background

Kako z naravo nad prehlad in gripo?

Prehlad in gripo verjetno že dobro poznate in ju tudi ločite med seboj, vendar si vseeno na hitro osvežimo spomin. Gre za dve najpogostejši virusni okužbi zgornjih dihalnih poti, ki se z osebe na osebo prenašata kapljično, torej najpogosteje s kihanjem in kašljanjem.

Najznačilnejši simptom prehlada je začeten obilen voden izcedek iz nosu in bolečine v žrelu. Lahko imamo tudi vročino, vendar ta običajno ni visoka.

Pri gripi so začetni znaki podobni, le da so intenzivnejši, poleg tega pa se počutimo dosti slabše kot pri prehladu. Smo izredno utrujeni, bolijo nas mišice, imamo občutek mrazenja, nahod in kašelj ter skoraj brez izjeme visoko vročino (39 do 39,5⁰C).

Začnimo pri preventivi.

Za dobro odpornost moramo poskrbeti že jeseni. Priporočljivo je, da se redno gibamo na svežem zraku in to tudi takrat, ko zunaj temperature padejo pod ničlo. Če se le da, si toplo oblečeni privoščimo zimski sprehod po soncu, po poteh stran od prometnih cest. Otroci naj gredo čim pogosteje z nami, čeprav bomo morali nekaj truda vložiti v motivacijo. Kakšen zgled dajemo otrokom, je zelo pomembno, saj bodo kot odrasli skoraj gotovo nadaljevali z navadami iz otroštva. Poleg gibanja je pomembna še zdrava prehrana z dovolj vitamini in minerali. Kadar ljudje okoli nas zbolijo, je smiselno, da naš imunski sistem podpremo z jemanjem Echinaforce kapljic ali tablet. Tudi otrokom nad 4. letom starosti smemo zdravilo dati v času prehladov preventivno in sicer 3-krat dnevno po eno tableto. Za otroke so zaradi boljšega okusa najbolj primerna izbira Echinaforce žvečljive tablete.

Ker je pozimi zaradi kurjave zrak v prostorih suh, je priporočljivo, da uporabljamo vlažilce zraka ali pa preprosto perilo sušimo v spalnici ter na radiator obesimo mokro brisačo. Suh zrak namreč suši tudi sluznico naših dihal, ki je zato bolj dovzetna za napade virusov, pa še dihanje je oteženo. Za čiščenje nosu redno uporabljajmo fiziološko raztopino. V pomoč pri izsušeni nosni sluznici nam je lahko mazilo Nisita, ki ga nanesemo večkrat dnevno v vsako nosnico približno po 1 cm. Deluje tako, da vlaži nosno sluznico ter pomaga odstraniti zasušene nosne izločke in kraste.

Ker je pozimi zaradi pomanjkanja sveže sezonske zelenjave in sadja vitamine težje zaužiti v zadostnih količinah s hrano, jih lahko nadomestimo z jemanjem Steinbergerjevih sokov. Še posebno so za zimski čas primerni multivitaminski sok Multi fit, Bio sok rdečega grozdja z dodatkom železa, Bio nektar iz črnega ribeza z naravnim vitaminom C, Vitesse za imunski sistem, Sok acerola C-1000 z naravnim vitaminom C ter Bio zelenjavni sok. Tudi žvečljive tablete Bio C so vir naravnega vitamina C, saj so izdelane na osnovi posušenih plodov karibske češnje. Ne pozabimo, da je od črevesne flore odvisno tudi to, koliko vitaminov in mineralov se sploh absorbira iz naših prebavil. Posebno moramo biti pozorni po jemanju antibiotikov, ki floro porušijo in je zato nujno, da jo revitaliziramo z jemanjem probiotikov ter prebiotikov. Fermentirana sirotka je naravni prebiotik, ki predstavlja hrano koristnim bakterijam v črevesni flori in tako vzpodbuja njeno delovanje. Na voljo sta dve obliki: Molkosan – koncentrirana sirotka in  Molkosan Fruit. Nobena od oblik Molkosana ne vsebuje mlečnih beljakovin, zato lahko Molkosan uporabljajo tudi tisti, ki mleka ne smejo.

Če smo preventivo zamudili: Ali naravne rešitve res obstajajo?

Če kljub vsem preventivnim ukrepom zbolimo, je zelo pomembno, da si vzamemo čas za počitek, pijemo tople napitke in poskrbimo tudi, da okužbe ne širimo. Uživanje toplih tekočin pomaga omehčati izločke v dihalnih poteh, da jih lažje izkašljamo. Podobno, vendar močneje, deluje Prospan, ki je dobro uveljavljeno zdravilo na osnovi izvlečka iz listov bršljana. Na voljo je v obliki sirupa za najmlajše, v obliki šumečih tablet za starejše ter pastil za aktivno populacijo.

Pri zamašenem nosu nam uspešno pomaga zdravilo Sinupret, ki normalizira nastajanje izločka, zmanjšuje pritisk v glavi ter hidrira nosno sluznico. V obliki kapljic, ki jih nakapamo v pijačo, je primeren tudi za otroke od 2. leta starosti dalje.

Naslednji učinkovit ukrep pri prehladnih obolenjih so inhalacije. Četudi nimamo doma priročnega inhalatorja, si jih lahko pripravimo tako, da zavremo nekaj vode, dodamo žličko soli ter par kapljic Po-Ho olja. Nagnjeni nad posodo in pokriti z brisačo inhaliramo paro, pri tem pa pazimo, da se ne opečemo.

Pri bolečem in vnetem žrelu si lahko odrasli in mladostniki nad 12. letom pomagamo s tradicionalnim zdravilom rastlinskega izvora – Salvisanom. Ta vsebuje kombinacijo izvlečka sveže zeli in korenine ameriškega slamnika ter svežega žajblja. Poleg protivnetnega učinka deluje tudi protivirusno in protibakterijsko.

Če pa nas moti predvsem hripavost in praskanje po žrelu, ki je lahko tako moteče, da nas sili celo na kašelj, večkrat na dan v ustih raztopimo pastile Isla. Njihova glavna sestavina so sluzi islandskega lišaja, ki na sluznici žrela naredijo zaščitni film in jo s tem zavarujejo pred nadaljnjim draženjem ter suhim zrakom. Izbiramo lahko med štirimi različnimi okusi: Isla Moos z nevtralnim okusom, Isla Cassis brez sladkorja, ki je najbolj všeč otrokom zaradi okusa črnega ribeza, Isla Mint brez sladkorja z okusom poprove mete ter Isla Ginger z okusom ingverja in limonske trave.

Naj vam omenjeni nasveti pomagajo pri lažjem premagovanju prehladnih obolenj.

Rebeka Koželj, mag. farm.

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Salvisan® pršilo

Salvisan pršilo vsebuje ekstrakt sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea) …
Več

Imate prehlad ali gripo?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel