background

Echinaforce v boju z mikrobi

Osvežimo spomin

Prehlad in gripa sta dve najpogostejši virusni okužbi zgornjih dihalnih poti. Najlažje se med nami prenašata s kihanjem in kašljanjem, saj takrat nastajajo drobne kapljice, ki jih vdihnemo ali pa pridejo v stik z našimi sluznicami. Najznačilnejši simptom prehlada - obilen voden izcedek iz nosu - vam gotovo ni tuj, verjetno tudi ne bolečine v žrelu. Vročina pri prehladu ni vedno prisotna, če pa je, praviloma ni visoka. Tudi gripa se lahko pohvali s podobnimi začetnimi znaki, le da so ti intenzivnejši, poleg tega pa smo običajno izredno utrujeni, bolijo nas lahko mišice ter skoraj praviloma dobimo tudi visoko vročino.

Najprej preventiva

Redno gibanje na svežem zraku lahko zapišete na prvo mesto in dodate opombo »ne glede na temperature pod ničlo«. Otroci obožujejo sankanje, drsanje in lovljenje po snegu, zato za njih naj ne bo izgovorov. V stanovanju dvignite vlažnost zraka in tako poskrbite, da dihala ne bodo preveč na udaru za napade virusov. Sluznica dihal, ki je izsušena, je namreč veliko bolj dovzetna za viruse, poleg tega pa otrokom tudi redno čistite nos s fiziološko raztopino. Če mislite, da ne zaužijete dovolj vitaminov in mineralov zaradi pomanjkanja sveže zelenjave in sadja, si jih občasno privoščite v obliki dodatkov ali naravnih sokov. Za črevesno floro, ki je izrednega pomena pri ohranjanju čilega imunskega sistema, poskrbite s hrano, ki vsebuje balastne snovi in prebiotike. Takšne snovi so prisotne predvsem v rastlinski hrani (neoluščena žita, laneno seme, cikorija, stročnice) in predstavljajo hrano koristnim črevesnim bakterijam. Odličen prebiotik je tudi sirotka, ki jo lahko kupite pod imenom Molkosan.

Vsi okoli nas so bolni

Takrat je smiselno, da imunski sistem podpremo z jemanjem Echinaforce kapljic ali tablet. Gre za registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki je pripravljeno na osnovi izvlečka sveže zeli ter korenine ameriškega slamnika (Echinacea purpurea). Zdravilo je namenjeno tako za preprečevanje kot zdravljenje prehlada. Z zdravilom je bilo opravljnih več študij tako na odrasli populaciji kot tudi pri otrocih in izkazalo se je, da je zdravilo varno in učinkovito. Zadnje študije, ki so jih izvajali pri otrocih in o katerih smo podrobno pisali v oktobrskem prispevku, so prinesle nove ugotovitve. Pokazalo se je ugodno preventivno delovanje Echinaforce žvečljivih tablet. Predvsem so imele znaten vpliv na zmanjšanje uporabe antibiotikov pri otrocih (63,8% manj terapevtskih dni z antibiotiki v primerjavi s kontrolno skupino, ki ni prejemala zdravila Echinaforce). Otroci, ki so kljub jemanju zdravila zboleli, so bili bolni krajši čas, imeli so blažje izražene simptome bolezni, manj zapletov ter manj dni povišano telesno temperaturo.

Echinaforce žvečljive tablete so namenjene otrokom od 4. leta dalje in sicer v odmerku 3-krat dnevno po eno tableto. Ena od zadnjih študij pa je potrdila, da povišanje odmerka iz 3 na 5 tablet dnevno še skrajša trajanje bolezni pri otrocih ter zmanjša pogostost ponovitev in zapletov respiratornih infekcij v smislu vnetij srednjega ušesa in sinusov, bronhitisa ali pljučnice.

Za odrasle sta primernejši farmacevtski obliki zdravila peroralne kapljice in tablete. Slednje lahko po želji prav tako raztopimo v ustih kakor žvečljive tablete in s tem dosežemo še lokalno protivirusno delovanje na ustni sluznici. V kolikor vas pesti le boleče in vneto žrelo, bo morda bolj priročna uporaba tradicionalnega zdravila rastlinskega izvora z imenom Salvisan. Gre za pršilo, ki prav tako vsebuje izvleček sveže zeli in korenine ameriškega slamnika, dodan pa mu je izvleček svežega žajblja, ki k učinkovitosti prispeva s protivnetnim delovanjem.

Strnimo spoznanja in nasvete

Zimski čas bomo preživeli zdravi ali vsaj le malokrat bolni, če bomo poskrbeli za dovolj gibanja na svežem zraku, kakovostno prehrano, vlaženje zraka v stanovanju, dobro higieno rok in zdravo črevesno floro. V kolikor se nas kljub temu oprimejo respiratorne virusne infekcije, lahko posežemo po zdravilu Echinaforce, ki izkazuje protivirusno in imunomodulatorno delovanje. Preventivno jemanje ne bo odveč, predvsem kadar smo v stiku z bolnimi ali smo izpostavljeni večjim naporom ali stresu. Izkoristimo krajše zimske dni za prijetna druženja, sproščanje, kopeli ali karkoli, kar na nas deluje pomirjujoče, saj je vedno več znanega o negativnem vplivu stresa na imunski sistem. In še zadnji nasvet v slogu »ja, mami« - poskrbimo za dovolj kvalitetnega spanca.

Viri: Conference report Echinacea in children, May 2018, University Hospital Zurich
Povzetek glavnih značilnosti zdravila Echinaforce žvečljive tablete in Echinaforce peroralne kapljice

Besedilo: Rebeka Koželj, mag.farm.

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Echinaforce® kapljice

Echinaforce kapljice so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja imunskega …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.