background

Islandski lišaj ob prehladih

Navkljub imenu islandski lišaj (Cetraria islandica) ga najdemo tudi pri nas nad gozdno mejo ter v višje ležečih, sončnih oz. svetlih iglastih gozdovih (npr. na Pohorju). Islandski lišaj, ki je simbioza glive in alg, raste na tleh v obliki redkih ali gostih blazinic višine 5-10 cm. To pomeni, da lišaj podobnega videza, ki ga lahko najdemo tudi na drevesih, ni islandski lišaj! Nabiramo ga lahko celo leto, vendar nekateri menijo, da naj bi bil najboljši čas za to zgodaj spomladi in jeseni v suhem vremenu. Pri tem pazimo, da ga nabiramo v čistih neonesnaženih področjih, saj nase veže toksine, kot je npr. svinec. Znano je, da zaužitje večjih količin svinca lahko povzroči težave ledvicam. Po nabiranju lišaj narežemo na drobne koščke in ga posušimo. Posušen je uporaben več let. Ima vonj po morskih algah in grenak okus. Iz njega so v času pomanjkanja hrane (lakote) pripravljali različne jedi, saj je v 70 odstotkih škrob (npr. kruh, kaše, juhe ...), danes pa ga večinoma uporabljamo v obliki čaja, sirupa, pastil ali tinkture, predvsem za lajšanje dihalnih ali prebavnih težav.

Islandski lišaj za obvladovanje težav z grlom in glasilkami

Za obvladovanje težav z dihali so to zdravilno rastlino uporabljali že naši predniki. Danski apotekarji naj bi zdravilne učinke lišaja poznali in uporabljali v terapevtske namene že od leta 1673. Seznam težav, kjer lahko uporabimo moči isladskega lišaja, je izjemno dolg. Naši predniki so ga uporabljali pri težavah s ščitnico (zaradi vsebovanega joda), za izboljšanje apetita in prebave, ob podhranjenosti, anoreksiji, dispepsiji, vnetjih na prebavilih, težavah z ledvicami in mehurjem, za spodbujanje tvorbe mleka, za krepitev šibkih otrok, invalidov, ostarelih, ob izčrpavajočih obolenjih (tudi raku), zunanje za spiranje ob vaginalnem izcedku, gnojnem vnetju kože (impetigo), pa tudi ob vrsti težav z dihali. Med slednje npr. sodijo prehlad, navaden in oslovski kašelj, astma, zasluzenost pljuč zaradi vnetja, pljučna tuberkuloza in kronična pljučna obolenja.

Danes je znano, da je zaradi svojih zdravilnih učinkovin islandski lišaj predvsem dobrodošla pomoč za preprečevanje in odpravljanje težav v grlu. Njegove zdravilne sluzi – v vodi topni polisaharidi (lihenin in izolihenin) kot balzam prekrijejo razdraženo sluznico ter jo s tem zavarujejo pred nadaljnjim draženjem. Razdražena sluznica se tako hitreje pomiri oz. pozdravi.

Islandski lišaj, npr. v obliki pastil Isla Moos (ki je standardizirano nemško zdravilo že od leta 1864), tako lahko uporabljamo ob vnetju grla in pogosto sočasno prisotni pekoči bolečini. Mnogi zadovoljni uporabniki islandskega lišaja ugotavljajo, da ne potrebujejo več protibolečinskih pastil ali pršil, saj islandski lišaj bolečine učinkovito odpravi s tem, ko pomiri in spodbudi celjenje prizadete sluznice.

Uporaba islandskega lišaja pa umirja tudi neprijetno v grlu žgečkajoče draženje k suhemu kašlju. Prav tako pomaga odpravljati hripavost zaradi prehlada.

Pri prehladnih obolenjih pa je islandski lišaj dobrodošel tudi zaradi antibiotično delujočih lišajnih kislin in imunostimulativnega delovanja.

Islandski lišaj pa lahko uporabljamo tudi preventivno. Blagodejne učinkovine namreč prav tako lahko zaščitijo sluznico glasilk, da ne pride do hripavosti zaradi prevelikega napenjanja glasilk npr. pri pevcih, predavateljih ali pa vnetih spremljevalcih športnih tekem.

Prav tako je islandski lišaj dobra podpora sluznici grla in žrela pri vseh, ki ne morejo dihati skozi nos. To potrjuje tudi raziskava, opravljena na 61 bolnikih, po operaciji nosnega pretina. Takšni pacienti po operaciji lahko nekaj časa dihajo le skozi usta, zato se jim sluznica grla neprijetno suši in tudi zlahka vname. Pet dni po operaciji so (razdeljeni v tri skupine) uživali različne odmerke islandskega lišaja – Isla Moos. Ugotovili so, da jemanje pastil islandskega lišaja zmanjša nastanek patoloških sprememb kot so npr. suha in vneta sluznica, natečene bezgavke in hripavost. Dovolj je bilo že uživanje 10 pastil (0,48 g) Isla Moos na dan. Raziskovalci so tako zaključili, da se pastile Isla Moos, lahko priporočajo za zaščito in zdravljenje vnetij sluznice ust in grla, ki se pojavijo po omenjenih operacijah, intubacijah in podobnih posegih.

V kakšni obliki zaužiti islandski lišaj?

Da bi kar najbolje koristil našemu grlu in glasilkam, ko so v težavah, je dobro islandski lišaj jemati čez cel dan. S tem zagotavljamo potreben »premaz« sluznice grla z lišajnimi sluzmi, da se ta lahko zaščiti ali pa zaceli.

Če se npr. odločite za uživanje čaja, le tega lahko pripravite tako, da dve čajni žlici droge stresete v hladno vodo, segrejete do vretja in pustite stati 10 minut. Čaj pijete po požirkih čez cel dan, dve do tri skodelice dnevno. Čaj pa lahko pripravite tudi tako, da čajno žličko lišaja namočite čez noč v pol litra vode. Zjutraj zavrete, da se sprostijo še v vreli vodi topne sluzi. Čaj se bo zaradi tega vidno zgostil oz. postal sluzast. Precedimo in čez dan pijemo po požirkih. Namakanje v hladni vodi kot tudi vretje lišaja je pomembno, saj se določene sluzi izločajo v hladni vodi, določene pa le v vroči vodi. Lišaj vsebuje precej dobrodejnih sluzi, zato ga nekateri po prvi uporabi čaja (namakanje čez noč v hladni vodi in rahlo segrevanje zjutraj), uporabijo še enkrat, tako da ga ponovno nekaj ur namakajo in na koncu prevrejo ter precedijo.

Če se odločite za uživanje pastil islandskega lišaja lahko, le teh čez dan v ustih raztopite po potrebi tudi 10 ali več. Na voljo imate pastile islandskega lišaja različnih okusov (karamela, mint, ingver, črni ribez in jagoda) primernih tudi za otroke. Za še izdatnejše vlaženje in podporo prizadeti sluznici grla pa lahko posežete tudi po kombinaciji islandskega lišaja in hialuronske kisline – Isla Medic hydro+.

Pri težavah z dihali pa lahko uživamo tudi sirup iz islandskega lišaja. Tega pripravimo tako, da v 250 ml vode damo 15 g lišaja, zavremo in pustimo stati par ur na toplem. Precedimo. Ostanek lišaja ponovno na enak način skuhamo, precedimo in združimo oba prevretka. Delu prevretka dodamo enaki del ekološkega medu in na nizkem ognju kuhamo, da se zgosti.

Za pripravo sirupa islandskega lišaja lahko le temu najprej odstranimo grenak okus. To storimo tako, da lišaj najprej namočimo v destilirano vodo, segrejemo 1x ali 2 x na 82 stopinj. Precedimo in potem lišaj uporabimo za pripravo sirupa.

Za spretne prste pa še recept za pripravo medenih bombonov ali pa žele bombonov iz islandskega lišaja. Pripravimo lišaj kot za sirup, preden dodamo med. Nato za pripravo medenih bombonov v loncu pomešamo eno skodelico prevretka islandskega lišaja s skodelico in pol ekološkega medu. Kuhamo na srednjem ognju ca. 30 minut, da doseže 300 stopinj (dobro je temperaturo meriti s termometrom). Pri tej temperaturi se začne strjevanje zmesi (zmes se tudi peni) in je možno oblikovanje bombonov. Ali smo to točko že dosegli, je dobro preveriti tako, da malo zmesi kanemo v mrzlo vodo in če se ne raztopi temveč zmes postane trdna, potem je postopek končan. Takoj ugasnemo ogenj, da se nam zmes ne zažge! Počakamo, da se nekoliko shladi, dodamo še želene ostale sestavine, npr. eterično olje janeža, limone...itd, premešamo in vlivamo z žličko večje kaplje (velikosti pastil) na peki papir ter počakamo, da se shladijo in strdijo. Da se bomboni v shranjevalni posodi med seboj ne sprimejo, jih potresemo s sladkorjem v prahu (lahko tudi s stevijo) in shranimo na hladnem. Bombone večkrat na dan raztopimo v ustih.

Za pripravo žele bombonov oz. pralin 220 ml poparka lišaja dodamo 4 g agar agar-ja in zavremo ter vremo 2 minuti. Nato po želji dodamo malo sladkorja ali meda, limoninega soka ... in vremo še par minut. Vlijemo še vroče v modele za praline in postavimo na hladno za 1 do 3 ure. Praline večkrat na dan raztopimo v ustih.

Seveda je dobro vedeti, da doma pripravljeni pripravki iz islandskega lišaja ne vsebujejo točno določene vsebnosti zdravilnih učinkovin, zato je lahko tudi učinek slabši v primerjavi z kupljenimi pastilami ali sirupom iz islandskega lišaja.

Besedilo: Adriana Dolinar

Oglejte si tudi

Pastile Isla Medic Hydro+ vsebujejo hidrogel s hialuronsko kislino in izvleček islandskega lišaja.

Kako učinkovit je vaš imunski sistem?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel