background

GUNE ali kako nahraniti temperament

Štiri osnovne tipe temperamentov je definiral že Hipokrat, štiristo let pred našim štetjem. Delitev je aktualna še danes. Energični sangvinik, vzkipljivi kolerik, ravnodušen flegmatik in cinični melanholik so oznake, s katerimi lahko ponazorimo vedenje prav vsakega človeka.

V kitajski kulturi temperament opisujejo tudi elementi kot so voda, zrak, les, kovina in ogenj.

Kaj vpliva na izoblikovanje našega temperamenta? Je možno spontane reakcije tudi kontrolirati ali spremeniti? Pa poglejmo še v svet joge in ajurvede, kjer so uveljavljene gune. Gune so temeljene oblike, ki jih zasledimo tako v živih kot neživih stvareh. Razdelijo se v tri temelje, vedno so prisotne vse hkrati, a prevladuje le ena.

Za guno radžas je značilna energičnost, strastnost, nemir, eksplozivnost, aktivnost. Njeno nasprotje je guna tamas. Tamas pomeni počasnost, nedejavnost, pasivnost in lenobo. Guna v ravnovesju pa je satva. Odlikuje jo razum, preudarnost, jasnost, bistrost, zbranost in umirjenost.

Kot omenjeno veljajo gune tako za živo kot neživo. Z njimi lahko opišemo človeka ali sadež. Nezrel sadež tako lahko uvrstimo najprej v v tamas, ob zrelosti v satvo in ob prezrelosti v radžas. Ravno tako smo lahko kot oseba popolnoma umirjeni tamas, v določenih stresnih razmerah ali izzivih pa odreagiramo kot radžas. Za boljšo predstavo, oljna svetilka predstavlja vse tri gune. Radžas je plamen, tamas je olje in satva je svetloba. Bistvo in namen svetilke je oddajanje svetlobe, le ta pa lahko zasije le, če sta v ravnovesju in hkrati prisotna tudi gorivo in plamen. Svetloba ne obstaja brez plamena, plamen pa ne obstaja brez goriva. Popolna troedinost.

Bistvo ali uporabnost gun pa je vzpostavljanje ravnovesja. Guno, ki prevladuje, lahko uravnotežimo in vzpostavimo satvo.

Smo to, kar damo vase in ne nase. Tako je tudi gradnik našega telesa kot njegovih odzivov hrana. Pa poglejmo še prehranske tipe po načelu gun.

Radžas se krepi s hrano, ki poživlja. Na jedilnik te močne gune sodijo pikantne začimbe, jedi z močnimi okusi, zelenjava, kot sta česen in čebula, rdeče meso ter gazirane pijače, sladkor in prigrizki. V radžas sodijo tudi poživila kot sta kava ter zeleni čaj.

Tamas hranimo s »počasno hrano«. To so pogrete in pregrete jedi, konzervirana, zamrznjena in ocvrta hrana, gobe, jajca, svetlo meso. V tej skupini so še alkohol ter droge za pomiritev.

Satva predstavlja ravnovesje ter skladnost. Hrani se z zeleno listnato zelenjavo, jagodičevjem, naravnimi sokovi, zeliščnimi čaji ter se odpoveduje uživanju vseh vrst mesa. V satvo sodi neprocesirana, sveža in ekološka hrana.

Ste že ugotovili svoj tip gune? Naj vam osvetlimo nekaj pogostih napak in razvad iz vsakdanjika ter s svetovanimi živili pomagamo do ravnovesja.

Zagotovo poznate užitkarje, ki prisegajo na cigareto ob skodelici kave? Gre za resnično skrajni primer in poizkus ravnotežja. Radžas kavo, ki poživlja, pomirja tamas tobak? V tem primeru se je smiselno vprašati, zakaj hkrati potrebujete poživilo in pomirjevalo. Namesto kave si privoščite žitno kavo. Prijetno bo vzdramila vaše čute, saj prijetno diši, blago poživi duha in ne vznemirja prebavil. Tobaku se je vsekakor bolje odpovedati. Če ste vznemirjeni in se skušate umiriti, namesto nikotina raje izberite hrano z blagimi okusi, ki bo vaše telo očistila tudi toksinov. Ko razbremenite telo z naravnimi sokovi, se umiri tudi vaše delovanje. Za optimalno učinkovitost ne boste potrebovali stimulatorjev. Tudi v kuhinji lahko vzpostavite ravnovesje pri pripravi hrane. Namesto čebule, česna in pikantnih začimb uporabite zeliščno sol. Je blagega okusa, vseeno pa združuje polnost. Po lahkotnem obroku ne boste zaspani, vzdražili pa ne boste niti sluznice prebavil. Ko boste želeli poživitev, pa le sezite po antioksidantih in vitaminih, ki vam bodo obnovili zaloge energije, brez pretiranih odklonov v radžas. Za absolutno ravnovesje pa si privoščite napitek, ki to izraža že z imenom – Balance. Vzpostavlja kislo-bazno ravnovesje ter optimalno delovanje celotnega organizma.

V kolikor niste prepričani, da gune resnično obstajajo in nas ustvarjajo, lahko naredite preizkus. Preživite po en teden na dieti radžas, teden na dieti tamas in teden na dieti satva. Ob koncu boste vsekakor spoznali svoje vrline in občutljive točke. Poprej na preizkus opozorite svoje bližnje, saj nenadna odpoved kave strastni kofetarici, prepoved uživanja čokolade sladkobnemu užitkarju in ponujen solatni krožek zapriseženemu mesojedcu na plan izbezajo tudi najbolj temne plati naše osebnosti.

Si priznate, da s hrano sem ter tja bolj nahranimo lačnega duha, kot pa potrebe telesa? Ravno zaradi »prerivanja« gun so verjetno nastale tudi prehranske motnje. Naj bo vaš izbor živil v skladu z dnevnimi energijskimi potrebami. Z ekološko hrano, ki ima pristen okus, kot tudi prehransko vrednost boste ugodili tako dietetiki kot kulinariki.

Dober tek ter na življenje v ravnovesju!

Lucija Šušteršič

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel