background

Zakaj poleti zbolimo in kako si lahko pomagamo?

Ste okrepili telo po zimskih obolenjih in jemanju antibiotikov?  

Najpogosteje je razlog prehladnim obolenjem poleti tako ali drugače načeta naša imunska obramba. Ta je denimo lahko prizadeta zaradi prebolelih zimskih obolenj (angine, bronhitisa, pljučnice itd.), posebej še, če smo ob obolenjih morali prejemati tudi antibiotike. Ti seveda res uničujejo patogene bakterije, a še vedno se vse premalo zavedamo, da poškodujejo tudi naše koristne bakterije, npr. tiste v črevesni flori. Če tega ne vemo in ob jemanju antibiotikov ne popravimo razdejanja v črevesni flori, bo luknja v imunski obrambi vse večja, kar boste morda začutili prav v pojavu prehladnih obolenj poleti. Več o tem si lahko preberete v knjigi Vojna ali mir z bakterijami, ki jo lahko prelistate tukaj. Za preprečevanje poletnih prehladov boste tako veliko naredili že s ponovno vzpostavitvijo porušenega ravnovesja črevesne flore. To je bil tudi glavni steber terapije vsakega pacienta, ki se je po pomoč zatekel k svetovno poznanemu švicarskemu naturopatu Alfredu Voglu. Vsakemu je namreč za osnovno krepitev telesa priporočal uživanje mlečno fermentiranih napitkov in hrane. Jogurti, kefirji, mlečno kislo fermentirano zelje, repa,… predvsem pa sirotka naj torej v vaši prehrani ne manjkajo. O blagodejnih učinkih fermentirane, koncentrirane sirotke Molkosan, ki jo je razvil prav Alfred Vogel, pa si lahko veliko preberete tudi v njegovi knjigi Ljudski zdravnik.  

Ste obnovili preko zime izropane telesne rezerve vitalnih snovi?  

Obrambne moči pa nam lahko opešajo tudi zaradi neustrezne prehrane in dehidracije. Zima je nedvomno čas, ko nimamo na voljo veliko ekološke sveže sezonske hrane (sadja in zelenjave), zato je nekako logično, da so naša telesa spomladi že dodobra oropana vitalnih snovi in zato zakisana in obremenjena s toksini. Dehidracija, ki nastopi zaradi pomanjkanja vode v telesu, ker zlasti pozimi pijemo premalo,  pa seveda situacijo še dodatno poslabša. Če to dejstvo ignoriramo, delamo s polnim tempom, kot se za pomlad in poletje spodobi, ob tem pa uživamo še naprej osiromašeno konvencionalno hrano in ne pijemo dovolj vode, spimo premalo, si ne vzamemo časa za oddih itd., telo ne more obnoviti iztrošenih rezerv, se prečistiti in se okrepiti. Vse to prej ali slej pripelje do zloma imunske obrambe in to ravno takrat »ko imamo čas - na dopustu«. Mnogi, ki tako zbolijo, imajo celo občutek, kakor da bi telo res čakalo, polno adrenalina in napetosti, da končno opravimo z vsemi napori, da se lahko sprosti in v miru zboli. To se morda zdi smešno, a v holistični medicini je znano, da so prehladi lahko tudi znak potrebe telesa po čiščenju in obnavljanju. Da se torej prisilnemu »remontu telesa« v času dopustov izognemo, poskrbimo pravočasno za spomladansko čiščenje in krepitev telesa. Poleg ustrezne hidracije (pitja vode), privoščite telesu v osnovi kakovostno, svežo, ekološko hrano. Telo pa vam bo nedvomno hvaležno, če mu boste pomagali pri obnovi in čiščenju tudi s postnimi dnevi. Ni nujno, da smo 40 dni zgolj na vodi, že en sadni ali zelenjavni dan z npr. Dr. Steinberger naravnimi sokovi na teden nas bo oživil in okrepil. Lahko pa z njimi opravimo tudi celotedensko prečiščevalno oz. krepčilno kuro. Več o tem ...  

Zaščitite se pred patogenimi mikrobi,… iz klimatskih naprav  

Poleti lahko podležemo tudi infekciji s patogenimi mikrobi, ki se verjeli ali ne, nahajajo v številnih klimatskih napravah, s katerimi se hladimo v avtu, stanovanju, počitniških apartmajih, … pa tudi v javnih transportnih sredstvih, kot so letala, vlaki, avtobusi itd. Prav klimatske naprave v javnem potniškem prometu so v poletnih mesecih zaradi obilice potnikov prava zakladnica potencialno patogenih mikrobov, ki čakajo na nas. In seveda šibkejša, kot bo naša imunska obramba, prej se bodo ti naselili na sluznicah dihal in povzročili vnetja. Ker klimatske naprave tudi močno izsušujejo prostor, to pomeni, da zaradi njih tudi prej dehidriramo. Posledica tega je tudi bolj izsušena sluznica dihal, zaradi česar je njena obramba pred mikrobi še dodatno zmanjšana. Kot vidite, problem klimatskih naprav ni le pihanje mrzlega zraka na pregreto telo, zaradi česar seveda tudi lahko hitro zbolimo. Da se pastem, ki jih klimatske naprave skrivajo, izognemo, zato poleg nastavljanja ustrezne temperature, ki ne povzroča telesu šoka, poskrbimo tudi za redno čiščenje teh naprav (redno menjavo filtrov) in se s tem izognimo izpostavljenosti patogenim mikrobom vsaj na domačem terenu. Pred mikrobi, ki tičijo v klimatskih napravah v javnem transportu, pa se lahko ubranimo tako, da tega uporabljamo le takrat, ko je nujno. Namesto da sedemo na mestni avtobus, se do cilja npr. raje odpeljimo s kolesom. Če pa to ni možno, nam preostane le krepitev lastne imunske obrambe. Bolj celostno bomo torej k krepitvi imunske obrambe pristopili, krepkejša bo tudi zaščita pred omenjenimi prežečimi mikrobi. Torej poskrbite za ustrezno prehrano, hidracijo, sprostitev in počitek, za dober spanec… pa tudi za notranji mir in zadovoljstvo. Slednji je za krepitev imunske obrambe ključen, kot boste brali v nadaljevanju.  

Ne pozabite na prebavljanje notranjih strupov  

Imunske obrambe ne bomo mogli okrepiti popolnoma, če se ne bomo poleg telesnim  vzrokom (prehrana, hidracija, počitek…) za nastanek obolenj posvetili tudi tistim manj vidnim vzrokom, a kljub temu močno pomembnim za nastanek večine obolenj. Pet notranjih strupov, o katerih si boste več lahko prebrali v katerikoli literaturi kitajske tradicionalne medicine, namreč vsak na svojem delu telesa ustvarja neravnovesja in s tem bolezni. Če vas na primer še vedno krha žalost zaradi izgube ljube osebe, bo ta kot notranji strup načenjala energijo dihal, zaradi česar bosta delo dihal in njihova obramba prav tako skrhana. Posledica dolgoročnega žalovanja bodo tako tudi trdovratni prehladi, ki se bodo pojavljali ne glede na letni čas- torej tudi poleti. Razmislite torej, ali vašo imunsko obrambo krhajo žalost, skrb, jeza, strah in pohlep ter z njimi čim prej opravite - jih »prebavite«. To je velikokrat lažje, kakor se zdi, zato ne odlašajte, morda bo za to dovolj le sočuten pogovor s partnerjem, prijateljem, terapevtom,…  

Imunsko obrambo poleti lahko podprete tudi z ameriškim slamnikom  

Ameriški slamnik, pripravljen po načelih Alfreda Vogla, (alkoholna tinktura iz biološko vzgojene cele rastline) - A.Vogel Echinaforce tablete ali tinktura, je učinkovito zdravilo tako za preventivo pred številnimi obolenji kakor tudi za kurativo, ko npr. za prehladnimi obolenji že zbolimo. Edinstven pripravek je torej lahko naši imunski obrambi v pomoč v različnih trenutkih tudi poleti, ko čutimo, da zaradi že omenjenih težav nismo ravno v najboljši formi. Če npr. vemo, da bo pred zasluženim dopustom še naporen stresen mesec, brez počitka, zadostne količine spanca, itd. ne odlašajmo s preventivnim jemanjem omenjenega naravnega zdravila. Ta bo namreč našo imunsko obrambo po potrebi okrepil in preprečil, da zbolimo. Z njim si lahko imunsko obrambo podpremo tudi v času, ko se iz napornega delavnika odpravimo na dopustniško popotovanje. Takšna podpora imunski obrambi bo nedvomno dobrodošla, zlasti še če bomo poleg pomanjkanju spanja, spremembi okolja, prehrane,… podvrženi še potencialno patogenim mikrobom v javnem transportu (letalih, vlakih, avtobusih,…).  Takšen pripravek pa je nepogrešljiv tudi v potovalni lekarni, saj je odlična  podpora tudi v primeru, ko se nas prehlad kljub vsemu loti. Če ga začnemo uživati pravočasno (npr. ob zaznavi utrujenosti, nenaspanosti, mrazenja, kihanja,…) lahko nadaljnji razplet prehlada celo ustavi. Če nam to ne uspe, pa bodo poletni prehladi z vsemi simptomi (kihanje, kašljanje, bolečine v grlu, izcejanje iz nosu…), z jemanjem omenjenega zdravila iz ameriškega slamnika, potekali vsaj v milejši obliki in krajši čas.  Več o ameriškem slamniku si lahko preberete na… .  

Želimo vam prijetne in mirne poletne dni brez prehladov!  

Tekst: Adriana Dolinar

Echinaforce® kapljice

Echinaforce kapljice so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja imunskega …
Več

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Imate prehlad?

Kako preprečiti prehlad in gripo?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel