background

Angina – kako si pomagati, ko so potrebni antibiotiki?

Znaki gnojne angine

Od desetih primerov vnetja grla je običajno le eden povzročen s strani bakterije Streptococcus pyogenes iz skupine A. Najpogosteje za to različico angine zbolevajo otroci v starosti med 5 in 15 let.

Kako prepoznamo, da gre za gnojno angino? Vnetje mandljev in žrela se razvije hitro, brez nekajdnevnih predhodnih znakov, značilnih za virusno vnetje dihal, kot so praskanje ali pekoč občutek v grlu.Prav tako ni spremljajočega kašljanja in kihanja, ki sta običajna pri prehladu ali gripi. Telesna temperatura naraste nad 38 stopinj Celzija. Mandlji so otečeni, boleči in na njih so lahko vidne bele, sive ali rumenkaste lise gnoja. Ko jih odstranimo, pod njimi sluznica ne zakrvavi. Sluznica žrela je lahko močno pordela. Zaradi bolečih in oteklih mandljev je oteženo požiranje hrane, pitje ali celo požiranje sline. Zmanjša se apetit. Lahko sta prisotna slabost in bruhanje. Pojavi se lahko tudi glavobol in sevanje bolečine iz grla proti ušesu. Povečani in boleči so tudi limfni vozli na vratu.

Ko brez antibiotikov ne gre

Natančne napotke za naravno obvladovanje angine je v knjigi Ljudski zdravnik podal švicarski naturopat Alfred Vogel. Nekaj njegovih nasvetov najdete tudi v članku Alfred Vogel o vnetju žrela in angini.

Če navedeni naravni ukrepi npr. v več kot dveh dneh ne prinesejo olajšanja ali se stanje celo poslabša (npr. težko dihanje), je potrebno poiskati pomoč zdravnika. To še velja posebej, če je zbolel otrok.

Zdravnik bo ob fizičnem pregledu in s pomočjo laboratorijskih testov ugotovil, ali gre za gnojno angino ali ne. Poleg vidnih, zgoraj opisanih znakov, streptokokno angino med drugim potrjujejo porast levkocitov v krvi, pozitiven test na CR, pozitivna prisotnost omenjenih bakterij ali njenih antigenov (hitri test brisa iz grla).

Za obvladovanje streptokokne angine in preprečevanje njenih zapletov (vnetje ledvic, sklepov, težav s srcem …) se predpišejo ustrezni antibiotiki. Da se škodljive bakterije obvlada, je antibiotike potrebno jemati v skladu z navodili in do konca predpisane terapije.

S tem pa se okrevanje ne zaključi, saj antibiotiki prinašajo tudi neželene učinke.

Pospravljanje nereda za antibiotiki

Ker antibiotiki poleg škodljivih bakterij pokončajo tudi naše koristne bakterije (npr. probiotične črevesne mikrobe), je potrebno škodo čim prej popraviti, saj nam bo sicer na dolgi rok upadla imunska obramba. Če torej ne želimo postati lahka tarča naslednjega napada škodljivih virusov ali bakterij, poskrbimo za čiščenje nereda, ki ga za seboj pustijo antibiotiki. Ker ti porušijo ravnovesje črevesne flore, je potrebno le-to ponovno uravnovesiti. Poleg hidracije in uživanja ustrezne hrane ter napitkov (sirotka, Molkosan, kisla repa, kislo zelje, kimči, kaskadni biofermenti, domač kefir, domači jogurti...), ki spodbujajo hitro rast koristnih mlečnokislinskih mikrobov v črevesju, je potrebno tudi nadomeščanje izgubljenih mlečnokislinskih mikrobov z naseljevanjem novih.

Za ta namen izberite probiotične pripravke, ki vsebujejo klinično testirane probiotične bakterije. Te prepoznamo po natančnem navajanju seva na embalaži pripravka. To pomeni, da zapis, ki poda le naziv rodu in vrsto bakterije, ni dovolj (npr. Lactobacilus acidofilus), saj manjka še opis, za kateri sev gre. Nimajo namreč vsi Lactobacilus acidofilus sevi iste učinke. Za sev Lactobacilus acidofilus DDS 1, ki je eden najstarejših izoliranih sevov, s katerim je bilo opravljenih že veliko raziskav, se ve, da pripomore k učinkoviti krepitvi črevesne flore, da proizvaja vitamin B, encime za prebavo maščob, beljakovin, mlečnega sladkorja (laktoze), da tvori naravne antimikrobne snovi (acidofilin), ki zavirajo rast škodljivih mikrobov, da zavira diarejo in, med drugim, da izboljša aktivnost imunskega sistema.

Probiotike je najbolje jemati že med antibiotično terapijo, da bo poškodba črevesne flore čim manjša. Če boste z jemanjem probiotikov začeli sočasno z antibotiki, pazite, da jih ne zaužijete hkrati, ampak z večurnim zamikom. S tem se izognemo temu, da bo antibiotik pokončal tudi zaužite probiotične bakterije.

Še bolje pa je črevesno floro med antibiotičnim zdravljenjem podpreti s probiotikom Saccharomyces Boulardii. Ker je to probiotična gliva in ne probiotična bakterija, je antibiotiki ne morejo pokončati. Zato tudi ni pomembno, kdaj ta probiotik zaužijete. Ker zavira rast kandide, klostridijev in drugih patogenih mikrobov v črevesju, obenem pa stimulira rast koristnih probiotičnih bakterij, S. Boulardii bistveno blaži škodljive stranske učinke, ki jih antibiotiki lahko povzročijo naši črevesni flori.

Probiotično terapijo izvajamo minimalno dva meseca, vsak dan, z vsaj 3 milijardami probiotičnih bakterij v dnevnem odmerku.

Z vračanjem črevesne flore v ravnovesje ne bomo le umirili prebavnih motenj, kot so diareja, vetrovi, napihovanje, zaprtje, krči v črevesju, ki pogosto spremljajo terapije z antibiotiki, temveč bomo med drugim izboljšali tudi prebavo zaužite hrane in vsrkavanje vitalnih snovi prek črevesja v telo ter okrepili delovanje imunskega sistema.

Dodatna pomoč imunskemu sistemu

Imunskemu sistemu pa lahko še dodatno priskočimo na pomoč z jemanjem rastlinskega zdravila iz ameriškega slamnika, narejenega po receptu Alfreda Vogla - iz alkoholne tinkture cele, biološko vzgojene rastline.

Novejša raziskava, opravljena na 203 otrocih, starih med 4 in 12 let, med drugim razkriva, da preventivno jemanje A.Vogel Echinaforce žvečljivih tablet, uspešno zmanjša komplikacije virusnih obolenj dihal, kot je bakterijska angina, s čimer se zmanjša tudi potreba po jemanju antibiotikov. Natančneje, ob 4-mesečnem preventivnem uživanju ameriškega slamnika so otroci za 32 % manj obolevali za prehladom ali gripo, za 63 % manj je bilo bakterijskih angin, pljučnic, sinuzitisov ali vnetij srednjega ušesa in s tem za 73 % manj potreb po jemanju antibiotikov.

Besedilo: Adriana Dolinar

Echinaforce® žvečljive tablete

Echinaforce žvečljive tablete so zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno spodbujanju delovanja …
Več

Molkosan®

Koncentrirana sirotka bogata z L + mlečno kislino.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

5 nasvetov za trdnejše zdravje otroka v jesenskem času

Otroci so vnovič sedli v šolske klopi. Za mnoge to pomeni čas novih prehladnih obolenj in drugih težav z zdravjem.

Kako naravno krepiti imunski sistem?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.