background

Dokazano manjša potreba po antibiotikih

Statistično gledano otroci povprečno prebolijo od 6 do 8 respiratornih infekcij letno. V tretjini primerov pride do zapletov v obliki vnetja srednjega ušesa, vnetja sinusov, bronhitisa ali celo pljučnice. Ob prebolevanju virusne infekcije se lahko razvije sekundarna bakterijska okužba, ki zahteva zdravljenje z antibiotikom. Le to je koristno, žal pa se ob njegovem jemanju spremeni tudi črevesna mikroflora, ki je zelo pomemben člen imunske odpornosti. Po jemanju antibiotikov smo namreč nekoliko bolj občutljivi za virusne infekcije in tako je krog sklenjen.

Lekarniški farmacevti smo priča skrbem in želji staršev, da bi svojim otrokom pomagali in zmanjšali pogostost okužb. Ravno zato je nastal ta prispevek, da vas seznani s kliničnimi študijami na temo preprečevanja in lajšanja respiratornih okužb pri otrocih.

Začnimo z malo šolo o kliničnih študijah

Klinične študije so raziskovalni projekti, v katerih poskušajo znanstveniki ugotoviti več stvari. Najpomembnejši sta učinkovitost zdravila in njegova varnost. Za vsako klinično študijo je potrebno natančno pripraviti protokol, kako bo potekala, določiti kriterije in pridobiti dovoljenje etične komisije za njeno izvajanje. Med seboj se klinične študije razlikujejo tudi po tem, ali bolniki vedo, ali dobivajo pravo zdravilo ali le »lažno« - placebo. Verjetno ste uganili, da bodo podatki iz študij, kjer bolniki tega ne vedo, veliko bolj objektivni in zato zanesljivejši.

Učinkovitost in varnost zdravila Echinaforce® so s placebo kontroliranimi študijami dokazali že leta nazaj, vendar so bile te opravljene na odraslih. Sedaj pa so študije izvedli tudi na otrocih, ki so najranljivejša skupina in zato za izvajanje takšne študije veljajo najstrožji pogoji.

Dve študiji z Echinaforce® žvečljivimi tabletami

Echinaforce® žvečljive tablete so registrirano zdravilo, ki je namenjeno predvsem otrokom od 4. leta starosti naprej in sicer za preprečevanje in zdravljenje prehlada. Vsaka tableta vsebuje 400 mg tekočega ekstrakta zeli in korenine sveže škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea). Z njimi so izvedli 2 študiji:

S prvo, 4-mesece trajajočo, kontrolirano, slepo študijo so želeli raziskati ali je zdravilo varno in učinkovito za dolgotrajno jemanje pri otrocih v smislu preventive pred respiratornimi okužbami. Študijo so izvedli v Švici. Vanjo so vključili 203 otroke, stare med 4 in 12 let. 103 otroci so prejemali 3x na dan po eno Echinaforce® žvečljivo tableto (priporočeni dnevni odmerek), medtem ko je ostalih 98 otrok za kontrolo prejemalo 3x na dan po eno tableto s 50 mg C-vitamina.

Rezultati so pokazali, da je večina otrok, ki so prejemali zdravilo (Echinaforce® žvečljive tablete), ostala znotraj preizkušanih 4 mesecev brez simptomov infekcij respiratornega trakta, oziroma je imela manjše število obolenj s prehladom in gripo v primerjavi s kontrolno skupino otrok. V skupini otrok, ki so jemali Echinaforce® žvečljive tablete, so morali zdravniki predpisati antibiotik v štirih primerih, medtem ko v skupini, ki je jemala vitamin C, kar v 14 primerih. To lahko strnemo v ugotovitev, da je zdravilo Echinaforce® žvečljive tablete pokazalo znaten vpliv na zmanjšanje uporabe antibiotikov (skoraj 73% manj terapevtskih dni z antibiotikom v primerjavi s kontrolno skupino), torej je delovalo preventivno tudi pred bakterijskimi infekcijami in zapleti obolenj respiratornega trakta (pljučnice, vnetja srednjega ušesa in sinusov). Skupina, ki je jemala namesto placeba »pravo zdravilo«, je imela tako manj primerov gripe (3 primeri, medtem ko je bilo v kontrolni skupini teh primerov 20), prav tako je bilo manj primerov ostalih virusnih infekcij na splošno.

Pri otrocih, ki so kljub jemanju zdravila vseeno zboleli za katero od virusnih infekcij respiratornega trakta, je bilo obolenje manj resno, njegovo trajanje pa krajše. Pomembno je bilo skrajšanje dni z vročino iz povprečno 4,9 dni (pri tistih, ki so jemali vitamin C) na 1,4 dneva (pri tistih, ki so jemali Echinaforce® žvečljive tablete).

V drugi študiji so zdravniki 5 mesecev spremljali 79 otrok, starih od 4 do 12 let, ki so imeli izražene simptome prehlada. Ugotoviti so želeli, ali povišanje odmerka vpliva na hitrejše zdravljenje, zato so otroke razdelili v dve skupini. Prva je prejemala običajen odmerek, to je 3-krat na dan po 1 žvečljivo tableto Echinaforce®, otroci v drugi skupini pa so prejemali 1 tableto 5-krat dnevno. Zdravljenje je v obeh skupinah trajalo 10 dni. Rezultati študije so pokazali, da je višji odmerek pripomogel k skrajšanju obolevnosti v primerjavi z nižjim odmerkom za povprečno dan in pol. V skupini, kjer so otroci prejemali 5 tablet dnevno, je bila uspešnost zdravljenja večja, manj je bilo ponovitev bolezni in zapletov.

Za konec lahko zapletene razlage omenjenih kliničnih študij strnemo v naslednje ugotovitve:

  • Echinaforce® žvečljive tablete so za otroke od 4. leta naprej učinkovito in varno zdravilo tako za zdravljenje kot preventivo pred virusnimi infekcijami dihalnega trakta;
  • jemanje Echinaforce® žvečljivih tablet pri otrocih je pripomoglo k zmanjšanju možnosti za naknadne bakterijske okužbe in zaplete, ter s tem k manjši potrebi po jemanju antibiotikov;
  • povišanje odmerka iz 3 tablet dnevno (skupno 1200 mg izvečka ameriškega slamnika) na 5 tablet dnevno (skupno 2000 mg izvlečka) je statistično pomembno prispevalo k skrajšanju trajanja bolezni.

Viri: Conference report Echinacea in children, May 2018, University Hospital Zurich
Zapisala: Rebeka Koželj, mag. farm.

Echinaforce® žvečljive tablete

Pri prehladnih obolenjih, manjša potreba po antibiotikih. Že za otroke od 4. leta.
Več

Echinaforce® PRO topli napitek

Zdravilo Echinaforce PRO zaužijemo kot topli napitek, ki zdravi akutna prehladna obolenja in krepi …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel