background

Vročinska stanja pri otrocih

Kaj je vročina?

Vročina je telesna temperatura, ki je višja od določene vrednosti, ki se smatra za našo normalno telesno temperaturo. Ta je različna glede na starost, spol, čas dneva, telesno dejavnost, vpliv presnove ter mesto merjenja. Splošno sprejeto dejstvo je, da je normalna telesna temperatura pri otrocih tista pod 37,200C, izmerjena pod pazduho ter 37,50C, kadar jo merimo v ušesu. Ostali simptomi in znaki, ki se običajno pojavijo ob vročini, so še toplejša koža, tresenje in mrazenje, potenje, otrok je utrujen in nima veselja do igre.

Kako otroku pravilno izmerimo temperaturo?

Za otroke je najbolj priporočljivo merjenje temperature z elektronskim termometrom pod pazduho ali z infrardečim termometrom v ušesu ali na čelu. Pred časom so otrokom velikokrat merili temperaturo rektalno (v danki), kar pa se pri predšolskih otrocih sedaj odsvetuje, saj je ta način merjenja invaziven in povzroča že tako nejevoljnemu bolnemu otroku stres in nelagodje.

Zakaj je vročina lahko koristna?

Vročino pogosto krivično obsojamo samo z negativne plati in se premalo zavedamo njenih pozitivnih učinkov. Vročina je namreč fiziološki mehanizem, ki pospeši imunske procese in nam tako pomaga pozdraviti okužbo. Kadar otroku prezgodaj dajemo zdravila za zniževanje temperature, lahko zaradi tega prepozno prepoznamo vzrok bolezni in je zato tudi ne zdravimo pravilno. Pediatri priporočajo zniževanje telesne temperatuje šele, ko ta naraste nad 38,50C. Če pa otrok vročino dobro prenaša, lahko z zniževanjem temperature počakamo, saj pogosto vročina pade sama.

Primeri, ko moramo z otrokom k zdravniku

K zdravniku moramo, kadar telesna temperatura otroku zelo na hitro naraste nad 390C, kadar opažamo, da je zelo zmeden ali pa se ne odziva. Tudi če težko ali zelo pospešeno diha, je bled in pretirano zaspan, je nujen takojšen obisk pri zdravniku. Enako ravnamo tudi pri otrocih, ki so mlajši od 3 mesecev in imajo vročino nad 380C, ter če gre za kombinacije simptomov, kot so vročina in pojav izpuščaja, vročina z bolečinami v ušesu ali bolečina ob uriniranju. Tudi pri ponovnem porastu temperature potem, ko je ta že padla, peljimo otoka k zdravniku.

Kako lahko otroku pomagamo sami?

Prvo pravilo je, da lahko sami zdravimo enostavna vročinska stanja doma največ 3 dni. Otroku pogosto ponujajmo tekočino, da ne bi dehidriral. Dojenčke naj mamice večkrat podojijo, malo starejšim ponudimo, kar jim tekne, najbolje pa vodo, čaj, juho ali kompot. Poskrbeti moramo, da je otrok oblečen v zračna in lahka bombažna oblačila, ki jih pogosto menjavamo, če se poti. Temperatura sobe naj ne bo previsoka (najbolje med 20 – 220C). Otroku lahko pripravimo 10-minutno mlačno kopel s temperaturo vode približno 360C, ki jo počasi znižujemo za par stopinj, tako da po lončkih dolivamo mrzlo vodo. Na podoben način deluje fizikalno hlajenje, če otroka le prebrišemo z mlačno vodo (29 – 320C) in mu na čelu pustimo obkladek.

Ko se odločimo za zniževanje telesne temperature z zdravili, je na prvem mestu dajanje paracetamola v obliki sirupa in sicer glede na telesno težo otroka (približno 10mg/kg telesne teže). Kadar otrok bruha, so primernejša oblika svečke s paracetamolom. Če paracetamol ni učinkovit, je antipiretik druge izbire za otroke ibuprofen, ki ga prav tako dobimo v lekarni v obliki sirupa.

Od homeopatskih zdravil sta najbolj splošno uporabni zdravili Aconit in Belladona. Aconit dajemo čimprej in sicer ob pojavu vročine, ki se pojavi nenadno, ko je bil otrok na mrzlem, suhem vetru. Belladona je primerno zdravilo, kadar gre za žarečo vročino, ko je otrok v lica in ušesa živo rdeč.

Ukrepanje ob vročinskih krčih

Strah vseh staršev so vročinski krči, ki se najverjetneje pojavijo zaradi nezmožnosti prilagoditve otrokovih še nezrelih možganov na hiter porast telesne temperature. Če se to zgodi, poskrbimo kar se da mirno za otroka tako, da ga damo v bočni položaj in poskrbimo, da ima prosto dihalno pot. Zavijemo ga lahko v mlačno rjuho ali ga prebrišemo z mlačno krpo. Rektalno mu damo antipiretik za znižanje temperature ter ga odpeljemo k zdravniku. V primerih, ko je otrok že imel vročinske krče, imajo starši doma zdravilo, ki ga v takih primerih iztisnejo otroku v črevo.

Še nekaj zanimivosti

  • Ali ste vedeli, da je telesna temperatura najnižja med 4. in 9. uro zjutraj ter najvišja med 14. in 20. uro in zaniha za eno celo stopinjo?
  • Ali ste vedeli, da so lahko dojenčki do tretjega meseca starosti zelo bolni, pa ne odreagirajo z visoko temperaturo, medtem ko imajo lahko otroci med 2. in 5. letom starosti zelo visoko vročino ob običajnem prehladu?
  • Ali ste vedeli, da zdravila za zniževanje temperature ne znižajo normalne telesne temperature?

In še dobronameren praktičen nasvet: ponoči otroka samo zaradi zniževanja vročine ne zbujajmo, če spi. Seveda pa spremljajmo njegovo stanje.

Rebeka Koželj, mag.farm.

Oglejte si še:

Echinaforce® žvečljive tablete

Pri prehladnih obolenjih, manjša potreba po antibiotikih. Že za otroke od 4. leta.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel