, ki jih srečamo ob prehladu ali njihovih zapletih, pa so leta 2010 tudi znanstveno preverili z raziskavo Bactericidal and anti-inflammatory properties of a standardized Echinacea extract (Echinaforce): dual actions against respiratory bacteria. Sharma SM et al.

Dokazali so, da že nizka koncentracija zdravilnih učinkovin ameriškega slamnika, narejenega po receptu Alfreda Vogla, inaktivira bakterijo Streptococcus pyogenes (tipa A Strep), ki jo pogosto povezujejo z vnetjem grla in resnim vnetjem pljuč. Prav tako zavre izločanje vnetnih mediatorjev, ki jih že okužena celica s to bakterijo, sprošča v okolje in s tem ustvarja simptome vnetja.

Isto usodo so si v raziskavi delili še bakteriji Hemophilus influenzae in Legionella pneumophila. Ameriški slamnik sicer ni popolnoma opravil tudi z bakterijama Staphylococcus aureus in Mycobacterium smegmatis, je pa vseeno uspel popolnoma zavreti nastajanje vnetnih mediatorjev, ki jih sproščajo že okužene celice z njima. S povečanjem koncentracije zdravilnih učinkovin so seveda tudi Staphylococcus aureus uspeli uničiti.

Kako izboljša notranje uničevanje mikrobov?

Ameriški slamnik pa nima le direktnega vpliva na mikrobe. Ima tudi posrednega, ki sicer ne nastopi takoj, ampak z nekajdnevnim odlogom.

Posredno nam pomaga obvladovati mikrobe tako, da med drugim poveča število imunskih celic in tudi njihovo učinkovitost. Aktivira limfocite in makrofage. Obe vrsti celic imunskega sistema pomembno sodelujeta pri uničevanju mikrbov. Makrofagi so npr. celice, ki mikrobe ulovijo z izbočenjem in podaljševanjem svoje celice (ameboidnimi psevdopodiji), podobno kakor žaba izplazi jezik in daleč pred sabo ujame plen. Virus ali bakterijo ob dotiku posesa v celico in prebavi.

Kako ga je najbolje jemati?

Če ga še ne uživate preventivno, potem ga je najbolje začeti jemati takoj ob prvih znakih prehlada ali gripe. Torej ob mrazenju, kihanju, pekočem grlu, bolečinah v mišicah itd.

Glede na izsledke zgornje raziskave pa je omenjen izvleček ameriškega slamnika še kako smisleno uporabljati tudi za nadzor siptomov ob bakterijskem vnetju dihal. Torej v pomoč nam bo ne le ob virozah, ampak tudi ob zapletih viroz, kot so bronhitis, pljučnica ali sinusitis. Dolgoročno jemanje takšnega pripravka lahko celo za polovico zmanjša pojavnost omenjenih zapletov.

Prve tri dni obolenja ga uživajte v udarnih odmerkih. To je v največjih predpisanih priporočenih odmerkih, ki so navedeni na embalaži. Nato ga jemljite vsaj še 7 dni oz. dokler obolenje ne mine, v normalnih odmerkih.

Ker deluje tudi direktno na mikrobe, je ob jemanju ameriškega slamnika le tega dobro nanašati tudi lokalno na sluznico ust in žrela. To lahko storimo že s tem, da npr. tabletko ameriškega slamnika ne pogoltnemo, ampak počasi raztopimo v ustih. Prav tako, pred zaužitjem kapljic tinkture ameriškega slamnika, to prej požvrkljamo oz. pogrgramo. Isto velja za novo obliko ameriškega slamnika – topli napitek. Direktno protimikrobno delovanje na sluznici žrela pa lahko podpremo še z rednim pršenjem ameriškega slamnika po žrelu.

Besedilo: Adriana Dolinar

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Vse o prehladih na enem mestu

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel